WångenOm knappt en månad samlas islandshästsentusiaster från hela världen på Wången för att mötas och diskuteras. Camilla Hed, Joanna Sätter och Ulrika Backan berättar mer om det kommande FEIF-seminariumet och om Wångens islandshästdagar.
Harmoni före prestation i fokus på Wången
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I mitten på oktober arrangerar Wången återigen sina islandshästdagar. I år inleds dagarna med ett FEIF-seminarium som går under titeln ”harmony before performance”, alltså ”harmoni före prestation”.
– Ämnet bestämde vi redan för två år sedan eftersom vi såg ett behov att prata mer om det, berättar Ulrika Backan, lärare på hippologprogrammet på Wången och utbildad Ridlärare IV.
FEIF-seminariumet är öppet för alla tränare och instruktörer som finns listade inom det internationella islandshästförbundet FEIF. Huvudtalare under dagarna är adj professor Eyjolfur Isólfsson. Han får gott sällskap av bland annat Inga Wolframm och Maria Vilain Rørvang som bägge föreläste på Horse Welfare Summit på Flyinge, Skåne. Dessutom kommer grenen gædingalist fortsätta att diskuteras och Wångens sätt att utbilda hästar och människor ska presenteras.
– Thordis Anna Gylfadóttir and Guðjón Már Guðjónsson från Alendis kommer också hit och berättar mer om ”smart horse”. En AI-driven analys av hästens rörelsemönster, säger Ulrika Backan.
Joanna Sätter, lärare på Wången och ridlärare II, hoppas att deltagarna på seminariumet ska få med sig många nya tankar hem. Att islandshästmänniskor från hela världen samlas kring ämnena är viktigt tycker hon.
– Tanken är också att under det här seminariet så kommer deltagarana få ganska mycket tid till att diskutera givna frågor som handlar om Harmony before performance. Kopplat till olika ämnen som de här föreläsarna har så tanken är att det också ska bli ett material att ta vidare framöver, säger Joanna Sätter.
Maxat programmet under helgen
I anslutning till FEIF-seminariumet arrangeras också Wångens Islandshästdagar. Det blir ett gediget program där programpunkterna kommer att knyta an till temat.
Det kommer bli flera clinics, bland annat med arbete vid hand, lära sig rida med halsring och en clinic med fokus på sits och inverkan. Dessutom fortsätter Wången att missionera budskapet om gædingalist, det bjuds på föreläsningar och tävling i grenen.
– Det blir en inbjudningstävling på Nivå 3 och dessutom blir det också Nivå 1 och Nivå 2 där vem som helst kan anmäla sig, säger Camilla Hed som också berättar att det kommer arrangeras flera tävlingar under helgen.
– Bland annat kommer vi erbjuda V4, en gren där övergångarna bedöms.
Dessutom kommer den populära bettfria tävlingen Alternativa mästerskapen för första gången hållas live. Tävlingen har rönt stort intresse sedan starten hösten 2023.
– Intiativtagarna och grundarna Malin Schön, Nina Unkuri och Stina From kommer också upp och dömer tävlingen, berättar Camilla Hed.
FEIF-seminariumet pågår 17-18 oktober och Islandshästdagarna 18-20 oktober.
Följ Ridsport på