Hästägartips
29 mars 10:58
Ridsportplus

Brist på arbetskraft i flera yrken inom hästnäringen

KarriärDen som vill utbilda sig inom vissa av hästbranschens yrken går en lysande framtid till mötes när det gäller att hitta jobb. Särskilt gäller det veterinärer och djursjukvårdare.

Brist på arbetskraft i flera yrken inom hästnäringen
Veterinär är ett bristyrke. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Flera av yrkena inom hästnäringen är bristyrken eller områden där det råder hög omsättning på personal. Hovslagare, hästskötare inom travet och olika yrken inom förebyggande och rehabiliterande hästhälsa är några av dessa. 

  Men den akuta och skriande bristen gäller veterinärer. Djursjukvården i Sverige lider av omfattande kompetensbrist. Inför 2022 uppskattade medlemsföretagen i Svensk Djursjukvård branschens rekryteringsbehov till 433 veterinärer, 213 djursjukskötare och 198 djurvårdare på nivå 2 och 3. 

  Många pluggar utomlands

  2021 utfärdades 250 veterinärlegitimationer i Sverige. Bland dessa nya veterinärer var det hela 58 procent som genomfört sin utbildning i ett annat land. Många väljer i dag att läsa till veterinär i exempelvis Polen, Slovakien eller Litauen eftersom Sverige har så få utbildningsplatser. Veterinär- och djursjukskötarutbildningen erbjuds enbart på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och söktrycket är högt. Inför terminsstart hösten 2021 var det 16 sökande per plats till veterinärutbildningen och 22 sökande per plats till djursjukskötarutbildningen.

  Hösten 2021 aviserade regeringen att SLU får extra anslag för att bygga ut utbildningen av veterinärer och djursjukskötare. Satsningen motsvarar ungefär 40 platser på veterinärutbildningen och 20 platser på djursjukskötarutbildningen enligt tidigare uttalanden från SLU – med andra ord täcker det knappt en tion-del av behovet.

  Ridlärare är ett annat bristyrke inom hästnäringen.

  Hovslagare efterfrågas alltid

  För gruppen ”djurskötare av lantbruksdjur” – där både hovslagare och hästskötare ingår – gör Arbetsförmedlingen bedömningen att det det kommer att vara efterfrågan på kompetens de närmaste åren. Det är dock svårt att dela upp den statistiken i mindre yrkeskategorier.

  Bland hovslagare är det många som lämnar i förtid. Det är slitsamt, stor skaderisk och ofta dålig arbetsmiljö. Därför är yrkeskategorin alltid efterfrågad.

  Det du inte ska satsa på om du vill vara säker på att få jobb är att bli journalist som skriver om hästar, eller fotograf. Dessa yrken finns med på listan över jobb där det finns fler sökande än anställningar.  Ett yrke där man tvärtom skriker efter folk är lastbilschaufför – ett hästjobb om det du har i lasten är hästar. 

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.

  Ridsport digital

  99:- i månaden