Porträtt
24 juli 2022 06:25
Ridsportplus

Lowa Walfridsson: ”Analysera och fall tillbaka på grundträningen”

Unga ryttareNM-aktuella Lowa Walfridsson skördar framgångar på tävlingsbanorna tillsammans med Dögg från Väbylund och Seifur från Skälleryd. Sina 15 år till trots har Lowa en tydlig strategi i sin träning som ligger bakom framgångarna.

Lowa Walfridsson: ”Analysera och fall tillbaka på grundträningen”
Lowa Walfridsson och Dögg från Väbylund kan titulera sig som regerande svenska mästare i T1 efter en seger på 7,0. Foto: Sabina Svenningsson / Photohestur

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Oavsett årstid, väder och vind är det med glädje Lowa Walfridsson går ut till stallet för att träna sina hästar Dögg från Väbylund (f. – 09, e. Fursti frá Kirkjubæ, u. Hríma från Väbylund) och Seifur från Skälleryd (f. -13, e. Seidur från Gröna Gången, u. Skrítla frá Neðri-Hrepp). Och i takt med att den lusten blivit starkare för var år som gått har Lowa förstått att hästarna är något hon vill satsa på.

– När man inser att det blir roligare och roligare att gå ut och träna hästarna för varje dag som går så tror jag att man kan säga att man hittat sin “grej”, berättar Lowa.

Mångfacetterad kärlek för egenskaper

Även om Lowa föredrar hästar åt det mer känsliga hållet är viljan att träna och utveckla alla olika typer av egenskaper lika stark. Just känslighet är en av de egenskaper Lowa använder för att beskriva 13-åriga fyrgångsstoet Dögg, som familjen ägt i sex år.

– Dögg är väldigt känslig och vet vad hon vill vilket varje dag är lika roligt att följa. Att få ha möjligheten att vara med på Döggs utveckling är något jag är och alltid kommer vara evigt tacksam över. Dessutom att det finns så mycket att plocka fram ridmässigt år efter år är otroligt roligt som ryttare att få träna. Jag som ryttare har utvecklats massor av att rida och träna Dögg.

Lowa Walfridsson Dögg01
Lowa och Dögg kommer representera Sverige under NM på Åland. Foto: Sandra Nordin Johansson

Tillsammans är Lowa och Dögg ett av Sveriges främsta ekipage i T1 och kommer bland annat representera Sverige under NM på Åland. Men kärleken för träning och olika typer av egenskaper har även gjort att Lowa sedan tre år har nioåriga femgångshingsten Seifur från Skälleryd i stallet.

– Seifur rids som fyrgångare, är extremt samarbetsvillig och mångsidig i både hantering och ridning. Han har ett oerhört fint lynne och en otroligt rolig personlighet som aldrig slutar förvåna.

Tillsammans med sina två hästar har Lowa inte mindre än fem SM-guld, varav ett är från årets SM i T1 med Dögg på hela 7,0.

Grunden i fokus

I sin träning av hästarna pratar Lowa om vikten av en stadig och hållbar grund, som kan liknas vid en pyramid. För att kunna bygga vidare måste basen i pyramiden vara stadig för att hålla. Det ger också möjligheten att falla tillbaka på en säker plattform i den fortsatta utvecklingen.

Lowasaifur
Lowa och Seifur har hunnit ta två SM-guld och två SM-silver under sina tre åt ihop. Foto: Sabina Sveningsson/photohestur

– Har du tränat rätt och fått en stadig grund så har du alltid något att falla tillbaka på. Med mina hästar har jag exempelvis en grund som jag alltid kan falla tillbaka på. Om jag då måste utveckla ett visst område och börjar träna på ett sätt och sedan märker att nej, detta kommer inte funka, då backar jag tillbaka till basen analyserar vad som gick bra med den “metoden” och vad som gick mindre bra. På så sätt känner jag mig trygg att jag har grundträningen med mig på min sida och sedan fortsätta kämpa för att komma till toppen av pyramiden.

Många faktorer bakom framgångarna

Att sätta hästarnas bästa i första hand är en av de viktigaste pusselbitarna i Lowas relation till sina hästar, och en del i de team de kommit att bli. Hästarna ska känna sig bekväma med Lowa i såväl träning som hantering.

– Vi behöver inte alltid hålla med varandra men det är likadant här, vi har basen av pyramiden på vår sida och fyller alltid ryggsäcken med kunskaper. Jag tror det är det som har gjort mig och mina hästar till ett bra team. Jag är också väldigt noggrann i min träning och väldigt systematisk. Detaljer är viktigt för mig, berättar Lowa och fortsätter:
– Mitt mål inom ridningen är som jag tror många ryttare håller med om, att fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Vi känner varandra mycket väl och kommunicerar på ett sätt där vi inte behöver säga så mycket.

En annan viktig komponent i träningen och som varit avgörande för att komma dit Lowa är idag med Dögg och Seifur är det teamet som står bakom ekipaget. Tränaren James Faulkner är en av de nyckelpersoner som under en längre tid coachat ekipagen på ett väloljat vis.

– Vi har tillsammans arbetat fram ett samarbete där vi känner varandra mycket väl och kommunicerar på ett sätt där vi inte behöver säga så mycket för att förstå vad som menas. Vi är lite som Mr Miyagi och Karate Kid och går vår egen väg, säger Lowa och avslutar:
– Även min familj och de andra människorna på Paceland har bidragit stort till att jag är där jag är idag.

Fakta

Några av Lowa Walfridssons främsta meriter

Dögg från Väbylund

  • SM-brons T1j 2018, 6,22.
  • SM-silver GDK 2019, 8,59.
  • SM-guld T1j 2021, 6,22.
  • SM-guld T1j 2022, 7,0.

Seifur från Skälleryd

  • SM-guld GDT 2021, 8,75.
  • SM-brons fyrgångskombination 2021.
  • SM-silver T2j 2022, 6,66.
  • SM-silver V1j 2022, 6,46.
  • SM-guld fyrgångskombination 2022.

Feather prize 2018 samt 2022.

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden