Avel
2 november 06:10
Ridsportplus

Avelsledaren: Så mår aveln i Sverige i dag

AvelsåretHeimir Gunnarsson, avelsledare vid SIF Avel, gör en djupgående analys kring avelsåret 2024. Han siar också om VM-året 2025.

Avelsledaren: Så mår aveln i Sverige i dag
Heimir Gunnarsson analyserar avelsåret 2024. Foto: Sandra Nordin Johansson / Sabina Svenningsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nu när bedömningssäsongen är över och det nalkas höstmöte är det dags att
    blicka tillbaka på den gångna avelssäsongen och försöka summera.

    Vi kan konstatera att efter att regler om hingstlicenser skärptes för ett par år sedan har antalet verksamma hingstar sjunkit, vilket var ett av målen med ändringarna. Det är av betydelse att det finns balans mellan antalet betäckta ston och antalet verksamma hingstar. Vi vill inte ha för få hingstar i förhållande till antalet betäckta ston eftersom det på sikt riskerar att minska den genetiska variationen. Vi vill inte heller att det ska finnas för många verksamma hingstar eftersom det leder till att det blir för få avkommor efter varje hingst, vilket i sin tur leder till att det tar längre tid att få information om hingstarnas nedärvning och dessutom blir det mindre attraktivt att investera i topphingstar ifrån andra länder.

    Med den lilla avelsbasen vi har i Sverige kommer vi alltid vara beroende av att importera genetiskt material om vi vill hänga med i utvecklingen av rasen och inte halka efter. Vi vill att islandshästar uppfödda i Sverige är internationellt konkurrenskraftiga.

    Ofta landar allting i diskussioner om ekonomi och för att få ut bästa pris för varje häst är det till en fördel att marknaden är större än enbart Sverige men inte minst att det finns islandshästar i Sverige som står sig bra i internationell konkurrens. Vi vill gärna att en svenskfödd islandshäst ska vara internationellt eftertraktad som rid- och tävlingshäst. Om vi ser till helheten var det faktiskt så för ett antal år sedan att aveln av islandshästar i Sverige stod på starkare grunder och genererade bättre hästar jämfört med våra grannländer. Vi kan dock se att detta började att vända för ungefär drygt tio år sedan. Det finns säkerligen många olika förklaringar till detta och troligtvis är det så att vi inte kan peka på någon enskild händelse utan att det är flera bidragande faktorer som spelar in.

    Det föds idag betydligt färre islandshästföl i Sverige jämfört med för 20 år sedan, samtidigt som medlemmar i SIF har ökat och antalet sålda tävlingslicenser likaså. Med tanke på det genetiska material som vi har att jobba med i Sverige idag så är det sannolikt att vi kommer vara självförsörjande på fritidshästar de närmaste åren, förutsatt att hästarna får bra utbildning och träning.

    Däremot finns det en stor risk för att vi inte är självförsörjande när det gäller hästar som ska prestera på tävling. För att komma dit behöver vi framförallt investera i flera ston med hög gångartskvalitet. Så länge det är färre ston med högsta gångartskvalitet som används i avel i Sverige jämfört med andra länder, så kommer det också födas färre hästar med den gångartskvaliteten i Sverige, jämfört med andra länder. Vi behöver helt enkelt flera ston av den kalibern, för att kunna förse framtidens tävlingsryttare i Sverige med hästar och inte minst för att intresset för islandshästen ska fortsätta att öka.

    Efter några års kvalitetssvacka kunde vi nu ana under årets avelsbedömningar
    att trenden håller förhoppningsvis på att vända. Det har kommit fram flera
    hästar med både bättre exteriör och gångarter jämfört med tidigare år.

    I texten här efter kommer jag försöka ge läsaren en bild av de högst bedömda hästarna i Sverige i år. När det gäller hingstarna anser jag att det är lika viktigt för
    stoägarna att få information om svagheterna precis som styrkorna. Ingen häst är
    ju perfekt, dessa hingstar är alla olika och det är en vinst för alla, både stoägare
    och hingstägare om man undviker att para ihop två hästar som absolut inte
    passar ihop. För utförligare domarkommentarer i samtliga egenskaper hänvisas
    till hästarnas bedömning i WorldFengur.

    Högst bedömda hingstar 2024


    4-åriga hingstar

    Den 4-åriga svarta hingsten Stáli från Skáneyland i Skåne fick den högsta
    bedömning en svenskfödd hingst har någonsin fått i den åldern, totalpoäng på
    8,36 med 8,45 för exteriör och 8,31 för ridegenskaper.

    Stáli är efter Sörli från Skáneyland som är bedömd till 8,30 totalt som femåring med bland annat 9,0 för tölt. Stális mamma är Hrísla från Skáneyland som var bedömd till 8,42 totalt och representerade Sverige på VM 2007 i Holland i klassen för 5-åriga ston. Uppfödare och ägare är Sussie Lund Lindberg och Niels Lund på Skáneyland som numera äger Stáli tillsammans med Mette Lund Lindberg.

    Skaneyland _mal4966
    Stáli från Skaneyland med sina ägare.
    Stali Från Skaneyland _mal4878
    4-åriga Stáli från Skaneyland.

    Stáli är en stor och robust hingst som mättes 146 cm i mankhöjd, en väldigt
    välutvecklad och välmusklad 4-åring. Han har en högt ansatt, lång och smidig
    hals samt välbalanserade proportioner och starka ben. Han har en bred och
    välmusklad rygg med bra rygglinje och korset är välmusklat och välformat. Han
    har mycket vägvinnande rörelser med mycket sväv, aktion och elasticitet i
    traven och han visade mycket bra pass. Han har även vägvinnande och höga
    rörelser i tölten men ännu så länge saknar han smidighet och resning. Stáli
    verkar vara mera mot kallblodstypen, robust och rejäl med en lugn karaktär.

    Innan vi vet mera om Stáli och hur han kommer utvecklas kan det vara värt att
    ha i åtanke att han kanske inte kommer att förbättra smidighet och resning men
    han kan definitivt förväntas bidra i avelsarbetet med storlek, lång överlinje,
    steglängd, spänst och sväv.

    Ytterligare en fyraårig hingst bör nämnas: Bakkus från Gunnarsbo utanför
    Kalmar, brun, efter Óðinn vom Habichtswald (som även är farfar till Stáli från
    Skáneyland) och undan Lyfting frá Lynghóli, uppfödare är Camilla Svensson och
    ägare är Jenny Wiström och Máni Hilmarsson. Fadershingsten Óðinn är nuförtiden en välmeriterad avelshingst med 29 totalbedömda avkommor och 119 i BLUP total.
    Bakkus mamma, Lyfting frá Lynghóli är ett femgångssto som bedömdes till 8,18
    i totalpoäng som sjuåring och är helsyster till stoet Leista frá Lynghóli som var
    högst bedömda fyraåriga stoet på Landsmót 2006 och som numera är hederspremierad för avkommor.

    Cp6a3331
    4-åriga Bakkus från Gunnarsbo. Foto: Sabina Svenningsson / Photohestur

    Bakkus är en relativt liten hingst som mättes 140 cm i mankhöjd, 129 cm på rygg och 132 cm på korset vilket gör att han är klart under genomsnittet idag. Han är däremot väldigt lättbyggd och cylindrisk med bred rygg och mycket bra rygglinje men svagheten är något klena ben samt trång och uttåad benställning. Det som utmärker sig framförallt i hans exteriör är att han är byggd i uppförsbacke, vilket visar sig också under ryttare där han verkar ha väldigt lätt för att röra sig uppåt med lätt framdel och höga och rumsliga rörelser. Bakkus visades utan pass och det är framförallt i tölt och sakta galopp där hans goda egenskaper gör sig bäst; där han har extremt bra balans, taktsäkerhet med lätt framdel samt lätta och höga rörelser. Han har bra rörelser i trav och sakta tölt men saknade steglängd. Bakkus verkar vara mera mot varmblodstypen; lätt och rörlig med en vaken karaktär. I avelsarbetet är det värt att tänka på att han är i den mindre kanten och innan vi ser hur han utvecklas kan vi kanske inte förvänta oss att han kommer förbättra steglängden men han kan definitivt förväntas bidra med balanserad exteriör, lätthet i både sinne och rörelser samt smidighet och aktion.


    5-åriga hingstar


    Den högst bedömda 5-åriga hingsten i år i Sverige är rödskäcken Garður från Segersgården i Strängnäs, uppfödare är Antonia Hardwick och Erlingur
    Erlingsson
    men ägare är Jenny Nilsson-Muskos och Christoffer Haglund.

    Garður är efter Fimur frá Selfossi, en hingst som är visad utan pass och erhöll 8,28 i
    totalpoäng med 9,5 för tölt och ridbarhet. Garðurs mamma är Björk frá Enni, ett
    förstaklass fyrgångssto efter Hróður frá Refsstöðum. Björk tävlades av en isländsk ungdom i T2 och fyrgång på VM 2013 och hon erhåller i år hederspremie för avkommor, med fem bedömda avkommor och BLUP total på 119.

    Garður visades redan 2023 som 4-åring med mycket lovande poäng. Garður är 144 cm på manken och 138 cm på korset vilket gör att storleken är över medel. Det som utmärker honom främst i exteriören är en mycket lång och välrest hals, långa ben och lätt bål medans svagheterna är något muskelfattigt kors och raka haser. Garður är eventuellt en CA-häst (genetisk fyrgångare) men inte en typisk sådan då han verkar ha mycket lätt för tölten.

    Gardur Rån Segersgården _mal0572
    Garður från Segersgården.
    D5455e77-a11c-41b4-8997-d104672e5da3
    Garður från Segersgården Foto: Privat.

    Under ryttare är det först de exteriöra egenskaperna som en lägger märke till, det vill säga att han är högbent, lättbyggd och välrest vilket självklart har stor betydelse för helhetsintrycket i samtliga gångarter och kanske extra viktigt om det är tävlingshästar man är ute efter. Garður har fyra jämna och bra gångarter och kan förväntas bidra till avelsarbetet med halslängd, resning och benlängd samt välbalanserade gångarter men som alltid med en genetisk fyrgångare (CA-genotyp) så bör den inte betäcka ston med samma eller CC-genotyp (genetiska tregångare).


    6-åriga hingstar


    Den högst bedömda 6-åriga hingsten i Sverige i år är en islandsfödd hingst som
    heter Dýrðlingur frá Prestsbæ. Dýrðlingur är en medelhög hingst, 142 cm i
    mankhöjd, efter årets högsta hederspremiehingst för avkommor Þráinn frá
    Flagbjarnarholti
    (totalbedömd till 8,95) och undan Gustur frá Hóli-dottern Þrönn frá Prestsbæ (totalbedömd till 8,31) som i sin tur är efter hederspremiestoet Þoka frá Hólum.mUppfödare är Ingar och Inga Jensen och ägare är My Björnsdotter.

    Cp6a4195
    Dýrðlingur frá Prestsbæ. Foto: Sabina Svenningsson / Photohestur

    Dýrðlingur är välrest, med bra överlinje i halsen och liggande bogar, välmusklad rygg och kors, korrekta proportioner samt starka ben och hovar. Det finns dock antydan till underhals samt framåtsluttning i ryggen vilket kan vara bra att ha i åtanke. Han har fem mycket jämna och välseparerade gångarter med ett extra plus för smidigheten i tölten. Han visades två gånger i år samt på Avelsmästerskapen
    och det verkar som att en av hans starka sidor är stabilitet och pålitlighet, både
    när det gäller gångarter och temperament. Även om han inte är stor så är han
    helt klart mot kallblodstypen i både kroppstyp och karaktär. Dýrðlingur kan
    förväntas bidra till avelsarbetet med robusthet i exteriören, välseparerade
    gångarter samt smidighet.


    Högst bedömda svenskfödda 6-åriga hingsten är däremot brunblacken Váli från
    Vinkärgård
    i Skåne. Váli är efter Vinningur från Skeppargården (totalbedömd till 7,95) och undan Saga fra Vinkærgård (totalbedömd till 8,00) som är efter Breki frá Eyrarbakka. Uppfödare och ägare är Vinkärgård AB (Caspar Logan Hegardt och Malu Logan Hegardt).

    Vali Från Vinkärgård _mal4482
    Vali från Vinkärgård.

    Váli är en medelstor men elegant hingst, med mycket rest och slank hals, välmusklad rygg, långa ben och lätt bål. Svagheterna i exteriören är att han har något tunna ben och även hovarna kunde ge starkare intryck. Han är en mycket flott fyrgångshingst med höga och elastiska rörelser och elegant uttryck under ryttare. Váli är troligtvis en genetisk fyrgångshingst (genotypen CA) som kan förväntas bidra till avelsarbetet med lätt och elegant exteriör, lätta rörelser och bra resning.


    Hingstar 7 år och äldre

    Årets högst bedömda svenskfödda hingst i äldsta åldersklassen heter Náttfari
    från Gunvarbyn
    och belönades med skyhöga 8,79 i totalpoäng. Uppfödare är
    Þorleifur Sigfússon. Náttfari är dock numera danskägd och visades i Danmark
    och har uppmärksammats flera gånger tidigare här i Sverige då han
    representerade Sverige som 5-årig hingst på VM 2019 i Berlin och var även
    uttagen att representera Sverige 2023 vid VM i Holland.

    Nattfari Från Gunvarbyn
    Nattfari från Gunvarbyn Foto: Dansk Islandshesteforening, DI Avl og kåringers Facebookside

    Vi kommer således istället fokusera på de hingstar som har fått högst bedömning i Sverige och är närmast till hands för de svenska stoägarna, även om det givetvis blir allt enklare att använda även hingstar i andra länder tack vare transportsemin.


    Den högst bedömda hingsten i Sverige i år i den äldsta åldersklassen (7 år eller
    äldre) är islandsfödda Sær frá Ysta-Gerði med 8,33 i totalpoäng, han är efter Gangster frá Árgerði (totalbedömd till 8,63) och undan Bára frá Hvoli (totalbedömd till 8,08) som i sin tur var efter den välkända Rökkvi frá Hárlaugsstöðum och undan
    hederspremiestoet Hryðja frá Hvoli. Uppfödare är Lena Nyström, ägare är Petra
    Glimring
    och Berglind Rósa Guðmundsdóttir.

    Sær är nu 10 år gammal och har tidigare visats på avelsbedömning som 5-åring och i förstaklass som 6-åring samt att han har tävlats på högsta nivå i framförallt femgång och T2 de senaste åren.

    Berglind Gudmundsdottir Saer Fra Ysta-gerdi 82
    Sær frá Ysta-Gerði

    Sær är strax under medel i mankhöjd, han har mycket tilltalande och välskapt huvud, mycket välkonstruerad rygg och bra hovar. Halsen är lång, välrest, med bra manke och överlinje men kunde varit högre ansatt. Sær har kraftfullt uttryck under ryttare och verkar mycket samarbetsvillig, han har lätta rörelser och vacker profil i alla gångarter. Bästa gångarter på bedömningen (9,0) var passen där han hade stark överlinje och högt tempo samt skritten där han var mycket stabil med vägvinnande rörelser. För högre poäng i de övriga gångarterna saknades mera smidighet i tölten samt mera sväv i både trav och galopp. Sær har redan 16 avkommor som blir 4 och 5 år gamla nästa år. Tyvärr så är ingen av dessa efter bedömda mödrar vilket innebär att det blir svårt att dra stora slutsatser om vad han bidrar med i avelsarbetet utifrån information om några få av dessa. I årskullarna därefter finns det däremot avkommor efter bedömda och bra ston så att vi kommer troligtvis inte behöva vänta mera än 2-3 år innan det börjar visa sig på riktigt hur han kan användas mest optimalt i avelsarbetet.


    Högst bedömda ston 2024

    4-åriga ston

    Det var ett bra antal ston som utmärkte sig under året. För att börja med de
    yngsta bör först nämnas de 4-åriga stona Bella från Segersgården och Alda från
    Sundabakka
    . Bella är efter Fimur frá Selfossi och undan Björk frá Enni, vilket
    innebär att hon även är helsyster till den högst bedömda femåriga hingsten
    Garður från Segersgården. Deras pappa, Fimur frá Selfossi är nu 12 år gammal
    och har sju totalbedömda avkommor och det måste sägas att det ser onekligen
    lovande ut för Fimur.

    Bella är ett mycket vackert och uttrycksfullt sto med 9,0 för hals, manke och bogar och helhetsintyck. Med den eleganta exteriören och de spektakulära rörelserna kan detta bli hur bra som helst med mera styrka och stabilitet. Bellas uppfödare är Antonia Hardwick och Erlingur Erlingsson och ägare är Beatrixe Evertsson och Victoria Gulbrandsen Evertsson.

    Bella Från Segersgården + 2
    Bella från Segersgården.

    Det andra 4-åriga stoet är Alda från Sundabakka efter Viking från Österåker och undan Orridottern Álaborg frá Feti. Alda är ett välbyggt sto som visade mycket bra tölt i alla tempon i år med bra samarbetsvilja och utstrålning. Hon visade även
    under öppna bedömningen att det finns pass i henne. Även här blir det mycket
    spännande att följa hennes utveckling då det finns potential för att detta kan bli
    hur bra som helst. Aldas uppfödare är Sundabakka Islandshästcenter och ägare
    är Linda Tovek och Göran Landberg.

    Alda Från Sundabakka _mal0222
    Alda från Sundabakka.

    5-åriga ston

    Det högst bedömda femårsstoet i år är Spá från Prästgården, efter Þeyr frá
    Prestsbæ
    (totalbedömd till 8,46) och undan Sæla från Prästgården (totalbedömd till 8,51), uppfödare och ägare är Prästgårdens Islandshästar. Spá har en jämn bedömning i exteriören där det är benställning och hovar som är bäst. Ridegenskaperna är mycket bra; tölten taktsäker med bra bärighet och rörelser och passen var fantastisk. Hon visade mycket bra samarbetsvilja, hon är ett uttrycksfullt femgångssto som mycket sannolikt har en framtid inom sporten, eller för den delen i avelshagen där hon bör kunna producera sporthästar för femgång och passgrenar.

    Spa Från Prästgården _mal9043
    Spá från Prästgården. Foto: Sandra Nordin Johansson

    6-åriga ston

    Det högst bedömda 6 åriga stoet i Sverige i år är Þága från Prästgården, efter
    Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum som erhåller hederspremie för avkommor i år,
    och undan Þilja från Prästgården (totalbedömd till 8,17) som i sin tur är efter
    hederspremieföräldrarna Keilir frá Miðsitju och Þoka frá Hólum. Uppfödare och
    ägare är även här Prästgårdens Islandshästar.

    Þága är välbalanserad och välmusklad i exteriören men inte högbent. Under ryttare är hon ett riktigt krutpaket med mycket jämna och kraftfulla gångarter. Det som utmärker henne utöver annat är framförallt vägvinnande, rumsliga och höga rörelser i samtliga gångarter.

    Thaga Från Prästgården _mal9205
    Þága från Prästgården. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Ston 7 år och äldre

    Det högst bedömda stoet i den äldsta klassen, 7 år och äldre, är ett välkänt sto
    från tävlingsbanornas ungdomsklasser som heter Vatnadís från Noastallet efter
    Vaki från Österåker (totalbedömd till 8,63) och undan Isold från Hestwite. Vatnadís är nu 9 år gammal och är bedömd tidigare som 5-åring. Hon har en jämn exteriörbedömning där högsta poängen är för huvud.

    Under ryttare är hon en väldigt komplett och stabil femgångshäst med jämna gångarter av hög kvalitet och mycket bra ridbarhet. Tölt, trav och pass är taktsäkra gångarter med bra steglängd, rörelser och tempo och skritten är vägvinnande, stabil och taktren.

    Vatnadis Från Noastallet Avelsbedömning Margaretehof _mal4863
    Vatnadis från Noastallet.


    Hingstar med avkommor

    Några hingstar som verkar i aveln i Sverige har under året börjat visa
    framfötterna genom sina avkommor. Det var i år totalt 99 olika hingstar som
    hade totalbedömda avkommor på årets avelsbedömningar i Sverige.

    Viking från Österåker (15 år) hade sju avkommor totalbedömda i år och han har nu
    sammanlagt 29 bedömda avkommor och 113 i BLUP total (94% säkerhet). Av
    alla Vikings registrerade döttrar har 47% blivit totalbedömda, vilket är väldigt
    bra andel.

    Även Kjarval från Knutshyttan (11 år) hade sju avkommor totalbedömda i år och sammanlagt har han nu 11 bedömda avkommor och 107 i BLUP total (90% säkerhet). Av alla Kjarvals registrerade döttrar har 26 procent blivit bedömda.

    Fimur frá Selfossi (12 år) hade 6 avkommor totalbedömda i år och han har nu i det hela 7 avkommor totalbedömda och 116 i BLUP total (122 i BLUP total utan pass). Bedömningsdeltagande bland Fimurs döttrar ligger på 57 procent, vilket är enastående resultat. Samtliga avkommor som bedömdes efter Fimur i år är endast 4 eller 5 år gamla. Fimur är därmed fortfarande en stark kandidat
    för att få klass 1 för avkommor (vilket kräver 15 totalbedömda avkommor och
    minst 118 i BLUP total med eller utan pass).

    Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum (17 år) hade i år 4 avkommor till totalbedömning vilket innebär att han har nu sammanlagt 53 totalbedömda avkommor vilket tillsammans med sin BLUP total på 118 som han fick efter sommarens uträkningar innebär att han uppfyller kriterier för att erhålla Hederspremie för avkommor! Álffinnur fick klass 1 för avkommor endast 9 år gammal år 2016 då han redan hade 23 totalbedömda avkommor.

    Ytterligare två hingstar som verkar i svensk avel är värt att nämna i detta sammanhang även om deras avkommor inte visades i Sverige. Eldjárn frá
    Skipaskaga
    (10 år) är pappa till årets högst bedömda 5-åriga hingst i världen
    som heter Hrókur frá Skipaskaga med imponerande 9,05 för ridegenskaper och
    8,86 totalt. Eldjárn har nu sex totalbedömda avkommor och 127 i BLUP total,
    vilket gör även honom till en stark kandidat till att erhålla klass 1 för avkommor.

    Några av de första avkommorna efter Gljátoppur frá Miðhrauni (9 år) visades på
    årets avelsbedömningar på Island med väldigt imponerande resultat. Det var tre
    4-åringar och en 5-åring som visades efter honom och samtliga landade på
    en totalpoäng över 8 med stor marginal. Han saknar förstås fortfarande 11
    avkommor till totalbedömning för att erhålla klass 1 för avkommor men detta är
    onekligen en väldigt bra början då han ligger fortfarande på 129 i BLUP total
    efter att de första fyra avkommorna har kommit till bedömning.

    Sammanfattning

    Med det i tanke att det är VM nästa år dit vi får skicka en häst i varje åldersklass så måste det sägas att det ser lovande ut. Visserligen hade det varit önskvärt att det fanns lite flera hästar på den nivå som hästarna ovan befinner sig på men med tanke på att det är relativt få föl som föds om året i Sverige så är det ändå procentuellt väldigt fina resultat i år och med störst sannolikhet är vi på väg mot spännande framtid där vi återuppnår den höga nivå som vi en gång hade på uppfödningen av islandshästar i Sverige.