Clinic
29 oktober 2024 06:15
Ridsportplus

Clinic: ”Väldigt utvecklande för ryttare och häst”

HalsringVarför har man halsring, hur utvecklas kommunikationen och hur kan träningen hjälpa häst och ryttare. Det var några av frågeställningarna när Anna Andersson och Frida Lindström höll en clinic om att rida med halsring under Wångens islandshästdagar.

Clinic: ”Väldigt utvecklande för ryttare och häst”
Anna Andersson demonstrerade halsring i kombination med huvudlag. Frida Lindström visade ridning på enbart halsring.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Duon Anna Andersson och Frida Lindström gick båda utbildningen till Ridlärare IV ihop och under Wångens islandshästdagar höll de en gemensam clinic på temat halsring.

    Till hjälp hade de varsin häst – Frida som med Júdit från Stenbjar (f -16, e Vaki från Österåker, u Brá från Stenbjar) inte hade något huvudlag utan enbart halsring, och Anna Andersson på Draumur från Waern (f -18, e Vaki från Österåker, u Mysla från Örslösa Prästgård) som visade kombinationen av huvudlag och halsring.  

    – Jag vill ha henne som fyrgångs- och tölthäst. Det började med att hon hade svårt att slappna av i skritten. Jag tänkte att ”nej nu åker bettet”, inleder Frida Lindström som började arbeta stoet med halsring i vintras och sedan arbetet mer intensivt under sommaren.
    – Det är viktigt att hästen är lugn, fokuserad och väntar på signalen, de måste förstå vad vi vill göra. Första övningen blev att backa, förklarar Friida Lindström som demonstrerar hur hon från marken ger ett tryck med halsringen.
    – Så fort hon backar av får hon eftergift. Sedan gick vi vidare till att hon ska förstå framåt och att tryck på halsen betyder att hon ska stanna.

    Sedan tar Anna Andersson vid som förklarar sitt resonemang om att kombinera halsring med huvudlag.

    – Jag har valt att rida med båda för att visa att man kan det – det är inte tvunget att rida med antingen eller. Personligen rider jag med halsring på i princip alla hästar och alla ridpass, men jag kanske inte alltid använder den. Det är ett jättebra komplement, framför allt som en förhållande hjälp.
    – På min ridskola använder vi halsring till alla och det har gett en positiv utveckling både för hästens inlärning och hur ryttaren rider och använder tygeln – vad de får för gensvar av hästarna.

    Img_5311
    Ryttarduon visade allt från olika gångarter till sidförande och samverkan mellan halsring och huvudlag.

    Introducera en hjälp åt gången

    Vidare visar Anna Andersson hur hon använder halsringen och tygeln i flera steg.

    – När han inte reagerar på halsringen kan jag ta lite i tygeln också – Draumur kollar lite om systemet verkligen håller, säger Anna Andersson när hon inte får gensvar på signalen från halsringen.
    – Han har en tendens att vilja ta upp huvudet och korta överlinjen – halsringen är bra för att göra förhållningen på samtidigt som jag mjukt kan spela med tygeln. Tygeln behöver inte hålla fast huvudet eller styra överlinjen.

    Näst på tur är Frida Lindström som demonstrerar hur hon med hjälp av vikthjälper och säte kan styra stoet.  

    – Det är viktig att är jag roterar midja och att ytterskänkeln kommer tillbaka. Ibland har jag halsringen som en vanlig tygel med båda händerna, ibland har jag bara en hand.
    – När jag känner att hon följer ska hon få eftergift direkt, tajmingen är jätteviktig. Det spelar ingen roll om det är att backa eller svänga, förklarar Frida Lindström som också demonstrerar hur hjälpgivningen kan kopplas samman och så småningom bli sidförande.
    – Hästen får vara fri i sin hals och balansera sig själv. När man börjar med sidförande kan man ta stöd av staket. Halsringen använder jag förhållande, men jag kan också förstärka på hästens hals. Man måste kombinera med framför allt vikthjälper men också skänkel.

    Båda ryttarna lovordar hur halsringen medvetandegör det egna kroppsspråket och de signaler ryttaren medvetet eller omedvetet ger.

    – Man får direkt feedback om man är ostadig handen – hästen kommer stanna upp, säger Anna Andersson och får medhåll av Frida Lindström.
    – När man fattar galopp blir man väldigt medveten om hur mycket man håller i tyglarna eller halsringen, det blir ganska stumt om man gör en fattning och håller i halsringen. Det medvetengör mycket med sisten och vad jag gör med händerna.

    Kräver utbildning

    När hästen ska börja tränas med haslring är det viktigt att tänka på att hästen behöver utbildas på halsringen, precis som med vilken annan utrustning.

    – Júdit blir inte bättre i bärighet utan bett, och hon ska fortfarande bära ryttaren på ett bra sätt. Det är inte bara att man är supersnäll för att man rider med halsring. Det kräver utbildning av hästens bärighet för att fungera med ryttare, förklarar Frida Lindström.

    Anna Andersson instämmer och poängterar vikten av att göra rätt i introduktionen av halsringen.

    – Är det svårt måste man ta hjälp. Även om planen är att backa fem steg måste första steget belönas – ju duktigare man är på att ge eftergift, desto snabbare kommer hästen svara. Det är viktigt att hästen får en bra grund. Lär en signal eller inverkan i taget, sedan sätter man ihop det, menar Anna Andersson och avslutar med orden:
    – Våga prova, men gör det från grunden. Ni kommer inte ångra er.