Hästägartips
13 februari 2023 06:20
Ridsportplus

Pussla mot leran

Ridsport testarKan det verkligen gå att lägga ut stora ”legobitar” i hagen och undvika leran? Svaret är ja. Men billigt är det inte, och miljöproblemet med leriga hagar kvarstår.

Pussla mot leran
Hästarna har möjlighet att gå på en yta där det inte är lerigt. Foto: Hege Hellström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En tung pall kommer hem till den lilla hästgården, lastad med tjocka bitar av plast. Namnet på produkten är Mud Control Slabs, och den sägs hjälpa mot lera.

När vi lägger ut pallens innehåll, 50 gånger 50 centimetersbitar som tillsammans ska täcka 35 kvadratmeter, reagerar hästarna olika. Den nyfikna 4-åringen börjar med att skrapa och smaka på plasten, medan den mer skeptiska 21-åringen snarare hoppar över bitarna för att slippa gå på dem.

Efter hand blir marken runt plasten allt lerigare, medan den area som är täckt låter både hästar och människor gå torrskodda. Två av tre hästar väljer nu att gå på plasten, medan den tredje går bredvid.

Fungerar förvånansvärt bra

Sammanfattningsvis fungerar plastbitarna förvånansvärt bra. Men en pall räcker inte långt, vilket gör att priset sticker iväg. Dessutom bör bitarna byggas på minst två bitar i bredd, men ännu hellre tre eller fyra, för att ”legoeffekten” ska fungera. Annars glider bitarna lätt isär. Dessutom löser inte plasten de miljöproblem som leriga hagar medför om de läcker näring till vattendrag.

Det blir också lite halt på bitarna, vilket enligt tillverkaren kan avhjälpas genom att täcka bitarna med sand eller grus. Det ska också gå att odla gräs ovanpå.

Bitarna väger sju kilo styck, något som gör att arbetet med att lägga ut dem är tungt, men det kräver inte några maskiner.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Tummen upp

Redaktionens omdöme: Hiss. Mud slabs fungerar bra mot leran, men allra bäst om de byggs ihop mer än i två bitars bredd. Nackdel är kostnaden.

Fakta

MUD CONTROL SLABS

  • Vad? En tysk uppfinning, en slags ”matta” avåtervunnen plast där bitarna klickar i varandra.
  • Funktion? Ligger ovanpå leran, så att häst och människa kan gå torrskodda.
  • Pris? 543 kronor per  kvadratmeter, inklusive moms, exklusive frakt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

Ridsport digital

99:- i månaden