Nyheter
20 december 2024 10:54
Ridsportplus

Tenglagården firar jubileum och belyser en hjärtefråga

HjärtesakDen 21 december bjuder Tenglagården in till en islandshästshow för att fira sitt 10-årsjubileum. Alla intäkter går oavkortat till en forskning som ligger familjen särskilt nära.

Tenglagården firar jubileum och belyser en hjärtefråga
Hela familjen på Tenglagården. Foto: Lena Larsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På årets mörkaste dag, den 21 december, bjuder Tenglagården Islandshästar i Glanshammar, utanför Örebro, in till islandshästshow på gården med en särskild fråga i fokus.

    I tio år har Tenglagården varit en plats för avel, lektioner och kurser, och har under denna tid byggt upp sin verksamhet. Nu ska verksamheten fira 10-årsjubileum.
    – Vi har satsat mycket på vår avel och det är framför allt där verksamheten har växt under dessa år. Men vi försöker ha många ben att stå på så som inackorderingar, träningshästar och även ridskola i liten skala. När vi flyttade in på gården 2014 så var hästantalet cirka 20 individer. Idag bor 45 hästar på gården fördelat på inackorderingar, några träningshästar och resten egna hästar i blandade åldrar från 0-32 år, berättar Therése Tengelsen som berättar att syftet från början varit att skapa ett hem.
    – Gården i sig har utvecklats mycket under åren och fokus har alltid varit att skapa ett hem, en plats där vi vill stanna kvar. Men vi har även fokuserat på hur vi utformat och investerat i gården för att kunna driva den så effektivt som möjligt. Det vi främst värdesätter är att få tid till det roliga både inom verksamheten och på fritiden, för att maximera den tiden måste vi jobba så smart som möjligt.

    Ett gediget program

    Det kommer bjudas på en hel del aktiviteter under dagen. Utöver islandshästshow blir det också ponnyridning, loppis, fikaförsäljning med mera.
    – Dessutom kommer åsnorna Gunnar och Neo att vara på plats och visa lite tricks och de som vill får självklart klappa dem. Vi har fått in otroligt fina priser till lotteriet i form av hästgrejer, presentkort på behandlingar, hotellvistelse, fina presentkorgar med godsaker och annat. Vi är så tacksamma för alla som har varit med och sponsrat dagen på olika sätt. Många har engagerat sig genom att baka till caféet, sponsrat med bidrag till försäljningen eller hjälper till på plats för att göra den här dagen möjlig, berättar Therése.

    Vid 14-tiden drar showen igång och det är ett brett program med där framför allt ekipage från Tenglagården medverkar, men även några inbjudna.
    – Första numret är ett tomtetåg till häst med skönsjungande barn och ungdomar från Tenglagården. Därefter rider jag stoet Vísla från Tenglagården i en stämningsfull spegelritt tillsammans med Linda Andersson, Omhälla Islandshästar på Elektra från Tenglagården. Sedag kommer Frida Lindström från Forsen Islandshästar att visa upp ridning med halsring tillsammans med sitt sto Judit från Stenbjar. Tenglagårdens barn och ungdomsgrupper bjuder på en häftig uppvisning och avslutningsvis blir det på en pampig kadrilj med 10 ekipage från Tenglagården.

    Alla intäkter kommer att gå oavkortat till Hjärnfonden och med förmån för epilepsiforskningen. En hjärtefråga för familjen.

    Stora utmaningar

    Under de tio år som Tenglagården har drivit sitt hästföretag har familjen också kämpat en annan, personlig kamp.
    – Vår äldsta dotter har epilepsi och tanken har funnits att vi vill göra någon form av insamling till förmån för forskningen. Det här blev det perfekta tillfället, att kombinera vårt 10-årsjubileum med en insamling där alla pengar gå direkt till Hjärnfonden och är öronmärka till just epilepsiforskningen, berättar Therése.

    Att ha ett barn med epilepsi samtidigt som man driver en hästgård är en stor utmaning, men också en vardag fylld av både kärlek och kämpaglöd.

    Hljomur från Tenglagården travar.
    Tenglagården har haft flera framgångar med sina hästar på föl- och unghästbedömningar de senaste åren. Foto: Privat

    – Det har varit otroligt tufft många gånger, berättar Thérese. Epilepsi kan ta sig uttryck på många olika sätt och vara väldigt olika från person till person. Vi har ändå haft turen att vår dotter, med rätt medicinering, idag kan leva ett aktivt liv, gå i skolan och umgås med sina kompisar. Men när sjukdomen debuterade vid två års ålder var det extremt påfrestande. Hon hade över 100 anfall per dygn i början, vilket var fruktansvärt att se och hårt för hennes lilla kropp.

    Även om hon fortfarande får anfall, oftast sena kvällar och nätter, påverkar det vardagen mindre nu än under de tidiga åren när anfallen kom tätare och mitt under skoltid. Trots det är trötthet och svårigheter med fokus en ständig kamp, men Thérese beskriver sin dotter som en riktig kämpe.

    – Medicinerna döljer egentligen bara symptomen, men vi hoppas att hon på sikt kan bli helt anfallsfri. Drömmen är att sjukdomen ska växa bort, vilket kan ske i vissa fall.

    För dottern har det aldrig varit ridningen som lockat mest på gården, utan kontakten med djuren. Hon trivs bäst bland avelstoflocken och har en fantastisk förmåga att knyta an till allt från hästar och hundar till insekter. Hennes egen häst, Elsa, som hon döpte efter filmen Frost, har hon följt sedan fölets första dagar. Nu, när hästen Elsa är fyra år, har Thérese fått äran att träna henne inför framtiden, då dottern så småningom ska ta över.

    Att bo på en hästgård är en fantastisk livsstil med naturen inpå knuten, men det är också krävande med långa dagar och sena kvällar, konstaterar Therése som berättar att familjen planerar nu att minska antalet hästar för att få mer tid för varandra och kunna fokusera på att ta fram egna uppfödningar till avelsbedömning.

    Vad hoppas ni på med dagen?

    – Vi hoppas såklart på att det ska komma mycket folk och att det ska bli en minnesvärd dag för både besökare och deltagare. Självfallet hoppas vi att folk kommer köpa fika, ta lotter med mera och på så sätt bidra till insamlingen. Vi har valt att skapa en insamling till Hjärnfonden så att man genom att scanna en QR-kod med sin mobilkamera, kommer direkt in och kan betala genom att ge en gåva. Då kan man även i realtid se hur mycket pengar vi fått ihop. Vi har satt 20 000 kronor som mål, men vi hoppas såklart på mer.

    Har du inte möjlighet att vara på plats men vill bidra till insamlingen? Du hittar den här.