Träningstips
4 februari 06:00

Balans och lösgjordhet krävs för att övervinna travtakt i tölten

TräningstipsAtt töltsätta en häst med stark travtakt kan vara en utmaning, men med rätt träning och tålamod går det att hitta en balanserad och avslappnad tölt. Jóhann Fridgeirsson delar med sig av sina bästa tips.

Balans och lösgjordhet krävs för att övervinna travtakt i tölten
Jóhann Fridgeirsson är en uppskattad tränare. Foto: Silja Ösp Jóhannsdottir

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Jóhann Fridgeirsson, som driver familjeföretaget JF Hestar på norra Island, har i över 35 år arbetat som tränare och instruktör, med en särskild passion för att utveckla fritidsryttare och deras hästar. Hans erfarenhet och kunnande har gjort honom till en uppskattad tränare.

Med sin erfarenhet av både hästuppfödning och utbildning vet han vad som krävs för att få fram en häst med bra gångarter, balans och styrka.

Ett av de problem han ofta stöter på bland sina elever är hästar med just travtakt i tölten.

Tendens till spänning

En av de vanligaste utmaningarna för hästar som har en stark travtakt men svårare för tölt, är att de ofta har en tendens att spänna sig och få en hög hals och ett sänkt kors när de försöker tölta.
– För att lösa detta problem behöver du som ryttare vara tålmodig och noggrant hjälpa hästen att hitta sin balans och lösgjordhet, steg för steg, konstaterar Jóhann som förklarar att det finns flera saker att ta hänsyn till när du ska hitta rätt takt i tölten för den travtaktiga hästen.

7 råd för att komma tillrätta med travtakt

  1. Lugn och avslappnad grundform i skritt: Börja alltid i skritt när du arbetar med en häst som har en stark travtakt. Låt hästen arbeta i grundform med en lätt välvd hals, och fokusera på att hålla hästen lugn och avspänd. Målet är att hästen ska ha en lång och avslappnad överlinje, utan att spänna upp sig. När hästen är avslappnad i skritt, kan du börja förbereda övergången till tölt.
  2. Mjuka övergångar mellan skritt och tölt: Gör en mjuk och gradvis övergång från skritt till tölt. Börja med några steg i tölt och återgå sedan till skritt. Detta bör göras med största försiktighet för att inte stressa eller spänna hästen. Fokusera på att behålla en avslappnad känsla i hästen och undvik att hästen höjer halsen, sänker ryggen eller blir spänd.
  3. Arbete med ställning och böjning: För att hjälpa hästen att komma i rätt form för tölt är det viktigt att arbeta med ställning och böjning. Rid hästen ställd och böjd i en ”öppen” form på ett böjt spår, och växla sedan till rakt fram. Detta hjälper hästen att lösgöra sig i sidorna och bli mer balanserad. Börja med några steg i tölt åt gången och var noga med att inte öka tempot för snabbt.
  4. Tålamod och tid: Det är viktigt att komma ihåg att detta är en process som tar tid. För hästar med stark travtakt kan det ta ett tag innan tölten blir jämn och avslappnad. Var tålmodig och ställ lagom krav på hästen. Låt den bygga upp de rätta musklerna och utveckla sin tölt långsamt. Genom att ge hästen tid att vänja sig och successivt hitta en avslappnad tölt, kommer du att kunna se stora förbättringar.
  5. Fysisk styrka och mental positivitet: Ju mer du tränar och hjälper hästen att hitta sin balans i tölten, desto starkare och mer självsäker kommer den att bli i denna gångart. För att verkligen lyckas med tölten är det viktigt att både stärka hästen fysiskt och göra träningen till en positiv upplevelse mentalt. Hästen ska känna att det är okej att ta sin tid och att inget händer för snabbt eller för stressigt.
  6. Framåtbjudning är en viktig del: Det är viktigt att denna häst blir piggare och tänker fram. Att hästen känner att det är roligt trots att det är lite jobbigt att klara av balansen och rytmen i tölten. Därför är det viktigt att rida mycket ute – inte så mycket på ridbana och gärna tillsammans med andra hästar så att hästen tänker fram. Galoppera gärna och träna tölten på hemvägen där hästen bjuder fram naturligt. Det är också viktigt att hästen accepterar tygeltaget och varken krullar ihop sig och går under hand eller går för högt med nosen och huvudet. I båda fallen tappar han ryggen och bärigheten. Samlingen och det korrekta undertrampet under tyngd- och balanspunkten försämras.
  7. Använd energin: Rid sidförande övningar på vägen hem, från skritt, korta steget, ladda energin, samla och rid upp i kort tölt. Tillbaka igen ner i samlad skritt, ladda och upp i tölt igen. Rid inte så lång sträcka och upprepa några gånger till. Sedan ner till samlad skritt och sedan på längre tygel och pausa.

Genom att följa dessa övningar och ge hästen tid att utvecklas, kommer du som ryttare att kunna töltsätta en häst som från början har en stark travtakt. Nyckeln är att vara tålmodig, bygga hästens styrka successivt och alltid tänka på hästens mentala välbefinnande under träningen.