Nyheter
21 december 2024 09:12
Ridsportplus

Granskningar av ridsportens mörka sidor ledde till utmärkelse

UtmärkelseSusanna Nygren har utsetts till Årets sportjournalist. Hon tilldelas priset för sina granskningar av ridsporten.
– Det har varit ett svårt år på många sätt, men det har varit värt det, säger pristagaren.

Granskningar av ridsportens mörka sidor ledde till utmärkelse
Susanna Nygren har utsetts till Årets sportjournalist. Foto: Jens Littorin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Susanna Nygren är frilansjournalist, knuten till Aftonbladet, med en bakgrund inom hästvärlden.
    – Ridsport är en härlig men svår konst. Alla kan göra misstag och som tur är, är hästar ofta förlåtande. Men jag har velat lyfta fram områden där det finns tydlig förbättringspotential inom hästvälfärd, säger Susanna Nygren till Ridsport.

    När danska TV2 publicerade Operation X om missförhållandena och hästmisshandeln på Andreas Helgstrands anläggning, tänkte hon att tiden kanske var mogen för granskningar av brister även i svenska stall.

    Under 2024 har Susanna skrivit om missförhållanden hos en unghästutbildare liksom hos en hoppryttare på hög nivå. Hon har skrivit om blåtungor och hårt åtspända nosgrimmor i dressyr, och om bristande kontroller av utrustningen på tävling.

    Publiceringarna har rört upp känslor och det har funnits några försök till smutskastning i sociala medier

    Susanna Nygren säger att granskningarna inte varit lätta att genomföra, framför allt beroende på den tystnadskultur som hon anser råder inom ridsporten.

    – Jag har fått många positiva kommentarer, från människor som vill tacka mig för att jag skriver om detta, men jag har också mött motstånd. Publiceringarna har rört upp känslor och det har funnits några försök till smutskastning i sociala medier.

    Har lett till förändringar

    Hon vill också poängtera att det inte har varit lättvindiga publiceringar.

    – Inför flera publiceringar har jag haft ångest, för jag vet att de jag skriver om är människor som vigt sitt liv åt sporten – med allt vad det innebär – i blod, svett och tårar. Man har högst sannolikt haft goda intentioner. Sedan har det gått snett.

    Artiklarna har lett till förändringar. SWB tog bort kravet på obligatoriskt ridprov vid 3-årstestet och har skapat en kontaktväg för den som vill anmäla missförhållanden, Svenska Ridsportförbundet inför i 2025 års TR att det blir frivilligt med nosgrimmor för dem som tävlar dressyr på träns, och FEI använde fotografer på plats under OS i Paris för att dokumentera förekomst av blå tungor.

    En sport som inte överlever att vi tar bort det dåliga, vad är det för sport?

    – Jag tycker att jag möter en större förståelse. Sedan har jag flera gånger fått frågan varför jag inte lyfter de goda exemplen. Men tyvärr är det så att de trevliga artiklarna om dem som rider och hanterar sina hästar väl, inte leder till några större förändringar. Det är artiklar som skildrar det negativa som skapar förändring, säger Susanna Nygren.

    – Sedan finns det de som säger att vi ska vara rädda om vår sport. Men om det sa min sambo något klokt: En sport som inte överlever att vi tar bort det dåliga, vad är det för sport?

    Grävande kring hästvälfärd

    Det är SSF, Intresseorganisationen för landets sportjournalister, som delar ut priset Årets sportjournalist. Susanna Nygren får priset med motiveringen:

    En frilans som genom grävande och undersökande journalistik inom ridsporten tvingat fram såväl avstängning som centrala regelförändringar. Återkommande granskningar har gjort ”hästvälfärd” till ett etablerat begrepp i vår samtid.

    Prissumman är på 15 000 kro