Sport
30 juni 08:59
Ridsportplus

Efter skrällen: ”Fantastiskt att få tilliten”

Svenska mästareDe skrällde till i fyrgången under lördagskvällen. Jamila Berg Dibi och Ljómi frá Narfastöðum stod slutligen som svenska mästare i grenen efter en jämn final.
– Jag har älskat honom sen första stund, säger Jamila Berg Dibi.

Efter skrällen: ”Fantastiskt att få tilliten”
Ägaren Emma Söderberg, Ljómi och Jamila Begr Dibi.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var ett gediget startfält i fyrgången, V1 för seniorer, på Sport-SM på Himmelstalund.  Jamila Berg Dibi och Ljómi frá Narfastöðum (f-15, e Skýr frá Skalakoti, u Eik frá Narfastöðum) tog tidigt täten i finalen och höll förstaplaceringen ända in i mål – det efter att många andra mer rutinerade ekipage fått kostsamma missar. Poängen landade på 7,37.

  Hästägaren Emma Söderberg stod vid sidan av ovalbanan och kunde inte tro sina ögon. Det var i november som Emma köpte Ljómi, inför säsongen 2024 lämnade hon över tyglarna till Jamila Berg Dibi för att ge hästen mer rutin.
  – Det här är hans första säsong. SM är hans tredje eller fjärde tävling – totalt i livet. Han har aldrig tävlat innan, säger Jamila som förklarar att hon fick förtroendet att lotsa hästen in i tävlingssammanhang.
  – Det är fantastiskt att få tilliten av en hästägare som bara lämnar över tyglarna helt. Jag ser han som en av mina. Det har jag ju gjort från dag ett också eftersom att jag var med på hela resan och hittade honom. Och jag har älskat hästen från första stund. Och jag sa det, första varvet, när Pierre Sandsten Hoyos visade honom i ridhuset. Då tog jag Emma så här och bara: ”den här köper du. Nu kör du.Det är den här du ska ha”, berättar Jamila.

  Jamila Berg Och Ljomi _mal2368+ 82

  Ekipaget tog dessutom det ”långa” vägen via b-finalen till finalen och skrällde sen mot mer erfarna ekipage.
  – Jag gjorde en miss i uttagningen, förklarar Jamila.
  – Jag slog upp i ökade tölten i sista kurvan. Så att då är det som det är, gör man misstag så blir poängen därefter. Så då fick vi gå den långa vägen.

  Jamila säger att hon är nöjd med domarnas bedömning.
  – De jag mötte har otroligt mycket mer erfarenhet, äldre hästar och starkare hästar. Sen så hände det grejer i finalen. Men Ljómi var stabil och fin. Det var jätteroligt att bli sedd mot det motståndet. Och att domarna gav honom poäng för så fin som han är – för känslan var detsamma.

  Vad tänker du om du skulle få frågan om NM?
  – Jag har ju funderat jättemycket och han skulle kunna komma med som ett wild card. Om det skulle vara aktuellt – eftersom att han är så spännande häst att kanske visa upp också utomlands. Men det beror på hur uttagningskommittén tänker.

  Snart är det dessutom dags för ägaren Emma Söderberg att ta över tyglarna till fullo. Men först ska Ljómi betäcka klart för säsongen.
  – Jag ser fram emot att lära känna honom på riktigt, både i träning och så småningom på tävling, säger hon.
  – Jag kommer stå liksom bakom Emma i allt. Och vara bakom och stötta – jag vet ju hur det är att ta en ny häst. Det kommer ta ett par år innan man lär känna varandra och allt sitter och man måste låta det ta den tiden. Det är det man inte får glömma heller. Köper en ny häst som har jättemycket i sig måste man låta det få ta lite tid, säger Jamila och vänder till Emma i samtalet:
  – Jag har sagt det, jag hjälper dig dag in och dag ut. Jag kommer bara stå där. Nu grejar vi det här.

  Ridsport digital

  99:- i månaden