Nyheter
10 maj 10:58
Ridsportplus

Caroline Agerhill: ”Det har varit en fantastisk resa”

Ny diplomeringHon kan nu titulera sig Ridlärare IV. Men redan har Caroline Agerhill nya mål i sikte.

Caroline Agerhill: ”Det har varit en fantastisk resa”
Caroline Agerhill med Júlia och sen till höger med Ýr. Foto: Privat / Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I veckan gjorde Caroline Agerhill examinationen för Ridlärare IV och kan nu titulera sig som diplomerad ridlärare på högsta nivån inom Svenska Islandshästförbundet. Hon kan nu sälla sig till den sälla skara ridlärare som nått det högsta nivån inom SIF.
  – Det känns jättebra, jag är lättad och tacksam, säger Caroline som fick beskedet under onsdagen.

  Utbildningen påbörjades 2022 och för cirka ett år sen gjorde hon sin första examination.
  – Då missade vi ett moment men nu satt det. Det är sån härlig känsla.

  Under utbildningen har deltagarna två hästar med sig och Caroline hade de egna uppfödningarna Ýr från Agersta (f -12, e Tyr från Agersta, u Prinsessa från Agersta) och Júlia från Agersta (f -16, e Kjarval från Knutshyttan, u Electra från Agersta) som hästar under utbildningen.
  – Júlia var bara 6 år när vi började utbildningen och nu känns hon stark och jättejättefin – det har varit kul att gå hela vägen med henne, säger Caroline och lyfter fram Júlia lite extra.
  – Hon är den perfekta ridhästen om man gillar en femgångshäst med mycket pass. Många har sagt att jag borde specialisera henne i pass, hon är supersnabb och har flott pass men hon har också väldigt trevliga gångarter med mycket bärighet. Vi fick beröm av examinatörerna efter gædingalisten femgång-examinationen som vi gjorde i tisdags.

  Caroline beskriver utbildningen som lärorik och utvecklade. Hon tycker också examinationerna i sig fungerat som en morot.
  – Man har fått rannsaka sig själv, kämpa och satsa, säger hon.

  Avstamp i hästens bästa

  Under det senaste året har hästvälfärdsdebatten intensifierats. Caroline konstaterar att Ridlärare IV-utbildningen redan innan hade avstamp i ett system där hästens villkor ligger i fokus.
  – Vi har haft otroligt bra lärare som alltid satt hästen i första rummet sedan vi började. Då var debatten inte lika mycket i ropet men det har varit fokus från start under utbildningen. Vi har gått den långa vägen och fick inleda med att rida i halsring, det har varit en fantastisk resa, säger Caroline som berättar att Eyjolfur Isolfsson och Anton Pall Nielsson varit huvudlärare under utbildningen och att Eyjolfur Isolfsson och Mette Mannseth var examinatörer.

  Varit ett mål länge

  Caroline har alltid drömt om att bli ridlärare på högsta nivån förklarar hon.
  – Jag varit väldigt målmedveten och inriktad på att göra det här. Det är verkligen en dröm. Jag känner mig jättestolt och glad att jag gått hela vägen.

  Samtidigt som Caroline utbildat sig och arbetat för examinationen så har arbetet hemma på Agersta islandshästcenter utanför Uppsala fortgått. Dessutom har hon hunnit tävla och tagit SM-silver i speedpass 2023. Hon konstaterar ändå att utbildningen passat bra in i livet.
  – Barnen har blivit större och vi har bra personal på gården. Julia och Cissi som jobbar här helt fantastiska, och så Fredrik (Carolines man reds. anm) som hjälper till och har stöttat mig.

  Den som tror att Caroline Agerhill ska luta sig tillbaka när hon kryssat av ridlärare IV-utbildningen tror fel. Hon har nämligen redan nya mål i sikte.
  – Jag är sugen på att utvecklas som ryttare och tränare. Just nu är jag också sugen på att utvecklas vidare med Julia. Jag ska visa henne på Romme nu så det blir jättespännande. Jag har visat en häst en gång tidigare och det gick inte så bra. Men nu tänker jag göra det igen – det får bära eller brista och är det någon häst jag ska visa så är det Júlia. Vi är verkligen bästa kompisar.

  Samtidigt ska hingsten Gustur frá Stóra-Vatnsskarði (f -15, e Spuni frá Vesturkoti, u Lukka frá Stóra-Vatnsskarði) visas om – men där har Caroline lämnat över tyglarna till Erlingur Erlingsson som får visa hingsten.

  Nysatsning på aveln

  Med fina hästar i sporten gör nu Agersta en nysatsning med sin avel. Under våren har de köpt två ”halva” avelsston på Island, de äger alltså 50 procent i två ston.
  – De kommer att verka på Island och det känns jättespännande. Vi känner att det är kvalitet vi ska satsa på och i och med det här kan vi förbättra vårt eget avelsmaterial här hemma, säger Caroline och berättar att de födde upp mycket hästar för cirka 25 år sedan.
  – Men sedan när de hästarna skulle ridas in hade jag tre småbarn vilket passade mindre bra.

  Att familjen har kapaciteten att fram sina egna tävlingshästar är det ingen tvekan om. Caroline tog SM-silver i speedpass på en egen uppfödd häst och dottern Olivia Agerhill tog tre SM-guld och ett SM-silver på Yssa från Agersta (f -10, e Ómi från Stav, u Rós från Agersta).
  – Vi vill fortsätta tävla på egna hästar, konstaterar Caroline som också berättar mer om målen för säsongen.
  – Största målet var att bli Ridlärare IV – check på det. Nu vill jag visa in Júlia i första klass och tävla SM där jag hoppas på bra placering. Går det bra så drömmer jag om NM med Julia så det är bara att kämpa vidare.

  Ridsport digital

  99:- i månaden