Porträtt
27 januari 2023 06:25
Ridsportplus

”Det är klart det blir lite extra spänt när man inte känner hästen så väl”

TävlingPierre Sandsten Hoyos är svensken som skördar framgångar internationellt. Under österrikisk flagg lämnar han en storslagen säsong bakom sig, riktar fokus mot VM 2023 samtidigt som han är högaktuellt i isländska Meistaradeildin.

”Det är klart det blir lite extra spänt när man inte känner hästen så väl”
Pierre Sandsten Hoyos tillsamans med Búi frá Húsavík Foto: Ullrich Neddens

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    25-åriga Pierre Sandsten Hoyos bor sedan ett par år tillbaka i Österrike och tävlar under deras flagg. Tidigare har Pierre dock bott och tävlat i och för Sverige. Listan med mästerskapsmedaljer är lång, och säsongen 2022 sammanfattar en självkritisk Pierre som bra med bland annat brons i femgång under Mitteuropeiska Mästerskapet.
    – Det gick väldigt bra för mig under sommaren, så nu är jag taggad inför en ny säsong, berättar Pierre.

    Nya utmaningar

    Fakta

    Meistaradeildin 2023

    Under Meistaradeildin rids åtta grenar under sex deltävlingar med ungefär en halv månads mellanrum. Islands främsta ekipage deltar i lagtävling och individuellt.

    Vårens datum:

    • 26 januari
    • 9 februari
    • 3 mars
    • 23 mars
    • 8 april
    • 15 april

    Kommande månader blir flygresorna till Island vanligare, då Pierre är en av ryttarna som kommer tävla i Meistaradeildin. Det blir andra året för Pierre som förra året bland annat tog hem en fjärde plats i fyrgång. Den prestigefulla tävlingen skiljer sig en del från vad vi i Europa är vana vid, och dessutom kommer Pierre bara hinna rida de hästar han ska starta en handfull gånger när det är dags att äntra ridhuset.
    – Det känns jättekul att få möjligheten, men det är annorlunda mot Sverige och Europa. Allt är lite mer drastiskt, i Europa är vi vana att vara på tävlingsplatsen i tre, fyra dagar. Så är det inte på Island, där kommer man till tävlingsplatsen och allt går väldigt fort.
    – Jag kommer starta med Krummi frá Höfðabakka (f -10, e Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum, u Dagrún frá Höfðabakka) i T2 och Engill i femgång som det ser ut. Vi vet inte säkert datum, men som det ser ut blir det T2 9 februari och femgång 3 mars.
    – Det känns helt okej, jag har hunnit rida dem fyra, fem gånger och kommer nog hinna med lika många pass till innan det är dags. Men det är klart det blir lite extra spänt när man inte känner hästen så väl, och inte hunnit hitta alla knappar än.

    Just att ha en tydlig relation med hästen är något som Pierre annars värderar högt i sin vardagsträning – att hästarna ska vara positiva och veta vad som förväntas.
    – Inför Meistaradeildin har jag egentligen inga förhoppningar, mer än att marknadsföra mig själv och hästarna så gott jag kan.

    Fakta

    Lag Hestvit/Arbakki

    Pierre
    Foto: Ullrich Neddens
    • Pierre Sandsten Hoyos
    • Gústaf Ásgeir Hinriksson
    • Hulda Gústafsdóttir
    • Jóhanna Margrét Snorradóttir
    • Hinrik Bragason

    Unik prestation

    Prestationerna under 2022 gjorde att Pierre låg med på världsrankingen i femgång med inte mindre än två hästar. Tillsammans med Búi frá Húsavík (f -08, e Hróður frá Refsstöðum, u Dúsa frá Húsavík) hade Pierre en snittpoäng på 7,665, vilket placerade ekipaget på en tredje plats på rankingen. Femteplatsen höll Pierre greppet om med Geisli frá Svanavatni (f -04, e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Blesa frá Svanavatni).
    – Búi har jag haft i fyra år, han är nog en av de bästa hästarna jag någonsin ridit. Nu börjar vi hitta varandra ordentligt, säger Pierre och fortsätter:
    – Geisli har mycket kvalité i samtliga gångarter, men det tog två, tre år innan pusselbitarna började falla på plats. Nu har jag haft honom ganska många år, sedan 2015.

    Till kommande säsong är siktet inställt på VM och ambitionerna är stora.
    – Framför allt satsar jag på Búi i år och hoppas nå topp tre i femgång under VM. Man vet aldrig, men möjligheterna finns med den hästen.

    Ridsport digital

    99:- i månaden