Nyheter
7 oktober 13:08
Ridsportplus

Okänd källa bakom smittan i Skåne

HästhälsaSmittsam livmoderinflammation har konstaterats bland islandshästar i Sverige. SIF Avels Heimir Gunnarsson berättar om hur åtgärderna ser ut framöver.

Okänd källa bakom smittan i Skåne
I dag sker endast rutinmässigt kontroll av CEM i Sverige på de hingstar som ska stå på semin, det efter krav från Jordsbruksverket. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I september 2024 bekräftades att bakterien som orsakar smittsam livmoderinflammation, CEM, har påträffats hos islandshästar i Skåne, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

    Smittan identifierades först hos ett sto. Stoet provtogs enligt rutin inför betäckning med en danskstationerad hingst. I Danmark rekommenderar man sedan en tid tillbaka CEM-test på alla ston som ska betäckas och många danska hingsthållare kräver CEM-test hos de ston som ska betäckas.
    – Stoet som smittan påträffades i först har ingen direkt koppling till hästar i andra länder, har inte varit på betäckning eller stått i annat land. Därför misstänker vi nu att det handlar om en inhemsk smitta. Än så länge har vi inte kunnat påvisa var smittan kommer ifrån, säger Heimir Gunnarsson, avelsledare på SIF Avel.

    Heimir Gunnarsson 1
    Heimir Gunnarsson. Avelsledare SIF Avel. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Flera hästar har provtagits på den berörda gården och visat sig vara smittade.
    – Bland annat några unghingstar som aldrig betäckt som visat sig positiva. De har bara gått i en hingstflock tillsammans, säger Heimir Gunnarsson som berättar att man i samband med det danska utbrottet av smittan konstaterade att CEM inte enbart smittar via betäckningar utan är en kontaktsmitta. 2021 gjordes en stor screening av den danska islandshästpopulationen där totalt 2 703 islandshästar provtogs och där fann man CEM-bakterien hos 53 djur.
    – Där påträffades det till och med i föl som smittats av sin mamma. Den stora frågan just nu är hur utbredd smittan är i Sverige, säger Heimir Gunnarsson som tror att det skulle kunna vara ett stort mörkertal i den svenska islandshästpopulationen.
    – Det är inte vanligt att man testar för CEM i Sverige. Blir ett sto inte dräktigt tar man baktprov men man tar inte CEM-prov.

    Flera åtgärder diskuteras

    Smittan på gården i Skåne upptäcktes i början av september och sedan dess har SIF Avel suttit i flera möten tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt och Hästnäringens nationella stiftelses smittskyddsgrupp.

    – Innan man drar förhastade slutsatser behöver vi veta hur utspritt det här är. Om det visar sig bara vara på den här enskilda gården eller om det är mer utbrett. Vi har diskuterat alla möjliga scenarion. Fördelen är att utbrottet i Danmark var före och vi kan dra lärdom av vad de gjort, vad som fungerat och inte, säger Heimir Gunnarsson och berättar att SIF Avel kommer ta beslut utifrån SVA:s rekommendationer.
    – Om vi målar upp den svartaste bilden, då innebär det krav på CEM-test på samtliga hingstar och samtliga ston som ska betäckas. Vi hoppas att vi inte behöver komma dit.

    Sökt stöd från jordbruksverket

    Att ringa in smittan är också en ekonomisk fråga. Det kostar i dagsläget cirka 2 000 kronor att testa en häst och för hästhållare med många hästar på gården kan det handla om stora summor.
    – SVA har skickat in en ansökan till Jordbruksverket om medel för att vi ska kunna screena populationen under vintern. Men det är lång handläggningstid, säger Heimir Gunnarsson och säger att det är SVA:s uppdrag att kartlägga smittan.

    Men det finns något enskilda stoägare kan göra i dagsläget.
    – Om man har ett sto som inte tagit sig på betäckning, då skulle jag provta henne för att ha gott om tid för att göra något ifall hon skulle visa sig vara smittad, säger Heimir Gunnarsson som konstaterar att hästhållaren då har god tid på sig att göra smittskyddsåtgärder som att isolera smittade hästar, behandla och sanera kontaktytor.
    – Vi har nu hela vintern på oss att göra åtgärder inför nästa betäckningssäsong. Det är ekonomisk katastrof för en uppfödare att få in CEM på sin gård, både utifrån alla åtgärder som behövs göras men också om man har bra avelsston som inte blir dräktiga.

    Ridsport söker Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA.

    Ridsport digital

    99:- i månaden