Nyheter
14 augusti 2024 14:50

Daniel Sundin Brumpton: Tre innovationer som kan lyfta NM

KrönikaÅrets stora utomhushöjdpunkt är nu till ända, och det var som vanligt ett fantastiskt mästerskap arrangerat av Dansk Islandshesteforening. Men det finns utrymme för nytänkande.

Daniel Sundin Brumpton: Tre innovationer som kan lyfta NM
Daniel ­Sundin Brumpton rider i senior­landslaget, är ­hovslagare, hästutbildare och webbredaktör på Ridsport Island.

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Våra mästerskap har sett likadana ut så länge så som jag kan minnas, det har inte lagts till några flera grenar utom de som redan har existerat. Ingen har direkt uppfunnit något nytt och spännande. Det som gjorts de senaste åren är att man får rida både T1 och T2 och förbättra sin chans mot final eller kombinationsmedalj.

Jag vill nu dela med mig av tre innovationer som skulle höja motivationen hos både ryttare och publik.

Jag vill nu dela med mig av tre innovationer som skulle höja motivationen hos både ryttare och publik.

För att nu det nya systemet med att man får rida de bägge töltgrenarna skulle få ännu mera substans och mening borde det finnas en kombinationsmedalj för just dessa. Man ska alltså kunna bli nordisk mästare i töltkombination. En enkel teknisk lösning som inte kräver överdrivet stor ansträngning från FEIF:s håll för att genomföra och som skulle höja ambitionen hos ryttarna att bli ännu bättre.

Mitt andra förslag är att göra precis likadant för passhästarna. En kombinationsmedalj för det passekipage som presterar bäst i alla passgrenarna. Man räknar ihop alla tre grenarna och får ett slutresultat, enkelt och ett fantastiskt förslag för Sverige som är en passnation. Ekipage som till exempel Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö) och Gudmundur Einarsson som levererar i alla passgrenarna borde belönas för just denna insats.

Mitt tredje förslag och det som kommer engagera både lagledning, ryttare och publik är en riktig lagtävling. Det som finns i dag heter ”Bästa nation” och är djupt orättvis, lag som Färöarna och Finland har noll chans att ta hem pokalen oavsett bra insatser.

Istället skulle vi ha en lagtävling där lagledare väljer ut 4-5 ryttare innan tävlingarna startar, som ska samla poäng i dem olika grenarna. Från tomma intet har vi nu skapat en helt ny gren som har alla ingredienser för en unik sportupplevelse – prestation, laganda, tur och drama. Att få följa ett svenskt lag i laget som jobbar gemensamt mot en medalj skulle vara oerhört spännande och jag lovar att det skulle bli en nagelbitare. Det skulle även ge de mindre nationerna en chans mot de stora.