HästköpPriserna på islandshästar har ökat med över 40 procent. Men prisbubblan kan spricka och det på grund av ökade levnadsomkostnader hos hästägarna, det tror iallafall Ulrika Backan på Hästnäringens nationella stiftelse.
Ökade levnadsomkostnader kan dra ner priserna på hästarna

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Islandshästar har stigit en hel del i pris under de senaste åren. Sedan 2015 har det genomsnittliga priset på en islandshäst ökat markant.
– Det har varit många som köpt sin första häst under corona. Det har dragit upp priserna på kanske främst de trygga, stabila och välutbildade hästarna, säger Ulrika Backan som arbetar som projektledare, utbildningsansvarig på Hästsportens Folkhögskola och lärare på hippologutbildningen på Wången. Hon har sett att efterfrågan varit hög på islandshästar de senaste två åren.

– Under en period fanns det hästförmedlare som arbetade med handpenning. Det vill säga att om du var intresserad av en häst och ville komma och provrida så fick du lägga en handpenning, som du i vissa fall inte fick tillbaka. Är det då en häst på 150 000 kronor så fanns det köpare som la 15 000 i handpenning som de inte fick tillbaka.
Svårt att värdera
Att hästarna gått upp i pris ser hon som en möjlighet för tränare och uppfödare att få tillbaka sina investeringar, samtidigt som hon ser vissa orosmoln.
Fakta
Betäckningsstatistik Island
År Antal betäckta ston
2009 1 839
2010 1 809
2011 1 449
2012 1 199
2013 1 007
2014 1 072
2015 1 103
2016 1 289
2017 1 289
2018 1 172
2019 1 090
2020 1 310
Källa: https://hastnaringen.se/
– Det som blivit svårt för de som köper häst är att värdera vad hästen faktiskt är värd eftersom priserna gick upp på alla hästar under pandemin, inte bara de välutbildade, säger hon.
– Det kan vara svårt att mäta utbildningsnivån på en islandshäst, jämför till exempel med halvbloden där det finns enkla sätt att hitta även lägre tävlingsresultat. Ska du köpa en islandshäst som bara tävlat på klubbnivå kan det vara jättesvårt att hitta de resultaten.
Hon menar också att betäckningarna gick ner i Sverige under perioden 2011 och framåt, och att hästarna i de åldern just nu är väldigt attraktiva på marknaden.
– Om vi tittar till importerna så det många ridhästar i åldern 7-12 som har importerats. I värsta fall kan det komma ut en del importer framöver där köparen upptäckt, efter hästen acklimatiserat sig, att de inte passar ihop ridmässigt.
Trenden vänder
Men i spåret efter att coronarestriktionerna släppt, drivmedels- och energipriserna ökar och ett omvälvande världsläge ser priserna inte ut att stanna på samma nivåer.
– Jag ser att priserna har börjat sjunka. Den trenden är relativt färsk och började strax efter nyår. Till exempel så för drygt ett år sen när vi skulle köpa in hästar till skolan så var det svårt att hitta passande hästar. Det är det inte längre, nu är det många som kontaktat oss och frågat om vi vill köpa deras häst. Fortsätter foder- och energipriserna öka kommer vi nog se att hästarna går ner i pris igen, säger Ulrika Backan.
Hon ser även trenden på de olika saluhästplattformarna.
– Förr kunde en häst säljas på några timmar, nu kan samma häst komma ut flera gånger på annons och då med sänkt pris.
Följ Ridsport på