Nyheter
2 mars 06:00

Välbesökt dag för avelsintresserade

KunskapDet blev en matnyttig dag med fokus på avel och träning av islandhästar.

Välbesökt dag för avelsintresserade
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Under lördagen arrangerades en dag med fokus på avel på Evidensia Specialisthästsjukhus. Föreläsare var landslagsryttaren och regerande världsmästaren i femgångskombination Caspar Logan Hegardt, SIF Avels avelskonsulent Heimir Gunnarsson och Niels Lund, hedersuppfödare genom Skáneyland som han driver tillsammans med Sussie Lund Lindberg och dottern Mette Lund Lindberg.

Närmare 60 personer hade samlats för att lyssna på föreläsningarna som gick under temat ”Islandshäst – Vägen till Framgång”.

Föreläsning _dsc2119-förbättrad-nr
Heimir Gunnarsson, Caspar Logan Hegardt och Niels Lund. Foto: Sandra Nordin Johansson

Heimir Gunnarsson gick pang på rödbetan genom att börja prata om ekonomi för uppfödare och i fokus till en början låg att som uppfödare tänka igenom sin affärsplan.
– Man måste ställa sig frågan: ”Hur ska jag göra det för att inte gå back?” Jag tror det gäller att hantera det som vilket företag som helst, sa han samtidigt som han underströk att föda upp en enskild individ mer räknas som hobby.
– Varje häst som inte ska generera vinst på sikt är hobby, sa han och ställde också frågan om det går att få lönsamhet i ett hästföretag och där svaret kort och gott var: Ja.

Det blev två timmars intensiv föreläsning med Heimir Gunnarsson där han stegvis gick igenom hur man ska lägga en plan för sin avel till handfasta råd om hur man sparar pengar som uppfödare.

Han menade att oavsett om köparen vill ha en skogsmulle eller en topptävlingshäst vill alla ha samma sak.
– Den ska vara villig att anstränga sig, inte spänd och ha lättridna gångarter.

Även priserna för hästar diskuterades och sammanfattat så konstaterades att den största målgruppen inom islandshästvärlden är fritidsryttarna.
– Man måste också ställa sig från vilken målgrupp som är beredd att betala mest pengar för hästarna, det är tyvärr inte fritidsryttarna.

Föreläsning _dsc1956-förbättrad-nr
Det diskuterades en hel del ekonomi under dagen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Heimir Gunnarsson avslutade sin föreläsning om sin syn på den logiska vägen till hållbar och värdefull häst, som enligt honom innefattar en målinriktad träningsplan som startar redan vid inridningen.

Uppfödaren Niels Lund hade en dryg timmes presentation där bland annat avelsstoets kvaliteter diskuterades.
– Det som inte finns hos stoet måste man hämta hos hingsten, men man kan heller inte få något ur stoet som inte redan finns där.

Hästhållning och ekonomi

Niels Lund passade äeven på att prata om stoets dräktighet och hästhållning. En trygg flock, bra grovfoder, tillskott under dräktigheten med mera tog upp. Även vikten av att fölvaka är en viktig del som uppfödare.
– Ett dött föl är ett dött föl för mycket, konstaterade han.

Det blev korta råd om fölhantering och Niels Lund underströk flera gånger under föreläsningen om vikten att hästen får växa upp en bra miljö på stora marker och med andra hästar.
– Det är viktigt att de får röra sig hela uppväxtperioden, inte bara under sommarhalvåret.

Föreläsning _dsc2055-förbättrad-nr
Foto: Sandra Nordin Johansson

Även ekonomin kom in i Skáneylands presentation där en del av deras framgångsrecept är att de själva rider in sina hästar och dessutom säljer många av sina hästar tidigt.

– 80 till 90 procent blir sålda i relativt ung ålder. Ett fåtal har vi satt in i vår egen avel.

Sist ut bland föreläsarna var ryttaren och veterinären Caspar Logan Hegardt som bjöd på en kort presentation av sitt eget inträde i hästvärlden innan han gav flera korta lektioner i både anatomi och biomekanik. Han uppmuntrar alla hästägare och ryttare att lära sig mer om både anatomi och biomekanik.
– Det ska vara roligt och det är roligare med en häst som håller.

Det blev också en introduktion till Caspar Logan Hegardts träningssystem och hans tankar kring ryttaren.
– I min värld är vi mer lärare än atleter. Hade vi varit atleter hade de flesta duktiga ryttare varit runt 20-25 år, men istället är det många som börjar prestera på tävligsbanorna när de är runt 40 år. Det handlar om att lära en annan individ att prestera. Man måste ha en vision som ryttare, vara målmedveten och tänka i steg. Man måste också förstå stegen för att komma dit man vill.

Caspar Logan Hegardt berättade också om hans och Malu Logan Hegardts system kring sina uppfödningar.
– Vi tränar dem i två år sedan tar vi beslut om de ska in i vår avel, säljas eller bli våra ”hobbyhästar”. Då är hästarna sex år gamla och vi vet mer vad vi säljer. Samtidigt som vi under dessa sex år måste hålla nere kostnaderna.

Föreläsning _dsc2192-förbättrad-nr
Foto: Sandra Nordin Johansson

Han passade på att avsluta sin föreläsning med ett medskick:
– Var försiktig med självhjälpsexperter typ Doktor Google och Doktor Facebook. Jag som veterinär och tränare ser många tveksamma råd – sök kompetent och beprövad hjälp om du stöter på problem med den häst.

Dagen avslutades med en paneldebatt

Det blev ett pratsamt avslut på dagen när dagens tre föreläsare möttes för 1,5 timmes paneldebatt. Det blev alltifrån diskussioner om ryttarutbildningar, futurityklasser, svensk avels framtid till priser för betäckning.

Strax efter 16-snåret avslutades dagen där deltagarna sannerligen fick en hel del tankar och goda råd med sig hem.

Längre artiklar med mer information från dagen kommer under närmsta veckorna.