Sport
25 oktober 06:20
Ridsportplus

”2023 var ett bra kvitto på att vinterträningen var rätt”

Säsongen 2023Dubbla guld på GK-SM och flera mästerskapsmedaljer därtill. Young ridern Matilda Leikermoser Wallin lägger en framgångsrik säsong bakom sig.
– Jag är väldigt stolt över mina och hästarnas resultat, säger hon till Ridsport.

”2023 var ett bra kvitto på att vinterträningen var rätt”
Det blev en hel del ärevarv för Matilda Leikermoser Wallin 2023. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För 20-åriga Matilda Leikermoser Wallin blev det intensiv säsong med fyra tävlingshästar igång, det efter att storasyster Maia Leikermoser Wallin bestämt sig för att lägga tävlingskavajen på hyllan. Tillsammans med de fyra hästarna Glaesir fra Rist (f-06, e Fálki frá Sauðárkróki, u Kolka frá Fjalli), Thór-Steinn frá Kjartansstöðum (f-09, e Vilmundur frá Feti, u Þota frá Hólum), Kapall frá Kommu (f-08, e Álfur frá Selfossi u Kjarnorka frá Kommu) och Hekla frá Steinnesi (f-10, e Roði frá Garði, u Katla frá Steinnesi) har hon rönt flera framgångar under säsongen.

– Jag kvalade samtliga fyra hästarna till SM ganska tidigt på säsongen, men valde sedan att dela upp säsongens olika kval och nivå-1 tävlingar mellan de olika hästarna. Jag tävlade mycket pass i början av säsongen med Glaesir, som var Maias passhäst och som numera ägs av en dansk YR-ryttare.

Till SM så lastade Matilda med sig två hästar, Kapall som startade i femgång och T2, och Thor-Steinn i T1. SM blev en kanontävling för Matilda där hon tog med sig två mästerskapsmedaljer hem: silver i femgång och brons i T1.

Veckan efter SM var det Falsterbo Horseshow där Matilda valde att endast ta med sig hästen Hekla, stoet. Och framgångståget hade inte stannat i Norrköping, för det blev vinst i både T1 och V1 YR på Falsterbo.

Stilpass Maia Leikermoser Wallin06

– Falsterbo var helt klart den roligaste tävlingen under året, en otrolig känsla att få rida inne på arenan och superkul att få spendera några dagar inne på det gigantiska tävlingsområdet. Jag är väldigt sugen på att tävla mer på den typen av tävlingar framöver. Tävlingar där man har mer fokus på själva upplevelsen än resultatet.

Därefter var det vila och återhämtning som gällde innan det var dags att sedan var att ladda upp inför Gæðingakeppni-SM i september. Hekla och Matilda tog dubbla SM-guld på mästerskapet. De vann överlägset klassen gæðingatölt med poängen 8,725 och även i GDYB vann de med stor marginal: 8,704 mot tvåan 8,492.

”I det stora hela så har jag tävlat väldigt mycket denna säsong medan varje häst har tävlat lite mindre”

Egna analysen

Matilda berättar att debuten i passgrenarna och speciellt med tekniken kring startboxarna var en viktig milstolpe i hennes tävlingsutveckling under året. Samtidigt att få möjligheten att tävla och träna en välmeriterad häst som Thor-Steinn varit oerhört roligt. Matilda förklarar också att den mentala biten i tävling och träning kommit till henne under året och att det betyder mer än vad hon egentligen trodde.

– Jag har haft en fantastisk säsong på alla sätt och vis och är väldigt stolt över mina och hästarnas resultat. Alla fyra hästar har visat sig vara i superfin form och starka, vilket blev ett ett bra kvitto på att vinterträningen har gett resultat för hästarna. I början av säsongen red jag på 8,01 sekunder i P2 med Glaesir, satte ett personbästa på 6,70 i V 1 med Hekla och spräckte sjuan med Thor Steinn i T1, säger hon.
– Ska jag välja ett resultat eller något jag är mest stolt över så är det att jag har faktiskt lyckats att tävla alla mina tävlingshästar på en hög nivå med goda placeringar och haft en god känsla med varenda en av dem.

Inför den kommande säsongen har det skett en del förändringar i stallet. Både Kapall och Glaesir är sålda. Men en ny häst är på väg in, det handlar om Gormur fra Esballegaard (f-16, e Hringur frá Gunnarsstöðum I, u Röskva frá Hólavatni).
Han har varit i familjens ägo sedan han var 3 år och och Matilda har ridit in honom tillsammans med sin syster Maia.
– Han behövt tid för att mogna men han kommer få starta några tävlingar. 2024 är det Hekla och Thor-Steinn kommer få dra det stora lasset på tävlingsbanorna.

Ridsport digital

99:- i månaden