Nyheter
7 december 2022 07:10
Ridsportplus

Årets lokalförening har något för alla

UppmärksammadeNär Hrimfaxi islandshästklubb korades till Årets lokalförening under SIF:s höstmöte bekräftade utmärkelsen klubbens hårda arbete.
- När vi fick veta att vi vunnit blev vi både förvånade och jätteglada. Det var absolut inget vi räknat med, berättar Hrimfaxis ordförande Terese Bergström.

Årets lokalförening har något för alla
Hrimfaxi islandshästklubb satsar brett men är väl medvetna om att ungdomarna är framtiden. Efter två välarrangerade lag-SM riktas mycket beröm mot klubben. Foto: Bella Ohlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med sina ungefär 245 medlemmar är Hrimfaxi en stor klubb till antal, men kämpar för att hålla klubben levande och med aktiviteter som passar alla. Klubben finns i Kumla, Örebros län och blev i år utsedd till Årets lokalförening. Nomineringen lät inte det hårda arbetet gå obemärkt förbi:

”Hrimfaxi islandshästklubb är en engagerad förening som genomför verksamhet inom såväl avel som tävling, ungdom och fritid. Deras aktiviteter erbjuds på olika nivåer oavsett om du har egen häst eller inte. Föreningen har organiserat och genomfört Lag-SM, ett av årets populäraste engagemang för ungdomar i islandshästsverige med bravur! Både 2022 och 2021.”

Alla har lika värde

Terese Bergström är ordförande i klubben och sitter i styrelsen med tio andra medlemmar, där sedan olika sektioner finns för att fokusera på olika områden. Just i sektionerna syns den bredd Hrimfaxi satsar på genom ungdom-, anläggning-, fritid-, tävling-, PR & media- samt avelssektionen.

– För oss är det viktigt att alla blir sedda. Alla har vi islandshästar som ett gemensamt intresse, sedan spelar det ingen roll vad du väljer att göra, oavsett om det är tävling eller bara ridning i skogen, berättar Terese och fortsätter:
– Vi är alltid öppna för förslag och det ska alltid gå att komma till oss och bli hörd. Det ger en bra sammanhållning och vi är noga med att se möjligheter istället för motsatsen — allt går med vilja och motivation.

Tävlingsbanan-lena-ehrling
Örstabanan är Hrimfaxis säte när det gäller tävlingar. Foto: Lena Ehrling

Ett hästjobb

Efter årets Lag-SM som anordnades i Hrimfaxis regi avslutats så hyllades klubben för det väl genomförda evenemanget. Det är en resa som Terese är väl bekant med och vet hur mycket tid, slit och engagemang som krävs för att ro allt i hamn. Med cirka 100 funktionärer på plats under tävlingarna, som alla arbetar ideellt, så förstår man vilka resurser som krävs. Men funktionärerna på plats är är bara en bråkdel av det faktiska arbetet.

–   Det krävs i alla fall ett års planering med styrgrupper och ideellt arbete. Utan våra medlemmar som engagerat sig och alla sponsorer hade vi inte klarat att anordna det. 2023 tar Edda över stafettpinnen och vi kommer lägga mer fokus på annat, säger Terese.

Eddas-horse-power
Edda under årets Lag-SM, nästa år tar de över stafettenpinnen. Foto: Lovisa Uusimäki Bölja/LovisasPhotos

Ännu ett skäl att fira

Under det kommande året kommer fokus ligga på att få igång samtliga sektioner efter tunga pandemiår, samt att bevara ungdomarnas engagemang. 2023 fyller klubben dessutom 40 år vilket är ytterligare ett skäl att fira, utöver den nyvunna utmärkelsen, och det kommande året blir ett långt jubileumsår i firandets tecken för klubben.

– Vi har många eldsjälar i klubben som hela tiden engagerar sig, ställer upp och driver klubben framåt. Jag tror och hoppas att utmärkelsen till Årets lokalklubb också kan bli en drivkraft i att driva klubben vidare.

Ridsport digital

99:- i månaden