Porträtt
6 januari 2023 06:25
Ridsportplus

”Förhoppningarna är såklart att komma med i landslaget och till VM”

Tävlingssäsongen 2023Det är en bra säsong Daniel Ingi Smárason lämnar bakom sig med bland annat en NM-guld i stilpass. Inför säsongen 2023 riktas fokus mot VM.

”Förhoppningarna är såklart att komma med i landslaget och till VM”
Daniel Ingi Smárason och Hrafn. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kvalitén på hästarna i stallet hos Daniel Ingi Smárason har under säsongen 2022 hållit hög klass och på tävlingsbanan har framgångarna skördats med Hrafn frá Hestasýn (f -11, e Forseti frá Vorsabæ II, u Dúkka frá Borgarnesi), Björn frá Svignaskarði (f -13, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Helga Jarlsdóttir frá Svignaskarði) och Felix från Änghaga (f -10, e Vaki från Österåker, u Freydís från Killebacken).

    Under SM tog sig Daniel och Felix, precis som många tidigare år, raka vägen in i A-final där de slutade på fjärde plats på 6,738. De syntes även på banan i stilpass där gjorde sig förtjänta av en andraplats på 7,75. Paret har kamperat ihop och ridit just A-final i F1 på SM i fem år, men nu har tyglarna lämnats över och ekipagets resa sätter punkt. Under gæðinga-SM var det i sadeln på Björn som Daniel bjöd upp till konkurrens i GDA där ekipaget tog ledningen efter uttagningen men under finalen hamnade på 8,616 och en femte plats.

    Landslagsplatsen knep Daniel tillsammans med Hrafn efter bland annat SM-guld i 250 meter pass. Där ekipaget tog guld i stilpass med poängen 8,21.

    – Jag är väldigt nöjd med förra säsongen. Hrafn är ny för mig, vi håller på att lära känna varandra och han har presterat bra i flera grenar, berättar Daniel.

    Eidfaxi Daniel Smarason Björn Fra Svignaskardi55
    Daníel Ingi Smárason och Björn frá Svignaskarði är redan ett starkt ekipage i GDA. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Framtidshopp och VM-satsning

    Inför 2023 är det givet att Björn och Hrafn kommer synas på tävlingsbanan, men förhoppningen är att även 7-åriga Júdit från Stenbjar (f -16, e Vaki från Österåker, u Brá från Stenbjar) ska komma ut och visa upp sig.

    Daniel Ingi Smarason Hrafn Nm _mal8364
    Daniel Ingi Smárason och Hrafn frá frá Hestasýn är Nordiska mästare i stilpass. Foto: Sandra Nordin Johansson

    – Jag har stora förväntningar i fyrgång och tölt med Júdit, men jag vet inte vilken töltgren det blir än, T1 eller T2. Hon känns som riktigt spännande material inför kommande säsong!
    – Förhoppningarna är såklart att komma med i landslaget och till VM. Jag tror mest på Hrafn just nu, men man vet aldrig vilken häst som är bäst efter vinterträningen. Sedan brukar jag inte ha några direkta mål med placering – bara att göra mitt bästa och använda chansen. I pass kan konkurrensen göra mycket och det finns bra möjligheter att rida en snabb tid när man har en snabb passhäst bredvid, berättar Daniel som menar att Hrafn är en jämn och fin passhäst med bra teknik och snabbhet som gör honom vass i både stil- och speedpass.

    Avel med VM-hästar

    Att Daniel både känner sig som hemma på passbanan och dessutom är en skicklig passryttare vittnar det innevarande världsrekordet i 250 meter pass om. Det var tillsammans med Hulda från Margaretehof (f -02, e Thor från Kalvsvik, u Huld frá Hvítárholti) som Daniel med god marginal spurtade ifrån det tidigare världsrekordet på 21,15 med sina 21,07 sekunder under ÖSM 2021. Därefter gick stoet i pension och sattes i avel.

    – Hon tycker om pensionslivet och att vara mamma, just nu har hon ett stoföl vid sidan efter Björn som rör sig med flotta rörelser. Vi har även en 5-årig avkomma efter Mjölnir frá Dalbæ som ser riktigt lovande ut inom pass, och nu är hon dräktig med Mökkur frá Hofi I. Han har gett snabba avkommor.
    – Hulda har fina gångarter och rörelser, men först och främst tänker vi såklart att hon kan nedärva passen. Vi tänker lite vartannat år när vi väljer hingst – pass i fokus ett år och flotta gångarter nästa, så får vi se vad hon kommer lämna.

    Ridsport digital

    99:- i månaden