Avel
16 november 2024 06:10
Ridsportplus

Stall Styrmans ambition är att lyfta svensk avel

AvelDet började med att hon skulle köpa en häst till sina barn – och valet föll på en islandshäst. Nu storsatsar Linda Mälarberg på Stall Styrmans på islandshästavel.

Stall Styrmans ambition är att lyfta svensk avel
Bland sina hästar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I hingstshowen på Jönköping Horse Show gick två hingstar som ägs av Linda Mälarberg på Stall Styrmans i Kungsbacka: Hrafnaklettur frá Álfhólum (f-18, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Diljá frá Álfhólum) och Róbert frá Kirkjufelli (f-16, e Skaginn frá Skipaskaga, u Gjóla frá Skipaskaga). Hrafnaklettur frá Álfhólum äger Linda tillsammans med den svenska landslagsryttaren Jamila Berg Dibi. Hemma i hagarna i Kungsbacka går flera högt bedömda avelsston.

    Att det finns ett hjärta som klappar för avel är tydligt.
    – Aveln har alltid legat nära, tidigare födde jag upp hundar så det var inte ett stort steg att börja med hästarna, berättar Linda Mälarberg.

    Flera avelsston

    Men för att förstå varför det blev islandshästar får vi spola tillbaka bandet knappa tio år. Lindas barn skulle börja rida. Valet föll på islandshäst då Linda själv fastnat för rasen. Sen gick det fort – ganska snart köpte familjen sin första islandshäst.
    – Sen köpte vi två islandshästar till, ett halvår efter det ägde vi en gård. Allt inom loppet på 1,5 år, berättar Linda som konstaterar att det var ett självklart steg. Det handlade egentligen bara om att det äntligen var rätt ögonblick och rätt förutsättningar.

    Screenshot
    Linda Mälarberg. Foto: Linaimages

    För fyra-fem år sedan tog Linda steget mot att föda upp islandshästar.
    – Det var många uppfödare som försvann då och det känns som aveln i Sverige avtog lite då och har gjort det sedan dess, säger Linda.

    Hon började sätta sig in i aveln och åkte runt, tittade och lärde sig mer.
    – Jag älskar den här rasen, varför inte försöka föda upp bra hästar när jag har möjlighet? Det är som vilken avel med vilka djur som helst att man har en önskan om att kunna dra sitt strå till stacken.

    Hon skickade ett sto till Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Kolskör från Kolungens gård).
    – Där fick jag syn på ett sto som Jamila ägde. Kort därefter åkte jag för att hämta ett sto som varit på betäckning hos Jamilas Toppur. Då frågade jag om hon kunde tänka sig sälja stoet jag sett hos Kolgrímur, berättar Linda.

    Stoet var Rák frá Þjorsárbakka (f-10, e Oliver frá Kvistum, u Flaga frá Hafsteinsstödum) och blev Stall Styrmans första renodlade avelssto och fler skulle det bli. Totalt har Linda sju avelsston, varav sex av dessa är dräktiga. Bland dessa finns Lenja frá Stykkishólmi (f-02, e Töfri frá Kjartansstödum, u Lilja frá Litla-Kambi) och Alda frá Ysta-Gerdi (f-12, e Hrannar frá Flugumýri II, u Bára frá Hvoli) bland avelsstona. Den sistnämnda är halvsyster till Sær frá Ysta-Gerði (f-14 e Gangster frá Árgerði u Bára frá Hvoli) som representerat Sverige på flera internationella mästerskap tillsammans med Berglind Guðmundsdotter.

    Och så finns en annan riktig raritet bland avelsstona: Ástriða frá Prestsbæ (f-17, e Þóra frá Prestsbæ, u Spuni frá Vesturkoti) – helsyster till Álfamær frá Prestsbæ (f-15, e Spuni frá Vesturkoti, u Þóra frá Prestsbæ). Álfamær frá Prestsbæ var länge den häst som hade högst blup i världen och i somras skrev hon in sig i historieböckerna när hon blev det första stoet någonsin att vinna finalen i A-flokk på Landsmót.

    Image1
    Ástriða frá Prestsbæ är totalbedömd till 8,26 som 6-åring.

    Ástriða står fortfarande kvar på Island och har just nu ett stoföl efter Sindri frá Hjarðartúni (f-15, e Stáli frá Kjarri, u Dögun frá Hjarðartúni) vid sidan. Dessutom är hon dräktig med Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum (f-13, e Stáli frá Kjarri, u Alfadís frá Selfossi).
    – Jag har försökt hitta ston som har extremt bra linjer på båda sidor. Jag vet ännu inte vad de lämnar. Teoretiskt ser det väldigt bra ut – i praktiken vet man ju inte, konstaterar Linda som berättar att hennes första uppfödningar är tre år i år.
    – De ska ridas in i höst. Det är nu allt börjar.

    Samarbetspartners

    Det var i samband med att Linda köpte Rák som också hon och Jamila började lära känna varandra. De tog beslutet att köpa en hingst tillsammans och valet föll Róbert frá Kirkjufelli som det året var världens högst bedömda 4-åring, Róbert rids numera och tränas av James Faulkner.

    Nu senast köpte Jamila och Linda Hrafnaklettur frá Álfhólum med förhoppningen att den svarta hingsten ska bli Jamilas nya tävlingshäst.
    – Målet är att få föra fram svensk aveln, att få fantastiska hästar med bra gångarter och bra mentalitet. Vi tappat blicken till Sverige, det vore kul att omvärlden återigen riktade blicken mot Sverige för att köpa bra hästar. Många åker till Europa och Island just nu för att köpa hästar, säger Linda som tycker sig se att Sverige halkat efter gångartsmässigt i aveln. Hon tror att fler skulle nå avelsframgång om de vågade satsa mer på bättre ston.
    – Det kostar lika mycket att föda upp varenda föl, varför inte satsa lite mer?

    Jamila Linda Styrmans
    Linda med Hrafnaklettur och Jamila. Foto: Linaimages

    På tal om föl så säljer Linda inga föl. Hon tror starkt på att som uppfödare se till att varje häst tas fram.
    – Omständigheter kan hända, även om jag säljer till en satsande ryttare kanske det ändå inte blir som den ryttaren tänkt. Jag vill därför gärna ta fram hästarna innan jag säljer, säger Linda.

    Hon rider inte in hästarna själv utan skickar dem till ryttare där hon har samarbeten, bland annat Jamila Berg Dibi och James Faulkner.
    – Jag har tur som har jättebra stöttning, konstaterar hon.

    Och på tal om stöttning är Linda inte helt ensam i sin satsning. Bakom satsningen finns hennes pappa.
    – Han är den som hjälpt mig att satsa och fått mig att våga ta steget. Han är min stöttepelare. Mycket stöttning som gör att man vågar, säger hon och lyfter också fram sina barn, som en gång var anledningen till att det blev islandshästar.
    – Min son är 21 år nu och hjälper till att sköta hästarna och gården dagligen. Min dotter är 18 år och hjälper till så mycket hon kan – hon tar studenten i sommar så just nu har hon mycket med sina studier, säger Linda.

    Fakta

    Tre tips från Linda för dig som vill satsa på avel

    • Skaffa en eller flera mentorer. Ha bra människor omkring dig som du litar på och som stöttar dig i din satsning.
    • Plugga på! Det är mycket läsning bakom att lära sig stamtavlor och att titta på hästar. Worldfengur är min lilla bibel – där finns väldigt bra information.
    • Ha bra ston. Det är det viktigaste, du får en större chans att få en bra avkomma. Har du bra hästar i flera generationer ger det en större möjlighet, samt att analysera styrkor och svagheter och därefter komplettera med en passande hingst.