Sport
6 juni 18:55
Ridsportplus

”Han har kommit i skymundan”

VM-året 2023Vignir Jonasson toppade flera av klasserna på ÖSM Nivå 1 under helgen. Med sig hade han tre hästar av olika karaktär.

”Han har kommit i skymundan”
Vignir Jonasson med Mimir från Lindarbakka som han vann b-finalen i T2 med.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev en framgångsrik helg för Vignir Jonasson. Vinst i a-finalen i V1 med Eyvindur frá Eyvindarmúla (f-12, e Sær frá Bakkakoti, u Hekla frá Höfn 2) som han dessutom vann fyrgångskombinationen med. Vinst i a-final i både T1 och F1 med Fengur från Backome (f-11, e Álfur frá Selfossi, u Fjóla frá Kirkjubæ). Tillsammans med Mimir från Lindarbakka (f-13, e Berserkur frá Stykkishólmi, u Mara från Lind) vann Vignir också b-finalen i T2 med poängen 7,29.
– Det har varit roliga dagar, det har varit intensivt med tre hästar. Jag är väldigt nöjd med alla tre hästarna, jag har fått många bra svar och det känns lovande inför resten av säsongen, konstaterar Vignir.

Fuxen Fengur från Backome är för många välbekant. Hingsten hade länge högst blup i världen och 2022 tävlade ekipaget NM på Åland där de tog sig till en fjärdeplats i A-flokk.
– Han är högt bedömd, tävlad mycket i gaedingakeppni och visad som avelshäst många gånger. Det har tagit lite tid att träna sport, men det börjar falla på plats. Han har väldigt mycket kapacitet i alla gångarter och är en kraftfull men snäll häst, summerar Vignir.

Eyvindur frá Eyvindarmúla landade på poängen 7,87 i V1-finalen med bland annat 8,5 för långsamt tempo tölt och 8,0 för ökad tölt. Dessutom fick de flera 8:or för sin galopp.
– Han är väldigt jämn i sina gångarter, vilket är hans största styrka i dag. Han är en annan typ av häst än Fengur, mer elegant och nätt. Vi jobbar på att han ska bli starkare.

Vignir Jonasson Eyvindur Fra Eyvindarmula 4
Jämnheten i gångarterna är en styrka hos Eyvindur tycker Vignir.

Starten på Stenholmen blev den första för Eyvindur i år. Kanske ett vågat beslut med tanke på konkurrensen, speciellt om man aspirerar på ett landslag.
– Det är läskigt att välja, som jag gjort med Eyvindur, att vänta med att starta honom fram i juni. Det är många ekipage som startat innan och gjort det bra och man vet själv inte riktigt var man står. Han har svarat väldigt fint på resa och starterna. Helgens tävling kändes till stor del bra, sen är det saker som ska utvecklas och bli bättre men det kändes skönt att han var ungefär i samma konkurrens som förra året.

Nya förutsättningar för Mimir

Mimir från Lindarbakka tog sig alltså till en b-final i T2, som ekipaget vann. För många är kanske 9-årige Mimir lite av en doldis.
– Han har kommit i skymundan av de hästarna jag haft, av någon anledning. Andras hästar kommer före hos mig. Han kanske inte fått den uppmärksamhet som han borde, säger Vignir och berättar att Mimir dessutom nyligen blivit valack, bara för drygt en månad sen.
– Det känns som kastreringen gör honom väldigt gott. Jag har inte bara ridit honom några gånger efteråt så jag kan inte helt säga vad det innebär för honom men det känns enklare och smidigare idag. Det känns väldigt spännande att fortsätta med honom. Jag tycker att han har väldigt många delar som gör honom till en bra T2-häst.

Vignir Jonasson Mimir Från Lindarbakka 11
Vignir och Mimir i T2-uttagningen.

Hemma i stallet på Sundabakki står också femgångshästen Felix från Änghaga (f-10 e Vaki från Österåker u Freydís från Killebacken) som kom till Vignir i slutet av sommaren 2022. Tillsammans har ekipaget vunnit femgången i ishallen i Fredrikshamn tidigare i år och dessutom tog de sig till en andraplats på Sundabakkis Nivå 1-tävling i mitten på maj. Men denna gång fick Felix stanna hemma.
– Det kändes bara som lite mycket att ta med alla hästar hit. Han är dessutom kanske hästen som jag känner mig, utan att vara kaxig, tryggast med. Jag har tävlat honom lite, testat en del och nu kände jag att jag ville åka med de här tre. Men han är i full träning och har alla förutsättningar.

Precis som för många andra hägrar en plats till VM. Konkurrensen är stor om de sju platserna, konstaterar Vignir.
– Det vore kul att komma med, men mina chanser vet jag inte mycket om än. Det jag gissar är att det blir SM som avgör väldigt mycket i år. Det känns ovanligt brett bland ekipagen, och det känns roligt. Det är flera ekipage som slåss om varje plats, det är både spännande och ganska ovanligt.

Ridsport digital

99:- i månaden