VeterinärvårdMed närmaste klinik där hennes sto kunde få mer avancerad vård långt borta hade Madelene Wikstén i Boden till slut inget annat val än avlivning när hennes 1-åriga sto fick tarmvred. "Det känns så fruktansvärt," säger hon.
1-åring avlivad – närmaste möjlighet till operation tio timmars resa bort

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det är flera lokala medier, bland annat Norrländska Socialdemokraten, NSD, som berättar om det lidande som Madelene Wiksténs 1-åriga arabsto WF Ghalia fick genomgå.
Vetskapen att vi oftast inte kommer hinna fram till akutvård är jättetråkig.
Madelene Wikstén är hästuppfödare och travtränare i Boden och i vintras fick hennes häst WF Ghalia magproblem.
Boden är norra Sveriges hästtätaste ort och intresset för hästsport är stort, men trots det finns ingen tillgång till akut operation för hästar i närområdet. Närmaste orter för akutvård är Uppsala och finska Helsingfors – båda innebär minst tio timmars resa. Detta var inte aktuellt för 1-åringen som förmodligen hade tarmvred, en diagnos som oftast kräver operation.
Alla åtgärder som veterinär i fält kan göra sattes in, men ingenting fungerade och trots smärtstillande hade stoet svåra smärtor, säger Madelene Wikstént till NSD.
”Finns en gräns”
– Det finns en gräns på vad man kan se sina vänner genomlida, det bara eskalerar och vi kan till slut inte kan ge några mer mediciner. När inget hjälper är du ganska handlöst tvingad att avliva din häst och det känns så fruktansvärt.
– Vi känner oss väldigt utelämnade här. Vetskapen att vi oftast inte kommer hinna fram till akutvård är jättetråkig och det känns hemskt att veta att hästar i södra Sverige får den vården men inte vi.
Finns operationsklinik
Tidigare har det funnits en operationsklinik på Hästkliniken i Norr i Boden, men de har slutat med operationer.
– Det är personalkrävande och du måste ha en opererande veterinär som får och kan operera och sen är det dyrt att operera. Så det är inte kostnadseffektivt om man ser på hur det ser ut just nu, förklarar Monica Lierud, ägare Hästkliniken i Norr, för NSD.
Det är synd tycker Madelene Wikstén:
– Alla i Norrbotten känner samma och det är en frustration. Vi har en fungerande operationsklinik men ingen som nyttjar den, vi önskar att det skulle vara annorlunda.
Enligt Agria överlever ungefär 90 procent av de hästar som buköppnas.
Följ Ridsport på