Träningstips
15 oktober 2023 06:15
Ridsportplus

Clinic: ”Träningen ska handla om utveckling”

UtbildningUnder lördagen höll Maria Berg och Jamila Berg Dibi en clinic med fokus på töltträning av den unga hästen. Under clinicen betonades vikten av grundarbete och en lugn och fokuserad häst.

Clinic: ”Träningen ska handla om utveckling”
Jamila Berg Dibi visade böjda spår med Mai och ber om lite mer energi.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det 5-åriga stoet Maídís från Slätterne (f -18, e Toppur frá Auðsholtshjáleigu, u Dísa från Ekbacken), som kallas för Mai, fick hjälpa till att illustrera arbetet med tölt för den unga hästen under den clinic som Jamila Berg Dibi och Maria Berg höll under lördagen på Wångens islandshästdagar. Stoet är egen uppfödning efter Jamila Berg Dibis hingst Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f -07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu), som hon red VM-final i T1 på tidigare i år.
  – För oss är det jätteviktigt att hästen förstår hjälperna redan från tidig ålder. Jag brinner för att hästen ska förståelse för mina signaler och genom att jobba med detta från tidig ålder undviker vi de problem som kan dyka upp i ett senare skede, sa Jamila Berg Dibi samtidigt som hon lugnt lotsade den unga hästen runt i ridhuset på Wången.

  – Träningen ska handla om utveckling, utbildning och hållbarhet för hästen. Vi som instruktörer har också ett stort ansvar att utbilda våra elever i de här frågorna – de ska kunna utbilda och utveckla sina hästar, sa Maria Berg.

  Jamila berättade under tiden hon red om att hon hela tiden tränar den unga hästen med målet att den ska bara lyhörd, ha förståelse för skänklarnas betydelse och att hon hela tiden söker efter ridbarheten. Och att hästen inte går med spänning eller emot handen.
  – Jag vill att hon är lyhörd och jag vill jobba med små signaler som knappt ska synas eller märkas. Det är ett av mina grundmål. Jag vill också att hon ska ha en positiv inställning till min hand, jag vill att hon ska vara lugn och stretcha ut även om jag gjort sidförande övningar och använt mina skänklar, sa Jamila.

  Jamila Berg Dibi 19
  Duon.

  Maria poängterade vikten av att hästen ska vara lugn och fokuserad innan man går vidare i utbildningspyramiden. Duon poängterade vikten av att variera sin träning, inte rida samma saker varje gång.

  Jamila Berg berättar om en utmaning hon stött på med det unga talangfulla stoet:
  – Jag måste passa att hon inte blir för lätt i kontakten eller för djup i formen, samtidigt som det handlar om att hon måste bygga styrka och att lära sig. Ibland får jag lyfta handen och då berättar jag för henne att hon får vara här, det är viktigt att hon inte knäcker av i nacken. Hon är väldigt lugn för mina hjälper, men samtidigt väldigt känslig. Det vill jag ha, att hästarna är reaktiva på ett positivt sätt samtidigt som jag alltid ska kunna släppa på tygeln och länger sig och är lugn. Hon är trygg med mig.

  Att hästen får sträcka sig framåt nedåt används för att belöna och att det ska vara belönande att sträcka ut sin överlinje. Något som Mai under clinicen tydligt visar är ett välfungerande koncept. Stoet har fått träna in tölt eftersom hon till en början valde trav.
  – Vi började träna jättemycket med powerwalk och skrölt. Det är viktigt att behålla lugnet och lösgjordheten när jag ber om tölt och jag jobbar mycket med övergångar. Jag låter henne bjuda framåt i tölt och jag vill att hon fortsätter vara avslappnad och mjuk.

  Under clinicen underströks det att hela tiden ha ett syfte med det man gör och att vissa saker tar tid. Rom inte byggdes på en dag – och inte heller faller färdigutbildade hästar ned från himlen. Under några av de första sektionerna av tölt så uppfattas Mai kanske lite som styv, men det är i detta läge inget Jamila lägger jättestor vikt vid.
  – Just nu jobbar jag med att hon ska vara mjuk och jag vill skapa en idé hos henne att vara framåt nedåt i tölten, då tillåter jag att hon är lite styv.

  Jamila berömmer skäckstoet upprepade gånger när hon lugnt töltar på. Efter uppmaning av Maria går ekipaget in på lite böjda spår där Jamila konstaterar att stoet har det lite svårare i vänster varv för tillfället. Bit för bit blir töltkvaliteten bättre under clinicen.
  – Nu fjädrar hon genom kroppen, det är väldigt viktigt i tölten att den går genom kroppen. Det ligger mycket träning bakom det, men det är också en inställning hos tölten. Att det inte ska finnas spänning, säger Maria.

  Mai frustar en hel del under clinicen och Jamila Berg berättar att hon gärna berömmer när hästar frustar.
  – Jag belönar det om hästen gör det vid rätt tillfälle. Jag upplever att hästar kan frusta av olika anledningar, dels när de är spända men det jag berömmer är de bra frustningar när hästen frustar genom hela kroppen och man känner att de slappnar genuint. Just Mai har anammat det mycket så hon frustar väldigt mycket – hon är väldigt nöjd med sig själv.

  Nästa steg i clinicen blir att öka kraven lite mer för den unga hästen, med lite mer böjning, energi och samling.
  – Det är viktigt att de kommer upp i bröstryggen och upp i manken. Grunden med töltträning handlar mycket om styrka, men ökar man inte kraven eftersom så bygger de heller inte styrka. Det kan handla om att rman ider fram lite mer, tar upp dem i formen lite, känner jag att hon blir lite spänd så jobbar jag lite med böjning, säger Jamila.
  – Ni ser att Jamila lugnt och tryggt visar Mai vad hon är ute efter. Hon sitter lugnt i båten och väntar på rätt svar, säger Maria.
  – Hon är så fin, jag är så partisk men hon är 5 år bara, utbrister Jamila som flera gånger under halvtimmen spontant hyllar den unga hästen som lugnt jobbar på.

  Jamila Berg Dibi 18
  Maria Berg

  Maria berättar att under ett ridpass bör man variera med mer energi, jobba med olika hållningar och variera formen. Hon understryker vikten av att ha ett genomtänkt syfte med sin övning och att variera formen så det inte blir statiskt för hästen.
  – Där ser ni att Mai töltar med lugna fina steg, vi vill inte öppna upp dörrar för den unga hästen för att gå med korta stressade steg, säger Maria medan Jamila rider lite längs kvartlinjen och också rider lite mot sluta i tölt – en övning hon nyligen börjat introducera för stoet.

  Jamila berättar att hon i detta läge fortsätter bygga styrka i det läget stoet är i nu och få henne mer stabil. Allt eftersom kommer det bli mer intensitet i träning och tölt.
  – När vi tränar hästar behöver vi en grund att stå på, målet ska vara utveckling och utbildning av hästen – gör man det så kommer tävlingspoängen på banan av sig själv.

  Ridsport digital

  99:- i månaden