Nordic Hoof SummitDet finns många nya trender och material inom hovslageri, vilket kan vara både bra och innovativt – men det finns samtidigt risker som det är viktigt att vara medveten om. Det menar Benny Johnsson, lärare på hovslagarutbildningen i Flyinge och initiativtagare till Nordic Hoof Summit. Här berättar han mer om evenemanget och vad han menar krävs för att säkerställa en god hästhälsa även i framtiden.
”Ska vara en utbildad hovslagare som utför arbetet”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hallå där Benny Johnsson, lärare på hovslagarutbildningen på Flyinge och initiativtagare bakom Nordic Hoof Summit. Berätta om tanken bakom evenemanget?
– Det är verkligen jätteroligt, det var jag som kom på idén för ungefär fyra år sedan. Jag tog idén till min chef som tyckte det var en bra idé. Sedan hade det här såklart aldrig blivit av om inte jag hade jobbat på Flyinge och riksanläggningarna. En idé kan man ju få, men tack vare alla som jobbar här så blev vi ett stort team som gjorde att det här blev möjligt. Alla elever på de tre riksanläggningarna är också en stor del i att det här var möjligt. Tanken med detta är att vi alla ska lära oss mer – både hovslagare, veterinärer och hästägare. För vi vill ju ingenting annat än att hästarna ska må så bra som möjligt, det är grunden till varför vi är här.
Tar du med dig något speciellt från den här helgen?
– För min del handlar det mest om möten med andra människor, kollegor och så vidare. Jag går på flera föreläsningar men är också lite överallt hela helgen och pratar med folk. Det är tredje året som vi arrangerar det här och det är kul att det sprider sig över världen. Vi har gäster från flera länder. Till och med gäster som har rest privat hela vägen från Italien för att gå på våra föreläsningar.
– Det finns ett motsvarande event i USA och det är därifrån idén kommer från början. Jag har själv aldrig varit där, men har talat med många andra som varit där. Då tänkte jag att vi behöver inte åka hela vägen dit, låt oss fixa det här istället.
Finns det någon fråga inom hovslageri som du brinner för lite extra?
– Förutom att jobba på Flyinge och undervisa kring skoning ett par dagar i veckan så har jag även jobbat en hel del på djursjukhus runtom i Sverige. Idag jobbar jag även på en klinik för jag tycker om att jobba med det sjuka djuret. Jag vill att djuren ska bli friska, så jag jobbar mycket med sjukdomar i hästens hovar.
Vilka trender ser du i branschen just nu?
– Just nu tycker jag att vi är i en lite turbulent period, när det kommer många nya material inom branschen. Det är både kul och innovativt, men det kommer ta ett par år innan vi har hunnit prova, utvärdera allt och få veta hur det fungerar i grunden. De nya materialen för med sig både miljöaspekter och hälsoaspekter som man måste vara medveten om.
Vad tror du är viktigt för framtidens hovslageri?
– Jag tycker att vi har en bra utbildning idag där eleverna går ut med mycket bra kunskaper och med tillgång till ett stort kontaktnät med mentorer och kunniga personer. Men den största faran idag ligger i att ”vanliga hästmänniskor” börjar göra för mycket själva istället för att be om hjälp. Då är jag rädd att hästhälsan drabbas och det kan bli ett problem på sikt. Min rekommendation är därför att oavsett om hästen ska vara barfota eller ha på sig limskor, aluminiumskor, järnskor eller annat så är det viktigt att man tar hjälp, att det ska vara en utbildad hovslagare som utför arbetet.
Följ Ridsport på