Avel
22 maj 06:10
Ridsportplus

Många spännande talanger på Romme

Svensk avelDe första två dagarna på bedömningen på Romme är till ända. Det har duggat en hel del 9:or på årets första bedömning och 4-åriga stoet Alda imponerade.

Många spännande talanger på Romme
Alda från Sundabakka.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Årets första avelsbedömning startade upp under måndagen och tisdagen och kommer att avslutas med den öppna bedömningen under onsdagen.

  Precis som förra året började bedömningen med ston och bland stona fanns flera spännande talanger. Bland annat blott 4-åriga Alda från Sundabakka (f-20, e Viking från Österåker, u Álaborg frá Feti) som fick 8,5 för både tölt, kort tölt, galopp, sakta galopp, ridbarhet och helhetsintryck.

  Stoet kom in på banan med en stor självklarhet och fick bland annat kommentarerna bra framåtbjudning och samarbetsvillig. Stoet fick 8,03 för exteriör med bland annat 8,5 för hals-manke-bog och rygg och kors. Hon slutade på 7,97 i totalbedömning, eller 8,20 utan pass.

  Alda är uppfödd av Sundabakka islandshästcenter och ägs numera av Linda Tovek. Sebastian Benje har tränat stoet och var också den som visade henne under bedömningen. Det var många lovord över det unga stoet.
  – Vi köpte henne för ett år sedan. Hon var väldigt lovande och fin då också och sen är det ju Sebastian som har gjort allt jobb, berättar Linda Tovek.

  Stoet reds in i september för att sedan vila, och sattes därefter igång i december.
  – Hennes styrka är hennes självförtroende och hennes lätthet. Hon är en helt fantastisk häst. När vi red in henne var det så okomplicerat. Det är så man känner, att hon är okomplicerad i allt. Hon bara gör det man ber om. säger Sebastian Benje och lägger till:
  – Hon är en otrolig talang.

  Högst bedömd

  Med den preliminära totalbedömningen på 8,41 var Þaga från Prästgården (f-18, e Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum, u Þilja frá Prestsbæ) det högst bedömda hästen under måndagen och tisdagen. Stoet visades som 5-åring till poängen 7,85 men under årets första visning slog hon till med en rejäl poänghöjning.

  Thaga Från Prästgården _mal9182
  9 för galopp.

  Inför onsdagens öppna bedömning har stoet en ridbedömning på 8,52 med bland annat 9 för galopp, ridbarhet och helhetsintryck. För helhetsintrycket fick hon kommentarerna höga rörelser, lätt framdel och mycket utstrålning. Þaga fick dessutom två 9:or i sin exteriörbedömning: hovar och rygg och kors.

  Det var Máni Hilmarsson som visades stoet som är uppfödd av Inga och Ingar Jensen på Prästgårdens islandshästar.

  Och högsta exteriörbedömningen bland stona tillföll ytterligare en häst från Prästgården. Orka från Prästgården (f-18, e Hróður från Gröna Gången, u Ör frá Prestsbakka) fick en exteriörbedömning på 8,36 med 9 för benkvalitet och hovar. Ridbedömningen landade på 7,56 och totalbedömningen inför den öppna bedömningen ligger på 7,84.

  Fler ston med 9:or i bedömningarna

  Det var fler ston som fick 9:or i sina exteriörbedömningar. Bland annat Viska frá Galtastöðum (f-18, e Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum, u Gæja frá Kjarnholtum I) som landade på en preliminär bedömning på 8,22 inför den öppna bedömningen. I exteriörbedömningen fick stoet 9 för proportioner och rygg och kors. I ridbedömningen fick stoet 8,18 med flera 8,5 bland annat för tölt och ridbarhet. Stoet visades av Erlingur Erlingsson och är uppfödd av Bragis islandshästar.

  Viska Fra Galtastödum _mal9388
  Viska frá Galtastöðum

  Hvönn frá Hvalnesi (f-11, e Óskasteinn frá Íbishóli, u Brimdís frá Brimnesi) fick två 9,0 i sin exteriörbedömning, bland annat för proportioner och benkvalitet. Stoet landade på en totalbedömning på 7,52 inför onsdagens öppna bedömning. Även Fenja från Bäckevarv (f-11, e Fylkir frá Reykjavík, u Blíða frá Gili) lyckades få 9 för både proportioner och benkvalitet. Dessutom var det flera ston som lyckades med att få en 9:a i exteriörbedömningen.

  Högst bedömda hingst

  Prästgården hade fyra uppfödningar med på årets första bedömning. Dýrðlingur frá Prestsbæ (f-18, e Þráinn frá Flagbjarnarholti, u Þrönn frá Prestsbæ) kommer från deras avel på Island och hingsten har varit i Sverige sedan 2021 och ägs av My Björnsdotter som köpte honom samma år. Dýrðlingur blev under tisdagen den högst bedömda hingsten på bedömningen inför onsdagens öppna bedömning.

  Hingsten fick en exteriörbedömning på 8,25 och en ridbedömning på 8,42 vilket gav en totalbedömning på 8,36. Hingsten fick 9,0 för galopp och för ridbarhet. Det sistnämnda med kommentarerna mycket framåtbjudning, samarbetsvillig och vaken.

  Hak i häl med samma poäng på ridbedömningen, 8,42, var Sær frá Ysta-Gerði (f-14 e Gangster frá Árgerði u Bára frá Hvoli). Hingsten har en drös med tävlingsmeriter tillsammans med Berglind Rósa Gudmundsdóttir som också visade hingsten under tisdagen på Romme.

  Tre 9,0 blev det i ridbedömningen för den meriterade hästen. Det var pass, ridbarhet och skritt som belönades med 9,0 och bland annat fick Sær kommentaren ”mycket samarbetsvillig”. Det blev även en 9,0 i exteriörbedömning, för huvud. Totalt slutade Sær på 8,33 inför den öppna bedömningen och är preliminärt den näst högst bedömda hingsten på Romme för denna gång.

  Högst exteriörbedömning

  Kjaran frá Hofi (f-19, e Draupnir frá Stuðlum, u Klóra frá Hofi) blev den häst som fick högst exteriörbedömning denna avelsvisning. Poängen för exteriören blev 8,51 med 9 för benställning, hovar och rygg och kors. Ridbedömningen hamnade på 7,28 och därför landade totalpoängen på 7,71 inför den öppna bedömningen.

  Kjaran Fra Hofi _mal0308
  Kjaran visades av Máni Hilmarsson och ägs av Ingrid Cewers.

  Näst högsta exteriörbedömning denna visning landade Garður från Segersgården (f-19, e Fimur frá Selfossi, u Björk frá Enni) som fick 8,45. Hingsten fick 9 för hals-manke-bog med kommentarerna: välrest, mycket lång hals och mycket hög manke. Hingsten fick också två 9:or i sin ridbedömning, dels för galopp och dels för helhetsintryck. 5-åringen landade totalbedömningen 8,17, och fick 8,56 för ridegenskaper utan pass.

  Hingsten Gustur frá Stóra-Vatnsskarði (f -15, e Spuni frá Vesturkoti, u Lukka frá Stóra-Vatnsskarði) har tidigare visats på Island men fick en ny chans på Romme. Gustur höjde sig och landade på 8,29 i totalbedömning varav 8,40 för exteriör. Bäst poäng fick han för huvud där han fick poängen 9,0. I ridbedömningen fick hingsten 8,23.

  Den högsta ensklida poängen under dagen smällde Björn frá Svignaskarði (f-13, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Helga Jarlsdóttir frá Svignaskarði) till med. Hingsten fick en 9,5 för man och svans. Hingsten kammade även hem 9 för trav och slutade på en totalbedömning på 8,17 inför onsdagens öppna bedömning.

  Bedömningen avslutas med den öppna bedömningen som börjar klockan 08.00 under onsdagen.

  Ridsport digital

  99:- i månaden