FöreningslivUngdomssektionen för Svenska Islandshästförbundet samlades på SIHS för en inspirerande träff och aktiviteter. Dessutom delade sektionen, för andra året i rad, ut utmärkelsen Guldskon.
Islandshästungdomar samlades för inspiration och nätverkande
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under Sweden International Horse Show samlades ungdomar från hela landet för en årlig träff anordnad av Svenska Islandshästförbundets ungdomssektion. Deltagarna, som är medlemmar i SIF och är upp till 26 år gamla, fick möjlighet att ta del av ett fullspäckat program med föreläsningar, prisutdelning och framförallt gemenskap.
– Det handlar om att träffa varandra och hitta andra likasinnade som också är unga. Det finns ju inte alltid naturliga mötesplatser i och med att stora delar av vår idrott är ju förlagd ute i stallen eller tävlingsplatserna. Att ha ett ungdomsevenemang på SIHS är en möjlighet för ungdomar från olika delar av landet som både är ridskoleryttare eller tävlingsryttare på elitnivå och allt däremellan att faktiskt träffas och få utbyta sina erfarenheter och gärna lära känna varandra, säger Ida Albinsson, ledamot i ungdomssektionen.
– Det ett väldigt bra sätt för ungdomar att lära känna varandra och också få vara i en grupp. Det blir som ett forum tänker jag och en mötesplats, säger Edvin Klerdal från ungdomssektionen.
Delade ut priset Guldskon
Träffen började med en gemensam samling utanför arenan, varefter gruppen gick upp till hotellet där dagens första aktivitet hölls: en föreläsning med Felicia Grimmenhag som är driver SIF:s parasportprojekt.
– Hon berättade om sitt liv som pararyttare, säger Ida Albinsson.
Efter föreläsningen följde en fikapaus och ytterligare föreläsning. Dagen inkluderade också den prestigefyllda utdelningen av Guldskon, ett pris som delas ut för andra året i rad.
– I år valde vi att uppmärksamma en förening som har haft en bra ungdomsaktivitet av något slag. Så det har kommit in supermånga väldigt, väldigt fina nomineringar. Så det var svårt att fatta beslut om vem som skulle vinna, säger Ida Albinsson.
Guldskon 2024 gick till Strokkur islandshästförening, för deras arbete med att inkludera olika målgrupper och anpassa tävlingsformer samt aktiviteter för barn och ungdomar.
– De har haft flera rosettävlingar och haft dagar på ridanläggningen när de har fixat städdagar och hjälpt till som funktionärer. Så en riktig inspiration för andra föreningar att ta efter helt enkelt, säger Ida Albinsson.
Fakta
Nominering vinnare av Guldskon
Nominering 1
För ett aktivt arbete för att främja barn- och ungdomars tävlande. Att göra alla föreningens medlemmar oavsett förutsättningar kunna delta i aktiviteter på vår fina ovalbana. I Strokkur ser vi till att ordna med att även barn och ungdomar med funktionsnedsättning kan vara med i aktiviteter som anordnas av våra ungdomsrepresentanter Hilma Pettersson och Judith Aleborn.
Detta är två tjejer som vi är väldigt stolta att ha i vår förening. De inkluderar och ser till att alla blir sedda och kan delta efter sin förmåga. Under året som gått har flera evenemang riktat till just barn och ungdomar genomförts. Nu i oktober gjorde de den första rosetttävlingen på Strokkur och valde att lägga till maskerad för att få extra allt! Publik och kreativitet!!
Tidigare i år anordnades finaler i samband med en prova-på-tävling för att få möjlighet att träna finaler då det är något som efterfrågats.
Tipspromenader för ungdomar och en välutvecklad lekpark även med två trähästar som vi är mycket stolta över och som drar även syskon och andra bekanta till vår tävlingsplatsen. Vi inkluderar även barnen och ungdomarna i det övriga arbetet på banan och vid tävlingar. Så som städdagar, målning och funktionärer (speaker assistenter, speaker, underhåll och kiosk)
Nominering 2
Strokkur brinner för våra unga & för att skapa evenemang för de yngre där alla känner sig trygga. I år har det varit en ungdomstävling där alla fick en vacker prydlig extra pimpad rosett. Nu senare i höst anordnades en ny ungdomstävling men där det även var maskerad & pris för bästa utklädnad. Själva tävlingen var i grunden en rosettävling från SIF, även om det var sent på året och inget ridhus finns byggt ännu på anläggningen så passade Strokkur på att ha den på den befintliga ovalbanan.
Nominering 3
Strokkurs islandshästförening i Nordöstra Småland är en förening som verkligen synliggör och möjliggör barn- och ugdomsverksamhet. Vid varje tävling som anordnas av föreningen på vår anläggning avsätts tid för ledarklass där deltagare, från 2,5 år till vuxen med funktionsnedsättning har deltagit.
Givetvis får alla deltagare rosett och chokladmedalj. För barn utan häst arrangeras också aktiviteter som maskeradträff med eller utan häst, käpphästhoppning och korvgrillning.
Strokkur värnar om tillväxten och har många aktiva barn och ungdomar. Dessa tävlar tillsammans och håller ihop på och utanför tävlingsbanorna. Dessutom visar många utav ungdomarna ett stort engagemang för föreningslivet och sitter gärna domarsekreterare, bär stolar och bord och assisterar där hjälp behövs. Klubbens driftiga ungdomsledamöter arrangerade som avslutning på säsongen en rosettävling i samband med Halloween och tävlingsplatsen fylldes av allt från drakar till Super Marios och skidåkare.
Strokkur är en förening med barnen och ungdomarnas bästa för ögonen och föreningens främsta styrka är det inkluderande förhållningssätt som genomsyrar allt från barnen och ungdomarnas sätt mot varandra till tävlingarna som arrangeras och hålls. Våra ungdomar vet att värna om vår förening och vår tävlingsanläggning och vi i klubben är stolta över deras initiativförmåga och föreningsanda. Jag är oerhört stolt över vår förenings ungdomar och jag nominerar dem med glädje till Guldskon 2024.
Som avslutning på dagen var det dags att ta del av matinén på SIHS, vilket gav deltagarna en möjlighet att njuta av fler ridsportupplevelser.
Strävar efter att ha många typer av evenemang
Sammanlagt deltog närmare 40 ungdomar på träffen, och eventet var en stor framgång, med ett stort engagemang från både ungdomar och ledare. Förutom ungdomarna från olika delar av landet, var också fem personer från ungdomssektionen närvarande för att bidra till arrangemanget och säkerställa att allt flöt på som det skulle.
– Det här är ett viktigt evenemang, konstaterade Ida Albinsson som lyfte fram att ungdomssektionen strävar efter att ha många evenemang där det inte krävs att deltagarna har en egen häst.
Och i ungdomssektionen finns alltid något roligt på gång berättar Ida Albinsson och Edvin Klerdal.
– Det här var årets sista evenemang. Nu backar vi tillbaka lite och planerar inför nästa år – då har vi många spännande aktiviteter som alltid.
Om man vill engagera sig i ungdomssektionen, hur gör man då?
– Då skickar man ett mejl till vår fantastiska ordförande Ida Ida Németh, eller skriver till oss på sociala medier så snappar vi upp personerna som är intresserade, säger Ida Albinsson som också passade på att lyfta fram Hästnäringens nationella stiftelse, HNS.
– Vi finansierar i stort sett all vår verksamhet med hjälp av HNS och deras husbudget. Så vi ansöker om medel för att kunna bedriva all denna fantastiska ungdomsverksamhet via dem. Så det är vi väldigt, väldigt tacksamma för att vi får möjlighet att göra, annars hade det inte varit möjligt.
Följ Ridsport på