Avel
25 maj 14:29
Ridsportplus

Rekordbedömning för häst från Skáneyland

MargarehofDet var en kraftfull 4-åring som töltade in på banan på Margaretehof i Skåne. Stáli från Skáneyland, uppfödd av familjen Lund Lindberg på Skáneyland satte rekord som den högst bedömda 4-åriga hingsten i Sverige genom tiderna.

Rekordbedömning för häst från Skáneyland
Stáli från Skáneyland.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Publiken på Margaretehof fick se en rekordbedömning när den Stáli från Skáneyland (f-20, e Sörli från Skáneyland, u Hrisla från Skáneyland) fick en totalbedömning på 8,36 som 4-åring och därmed är den högst bedömda 4-åringen i Sverige genom tiderna.

  Tidigare var den högst bedömda 4-åriga hingsten på svensk mark Atlas frá Hvoli (f -10, e Seiður frá Flugumýri II, u Hryðja frá Hvoli) som bedömdes till 8,32 som 4-åring.

  9 för ridbarhet

  Hingsten fick 9 för ridbarhet och fick inte en siffra under 8 i protokollet för ridbedömningen. Det blev 8,5 för trav, pass, galopp och sakta galopp. För ridbarhet fick han kommentarerna: bra framåtbjudning, samarbetsvillig och harmonisk. Totalt slutade ridbedömningen på 8,31.

  Skaneyland _mal4966
  Glada uppfödare efter bedömningen.

  Det var Agnar Snorri Stefansson som visade Stáli.
  – Det kändes bara fint. Jag har bara ridit honom tre gånger innan och det är fantastisk häst med fem starka gångarter. Framtiden för den här hästen är verkligen ljus. Jag tror han att kommer kunna få en riktigt hög bedömning i framtiden också, förutom den här höga 4-årsbedömningen, sa han efteråt.

  I exteriörbedömningen hamnade poängen på 8,45 med bland annat 9 för rygg och kors. 8,5 för proportioner, benkvalitet och hals-manke-bog.

  – Jag trodde inte det var sant. Det var helt galet. Vi började gråta både Mette och jag, säger Sussie Lund Lindberg som har fött upp hingsten tillsammans med Niels Lund. Familjen Lund Lindberg äger numera hingsten ihop.
  – Han höjde poängen för sin sin hals också under ridbedömningen. Så det är extra roligt när hästarna visar att de använder halsen väl, säger Mette Lund Lindberg.

  Stali Från Skaneyland _mal4909
  I pass.

  Stáli reds in i slutet av sommaren 2023 för att sen vila under hösten, ridas lite igen under vintern för att återigen vila.
  –  Hanär väl riden fem-sex veckor nu efter vilan. Vi är noggranna med unghästarna att de får mycket vila men också träning emellan för att stärkas upp. Sen har han hela tiden sett väldigt färdig ut redan som unghäst, stor, stark och lätt för balansen.

  Från stamstoet

  Stáli kommer från en stark stolinje som präglat aveln på Skáneyland. Som mormor finns stoet Hrina Vigdís fra Grandalen (f-82, e Gladur frá Ytra-Skördugili, u Glod frá Lønholt).
  – Tänk hur det började liksom. Att vi köpte ett sto som vi trodde på och som vi gillade jättemycket. Som var bedömd med 7,70 någonting då. Sen att hon kom till VM i det danska avelslandslaget. Sen att hon fått jättefina avkommor och att då Hrisla är den vi behöll själv.

  Hrisla från Skáneyland (f-02, e Viss från Österåker, Hrina Vigdis fra Grandalen), Stális mamma gick också VM i avelslandslaget för Sverige.
  – Johan Häggberg hade henne på träning och sa att det var en fantastisk häst. Och han red henne ju på VM också. Sen red Einar Øder henne en gång och sa att var en riktig gædingur.

  Hrisla FrŒn Skaneyland Johan HŠggberg
  Hrisla från Skáneyland på VM.

  Hrisla tog VM-guld i avel 2007 och har sedan gått i avel på Skáneyland där hon fått elva avkommor varav sex är bedömda. Fem av dessa bedömda över 8,0.

  Även pappan Sörli frá Skáneyland (f-14, e Oðinn vom Habischtswald, u Silfur-Lýsa från Silverkedjan) är ur Skáneylands avel. Sörli bedömdes till 8,30 med 8,44 för ridegenskaper varav 9 för tölt och spirit.
  – Sörlis mamma Lýsa är bedömd till 8,01 som fyrgångare. Hon är efter Askur frá Hofsstadadeli och Freyja fra Pilely. Sen är det ganska mycket Flúgumyri-blod på andra hållet. Sen är han efter Oðinn vom Habischtswald som jag tänker inte behöver så mycket presentation, berättar Mette som berättar att hon valde att betäcka med Oðinn när hon arbetade på Kronshof i Tyskland.
  – Jag använde Oðinn när han var två år gammal. Så det är lite roligt att vi var bland de första där.

  Ridsport digital

  99:- i månaden