Veterinärt
18 februari 09:07

Kartlägger smittan: ”Nya pusselbitar”

HästhälsaEkvint coronavirus är en virussjukdom som kan drabba hästar, och även om den oftast ger milda symptom, kan den i vissa fall leda till allvarliga konsekvenser.

Kartlägger smittan: ”Nya pusselbitar”
Träck är en av smittvägarna. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

För att få en bättre förståelse av viruset och dess spridning pågår nu ett forskningsprojekt vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, berättar om arbetet med att kartlägga smittan och vikten av att fler hästägare deltar i forskningen.

Hon konstaterar att även om ekvint coronavirus i de flesta fallen ger lindriga symptom, så förekommer också dödsfall.
– Det är sällsynt, men det förekommer, säger Gittan Gröndahl.

Det finns också mer att lära om viruset och hur smittan sprids. Därför har ett forskningsprojekt startat, där ett antal gårdar som haft smittan ska delta. De ska samla prover från träck och nässvabb under en period. Dessutom ska veterinär ta blodprov.

– All forskning ger oss nya pusselbitar, och vi vill bland annat ta reda på hur många hästar som utsöndrar virus i samband med ett utbrott, liksom hur länge efter ett utbrott viruset oftast är kvar i träck eller i näsan, säger Gittan Gröndahl.

Hur länge hästen har antikroppar kommer att undersökas med upprepade blodprover.

– Vi skulle vilja ha med 10-15 gårdar och vi söker fortfarande fler gårdar.

SVA har inte hela bilden

Smittan är inte anmälningspliktig, så det är bara genom de prover som skickas till SVA för analys som myndigheten kan hålla smittan under uppsikt. Sedan årsskiftet fram till 12 februari har SVA påvisat i snitt en ny gård med hästcorona om dagen (37 fall). Under förra året (2024) påvisades 46 fall totalt.

Men SVA har inte hela bilden.

– Vi vet att en del väljer att skicka prover till utländska laboratorier för analys. Kommersiella labb kan hålla nere kostnaden för att de inte har forskning, övervakning och djurslagsexperter. Men de ger ingen återrapportering, så vi kan inte bygga en stabil övervakningsstatistik, och inte heller ge råd på det sätt vi skulle kunna om fler vände sig till SVA för analys, säger Gittan Gröndahl.

Här finns mer om forskningsprojektet.

Läs mer om ekvint coronavirus på SVA:s hemsida.

Ridsport digital

119:-/mån