Nyheter
14 februari 06:00

Alla hjärtans dag: Power couples i islandshäst-Sverige

Framgångsrika parDet är alla hjärtans dag och vad passar bättre än att lyfta några av de power couples som finns i islandshäst-Sverige?

Alla hjärtans dag: Power couples i islandshäst-Sverige
Berglind Rósa Guðmundsdóttir och Daníel Ingi Smárason. Foto: Lars Jansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Ett power couple definieras oftast som ett par där båda individerna är framgångsrika och inflytelserika inom sina respektive områden. De kompletterar varandra och har tillsammans en stark inverkan, både professionellt och socialt.

I listan har vi tagit hänsyn till individuell framgång, gemensam framgång, inflytande och balans mellan karriär och privatliv.

Inom svensk islandshästsport kan till exempel ett power couple kunna vara två framgångsrika ryttare, tränare eller uppfödare som både individuellt och tillsammans har haft stor inverkan på sporten.

Berglind Rósa Guðmundsdóttir & Daníel Ingi Smárason 

Det isländska power-paret rider sedan flera år tillbaka under svensk flagg och har vid flera tillfällen representerat Sverige i det svenska landslaget, nu senast på NM i Danmark.

Daniel Ingi Smárason innehar sedan 2021 världsrekordet i 250 meter pass tillsammans med Hulda från Margaretehof och tog NM-guld 2024 tillsammans med Hrafn frá Hestasýn. Bland Berglind Rósa Guðmundsdóttirs senaste meriter finns bland annat femteplats på NM 2024 med Sær frá Ysta-Gerði, SM-silver i F1 2024 med Sær och seger på Wångens gæðingalist 2023 med Björn frá Svignaskarði. 2023 tog paret fyra hästar till A-final på GK-SM.

Cecilia Nancke & Kristján Magnússon 

2024 fick vi se både Cecilia Nancke och Kristján Magnússon i det svenska landslaget på NM i Danmark där Cecilia Nancke tog sig till fjärdeplats i A-finalen i T2 med Roði frá Garði och Kristján Magnússon tog NM-silver i T1 och NM-brons i fyrgångskombination med Óskar från Lindeberg. Dessutom fick vi se duon i World Cup Tölt på Sweden International Horse Show 2024.

Ryttarparet meddelade under vintern att de köpt anläggningen Toftinge i Norrtälje där de hoppas bygga upp ett islandshästcenter.

Caspar Logan Hegardt & Malu Logan Hegardt

2023 blev Caspar Logan Hegardt världsmästare i femgångskombination, vid sidan fanns Malu Logan Hegardt. Caspar Logan Hegardt har ett flertalet mästerskapsmedaljer på meritlistan.

Malu Logan Hegardt har en mängd danska mästerskapstitlar och tog NM-guld som ungdom. På Jönköping Horse Show red hon uppfödningen Váli från Vinkärgård  till seger 6-årsklassen i tölt. Tillsammans börjar deras gemensamma avelsarbete som går under gårdsnamnet Vinkärgård bära frukt. Váli från Vinkärgård blev högst bedömda 6-åriga hingst 2024 och de blev också nominerade till Årets Uppfödare 2024.

Caspar Malu Oddi Logan Hegardt (kopia)
Foto: Sandra Nordin Johansson

Sissel Holmén & Åsa Nevander Holmén

Sissel Holmén har under flera år axlat rollen som landslagsledare för det svenska islandshästlandslaget. Hon är diplomerad nationell tävlingsdomare och tillsammans med Åsa Nevander Holmén driver hon Hreyfing islandshästar. Åsa Nevander Holmén har varit en del av det svenska landslaget, är utbildad ridlärare IV för islandshäst och diplomerad nationell tävlingsdomare. Hon är också en av sex godkända gæðingalistdomare i Sverige.

Paret driver Hreyfing islandshästar som på kort tid vuxit och blivit en stor aktör inom svensk islandshästavel genom att de driver en EU-seminstation med islandshästar som specialitet. De kan nu erbjuda semin från svenska hingstar till ston över hela världen.

Camilla Hed & Hjalti Gudmundsson 

De är ett av de nordligaste powerparen inom den svenska islandshästvärlden. Camilla Hed är verksam som lärare på Wångens hippologutbildning och är utbildad ridlärare 4. Hon har också tävlat framgångsrikt på nationell och internationell nivå. Bland annat deltog hon i VM för islandshästar i Berlin 2013, där hon tillsammans med hästen Thór från Järsta slutade på en fjärde plats i grenen T2. År 2022 blev Camilla utsedd till ”Årets Islandshästtränare” av FEIF, den internationella islandshästorganisationen.

Hjalti Gudmundsson är också lärare på Wången, hovslagarlärare. På hans meritlista finns flera meriter: flera SM-guld, två NM-guld samt en femteplats på VM med hästen Reynir frá Hólshúsum. Under SM 2024 kvalificerade sig Hjalti direkt till A-final i T1 tillsammans med stoet Lausn. Hjalti har också varit landslagscoach för Finland.

Ia Lindholm Denni Hauksson

I höstas utsågs de till Sveriges femte Hedersuppfödare av SIF Avel. ”Ia och Denni” är ett vedertaget begrepp och duon har en gedigen meritlista. Duon har gjort betydande insatser inom hästträning, avel och utbildning i Sverige genom flera årtionden.

Ia Lindholm har flera SM-guld, NM-guld och NM-brons. Denni Hauksson sex SM-guld, tre NM-guld samt ridit stoet Diva från Gategården till VM-guld i avel.

Uppfödningen Diva från Gategården var världens högst bedömda islandshäst mellan 2003 och 2008. Hennes exteriörpoäng på 9,02 var högst i världen från 2003 till 2020.

Det är värt att notera att listan är utformad utan inbördes ordning och med stor omsorg. Vi vill att alla ska förstå att syftet är att dela glädje – och bara för att några namn inte är med på listan betyder det inte att vi inte ser personernas betydelse.

Ridsport digital

119:-/mån