Hästägartips
4 november 06:02
Ridsportplus

Hampaströ – hiss eller diss?

Ridsport testarHampa – låter inte det lite suspekt? Ska man använda det hos sin häst, verkligen? Ridsport har testat – här kan du läsa om hur det gick.

Hampaströ – hiss eller diss?
Ett experiment inför hösten i Lina Nydahls stall är att lägga halmpellets i botten och hampaströ ovanpå. Foto: LIna Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

     I vårt teststall har hästarna genom åren fått prova på både halm, kutterspån, spånpellets och halmpellets. 

    – I våras hade jag missat att köpa hem strö tillräckligt med strö. En granne hade fått hem hampaströ med eukalyptus, så jag provade med det och blev verkligen fast. Det funkar lite som kattsand, det blir en kaka av kisset som är lätt att ta ut, säger Lina Nydahl, Ridsports webbchef som är en av hästägarna som testat. 

    Nackdelen är att ströet kostar en hel del. 

    – Det är kanske dyrare än annat strö. Men det räcker längre eftersom det nästan inte är något att ta ut. Det märker jag framför allt på att vi behöver tömma containern mer sällan. Det blir en miljövinst för att transporterna minskar och en besparing om man måste betala för att tömma containern, säger Lina Nydahl.

    Men vad är då hampaströ? Jo, det kommer från den yttre delen av stammen på olika varianter av växten cannabis sativa. Underarten som kallas cannabis används vid utvinning av marijuana och hasch. Fram till 2005 var all odling av cannabis förbjuden i Sverige, men numera får man odla industrihampa med ett speciellt tillstånd, och det är från industrihampan som hampaströet tillverkas. 

    PS. Enligt Axfoundation binder hampa koldioxid, 10–15 gånger mer än spannmål. Hampa är snabbväxande och ”har potential att vara en del av lösningen för ett hållbart jordbruk”. 

    Tummenupp

    Hiss eller diss?

    Redaktionens omdöme: Solklar hiss. ”Himla bra uppsugningsförmåga. Det blir inte skitigt utan ger en fräsch känsla”.

    Hampaströ

    Vad? Strö gjort av industrihampa. 

    Pris? Cirka 12–16 kronor per kilo, vid köp av enstaka säck. 

    Var? Hos foder- och ströleverantörer.