TräningstipsEn stark och avspänd överlinje är nyckeln till en hållbar och välmående häst. Det förklarar tränaren Jóhann Fridgeirsson – läs hans tips här.
Överlinjen – grunden för en stark och hållbar häst

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Att rida sin häst i rätt form och stärka överlinjen är en av de viktigaste faktorerna för att skapa en hållbar och välmående häst.
– Det vanligaste problemet som jag märker av när jag undervisar ryttare är att hästarna har en spänd överlinje. Man strävar efter att denna ska vara som en välvd linje, inte att ryggen sänks ner och svankar för då blir ryggen svagare. Då kan vi inte aktivera hästens bakben till att träda in under hästens kropp och bära upp sig själv och ryttaren.
Det säger Jóhann Fridgeirsson, erfaren tränare och ryttare. Han lyfter fram vikten av att arbeta hästen på ett sätt som stärker ryggen och främjar både fysisk och psykisk avspänning.
– Ryggen och överlinjen är det viktigaste för att ridningen ska fungera bra och för en hållbar häst, säger Jóhann. Han påpekar att en spänd överlinje ofta är ett vanligt problem, vilket leder till att hästen inte kan aktivera sina bakben och bära upp varken sig själv och ryttaren på rätt sätt.
Avgörande för hållbarheten
Överlinjen på en häst är den muskelkedja som sträcker sig längs hästens rygg, från nacken vid atlas (den första nackkotan) ner längs ryggraden, över korset och till svansen. Den inkluderar de muskler som hjälper hästen att bära sig korrekt under arbete.
När överlinjen är välutvecklad och i balans bidrar den till en avslappnad och välvd hållning som tillåter hästen att röra sig mjukt och effektivt. Hästen får en stark rygg som kan bära både hästen och ryttaren på ett hållbart sätt och kan utföra ett aktivt arbete med bakbenen, vilket förbättrar bärighet och gångarter.
Att stärka överlinjen handlar om att uppmuntra hästen att arbeta i rätt form med ryggen välvd och bakbenen aktiva, snarare än att bli ihopsnörd framifrån.
Grundträningen börjar i skritt.
– Det är ingen idé att försöka träna på tölt om hästen inte fungerar bra och är tillfreds med en lång, välvd, bärig överlinje i skritten. Skritten är modern till alla gångarter, säger Jóhann.
Jóhann understryker också vikten av markarbete för att hjälpa hästen att använda sin kropp rätt redan från början.
– Innan vi börjar rida och kräva olika saker ska hästen vara fysiskt och psykiskt avspänd. Markarbete handlar inte bara om longering, utan även om att lära hästen använda sin kropp.
En häst som är psykiskt stressad blir alltid också fysiskt spänd, och detta är något som både ryttare och domare behöver ta hänsyn till.
– En psykiskt stressad häst utför inte sitt arbete med glädje och bärighet. Det är viktigt att vi tränar hästen på ett sätt som gör att den litar på oss och kan utföra det vi önskar utan spänningar.
Förberedelse från marken
Om du tränar en unghäst eller en outbildad häst, börja med arbete från marken. Lär hästen att aktivera bakbenen, sänka halsen och använda ryggen genom att arbeta med lina eller longering.
– Det är det viktigt att träna unghästen från marken och hjälpa den att använda kroppen och ryggen rätt och bli starkare över ryggen innan vi sitter upp. Innan vi börjar rida och kräva olika saker ska hästen vara fysiskt och psykiskt avspänd.
Därför behöver vi träna hästen från marken så att den förstår och accepterar ryttarens hjälper. Markarbete är inte bara longering, säger Jóhann.
Börja i skritt med fokus på grundform
- Rid i skritt och arbeta med långa, mjuka tyglar. Låt hästen sänka halsen och sträcka ut överlinjen. Målet är att nacken sluttar lätt uppåt och att nacken bakom öronen är välvd och avslappnad.
- Gör enkla övningar som serpentiner och volter. Dessa hjälper hästen att mjukna i sidorna, att utveckla sin balans och på sikt bli mer balanserad.
- Lyft blicken och känn att hästen bär sig själv utan att ryggen svankar eller blir spänd.
Tänk på hästens psykiska balans
En stressad häst blir alltid spänd. Se till att din häst är trygg och förstår dina hjälper. Om något känns svårt för hästen – ta ett steg tillbaka och förenkla övningen.
När vi sedan vill resa upp hästen i en högre form i tölten är det viktigt att vi kontrollerar att den verkligen orkar detta
När hästen är avslappnad och har en stark överlinje i grundform, kan du börja introducera en högre form. Men kom ihåg att hela tiden kontrollera att hästen orkar bära sig själv utan att ryggen sänks eller att spänningar uppstår.
– När vi sedan vill resa upp hästen i en högre form i tölten är det viktigt att vi kontrollerar att den verkligen orkar detta och inte sänker eller tappar ryggen, överlinjen och bärigheten. Då hamnar hästen direkt i för hög form med nosen upp. Hästens nacke ska inte vara, ”på väg mot ryttarens ansikte”, för då är vi på fel väg.
-Jag tycker tyvärr att vi ser många hästar, ja även på tävlingsbanan, som är spända och stressade, ihoptryckta ”i form” med förkortade hopdragna halsar, säger Jóhann som tror att problemet ligger i att många inte lyssnar på hästen.
– Felet kan vara att man inte bryr sig om, bara kör på, när hästen säger ifrån. Det kan vara något missförstånd, att hästen inte förstår eller klarar det som ryttaren ber om. Det leder nästan alltid till psykisk stress och spänningar. En psykiskt stressad häst blir alltid även fysiskt spänd, säger han, och lägger till.
– Det är domarnas ansvar att uppmärksamma detta och undvika att ge höga poäng till de som rider på detta sätt. Accepterar domarna att man rider med spänningar i hästen, så rider ryttarna på det sätt som de får bäst betalt för i form av poäng.
Detta gäller såväl sport-, gædinga- och avelsdomare.
Genom att ta små steg och sätta hästens välmående i fokus bygger du en stark, bärig och hållbar häst för framtiden.
Fem punkter för en förbättrad överlinje:
- Grundträningen börjar i skritt
Skritt är grunden för alla gångarter – stärk överlinjen här innan du går vidare. - Markarbete är grunden
Börja alltid med arbete från marken, särskilt för unga eller outbildade hästar. - Tänk på hästens psykiska balans
En stressad häst blir alltid fysiskt spänd. Arbeta i en takt som hästen förstår och orkar med. Om hästen visar motstånd eller blir spänd, ta ett steg tillbaka och förenkla. - Rätt form istället för att ”trycka ihop”
Sträva efter att hästen arbetar i en avslappnad och aktiv form, inte ihoptryckt eller framtung - Ta små steg för hållbarhet
Bygg styrka och bärighet över tid – hästens långsiktiga välmående är det viktigaste.
Köp Jóhann Friðgeirssons bok här
Följ Ridsport på