Sport
7 april 11:35
Ridsportplus

Stort fokus på hästvälfärd på Icehorse Festival

DanmarkHästvälfärdsdebatten är stor runt om i Europa just nu. Arrangören av Icehorse Festival har därför lagt extra fokus för att förbättra för hästarna, det berättar Stine Sandahl som är medarrangör för arrangemanget.

Stort fokus på hästvälfärd på Icehorse Festival
Stine Sandahl. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Icehorse Festival lockar närmare 300 ekipage och har under veckan pågått i Herning, Danmark. Arrangören berättar att de i år tagit ett extra stort grepp kring hästvälfärdsfrågor.
  – Det är mycket fokus på hästvälfärd i Danmark, och naturligtvis inkluderar vi också detta i vårt evenemang här.

  Det säger Stine Sandahl som är medarrangör för arrangemanget. Hon berättar också att det under tävlingen varit hundra procent utrustningskontroll, även för de ekipage som deltar i showerna och inte i själva tävlingen. Utrustningskontrollen utförs av en domare och hon berättar att ryttarna varit positiva till det.
  – Jag tror att alla vill det bästa för sina hästar och det handlar inte om att det vara ”storebror ser dig”, utan vi vill bara det bästa för hästarna här.

  Stine Sandahl (kopia)
  Stine Sandahl. Foto: Sandra Nordin Johansson

  Dessutom har ljudnivåerna på arrangemanget anpassats till FEIF:s nya reglemente där ljudnivån inte får överstiga 85 decibel.
  – Vi har satt upp mätutrustning så att vi hela tiden kan övervaka att ljudet är under den nivån och vi har en som går runt och mäter ljudet på olika platser på arenan, berättar Stine Sandahl som också berättar att de inrättat tider då besökarna får gå i stallarna – det för att hästarna ska få möjlighet att slappna av.

  – Vi har också skärpt reglerna kring bett i unghästklasserna och det är inte godkänt att rida på bett med hävstångseffekt eller pelham.

  Hon berättar att de kommer fortsätta att utveckla tänket och utvecklingen kring hästvälfärden i arrangemanget.
  – Vi har massor av idéer, och vi har också många människor som har givit oss bra input. Vi kommer ta med det i utvärdering och fortsätta att utveckla evenemanget.

  Icehorse Festival lockar drygt 3000 besökare och är en väluppskattad famijefest där ung som gammal möts för att njuta av islandshästen.
  – Man träffar människor man känner var tionde meter och får nya vänner. Folk sitter och njuter på läktarna, det är bara en enda stor fest.

  Under 2025 går Icehorse Festival 20-23 mars.

  Ridsport digital

  99:- i månaden