Sport
11 september 2023 06:15
Ridsportplus

Hon var mesta finalisten på GK-SM

GK-SMTove Johansdotter var drottningen av finaler under årets GK-SM, tillsammans med sina tre hästar red hon totalt sex stycken finaler.

Hon var mesta finalisten på GK-SM

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Young ridern Tove Johansdotter hade minst sagt ett hektiskt schema under lördagen och söndagen på GK-SM med kval till final i alla klasser hon startade i.
– Jag är helt i chocktillstånd. Det hade jag verkligen inte förväntat mig när jag tog med alla tre hästar – jag tänkte mest att det blir roligt. Sen när alla tog sig till varsin final och sen b-final tänkte jag ”gud vad roligt att rida en b-final” så lyckades jag vinna alla tre b-finaler, säger Tove Johansdotter och skrattar.
– Helt sjukt, sen att jag fick tacka nej till att rida a-final två gånger för jag redan hade hästar i a-finalerna. Det känns helt sjukt.

Med sig till SM hade hon hästarna Ægir frá Efra-Núpi (f-07, e Hróar frá Vatnsleysu, u Glenna frá Svarfhóli), Farsæll frá Jórvík (f -12, e Kappi frá Kommu, u Fjöður frá Jórvík) och Agnar från Tofta (f-14, e Viktor från Sundsby, u Sól från Solbacka).
– Alla de tre hästarna tog sig till varsin final även på Sport-SM. Så de har presterat på en väldigt hög och jämn nivå under hela säsongen. Så kände jag att det kunde bli ett kul avslut på säsongen att ta med dem till GK-SM. Så sen varsin final här också, det är helt fantastiskt. Det är kul, det visar att de är mångsidiga hästar.

När vi kommunicerar med varandra känns det som vi har ett eget språk

Femgångsvalacken Agnar har hon haft i snart två år.
– Vi har startat GDYA två gånger tidigare och det här var första gången vi red en GDYA-final. Det var första gången för oss båda så jag hade inte riktigt koll på hur man red finalen men jag tänkte att ”det är på speakerns kommando så jag lyssnar på speakern” så det är bara att köra. Sen hade jag som mål att ha roligt och ja, jag tror vi hittat en ny grej att satsa på. Han var verkligen jätteduktig.

Den 11-åriga fyrgångsvalacken Farsæll har också varit hos Tove i snart två år. Valacken importerades från Island och det första året låg fokus inte på tävling.
– Då satsade jag mycket på att han skulle få landa i den nya miljön och han var en häst som behövde tid på sig. Sen kände jag i början av det här året att nu känns det lovande så då får han följa med på lite tävlingar och det har ju gått jättebra. Helt över mina förväntningar.

Tove Johansdotter Agnar Från Tofta 97

Skäcken Ægir har Tove haft i fyra år. De har deltagit på flera SM tidigare.
– Han är en ”once in a liftetime”-häst. En sån man tänker att man. bara har en gång i livet. Han är helt fantastisk, när vi kommunicerar med varandra känns det som vi har ett eget språk. Det där bandet med som jag har med Ægir tror jag det kommer bli svårt att hitta med en annan häst.

Vad gör dig till en så bra finalryttare?
– Jag vet inte. Nu hade det gått så bra i uttagningarna och bättre än jag förväntade mig så jag gick in med inställningen att jag bara skulle ha roligt och kände mig ändå ganska så avslappnad, peppad och glad. Då tror jag man går in med en annan inställning och kör.

Tove Johansdotter Aegir Fra Efri-nupi 96
Tove Johansdotter vann tre b-finaler, kom till femte plats i GDYA, en fjärdeplats i GDYB och en fjärdeplats i GK-tölt för young rider.

Hinner man bli nervös när man rider så många finaler?
– Egentligen inte. Det kanske var lite till min fördel, mellan GDYB b-finalen och GDYA b-finalen så var det ett jättesnabbt byte där så då hann jag inte riktigt känna efter. Det var bara tuta och köra. När de frågade mig i collecting ring om jag var redo så hade jag precis slängt på sadeln och hoppat upp så sa jag ”ja jag vet inte, men vi kör”. Sen så hade vi jättekul inne på ovalen.

Vad tänker du om nästa säsong?
– Jag tänker att jag ska ta med alla tre hästarna till både Sport- och GK-SM. Jag gillar att variera mellan både sport och gaedingakeppni. Sen är målet att bara ha roligt på banan så får vi se hur långt det räcker.

Ridsport digital

99:- i månaden