SIHSFullt ös och varierande grenar - clinicen om Lag-SM på Sweden International Horse Show bjöd på fart och fläkt.
SIHS: Fartfyllda grenar och stark laganda när Lag-SM visades upp
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under Sweden International Horse Show bjöds publiken i Mässarenan på en demonstration av tävlingsformen Lag-SM, där Frida Lindström ledde en engagerande clinic. Åskådarna fick en spännande inblick i upplägget, grenarna och den laganda som präglar denna tävling inom svensk islandshästsport.
– Lag-SM är en ungdomstävling som pågår under vår och sommarhalvåret, riktad till ungdomar mellan 13 och 21 år, berättade Frida Lindström innan hon drog lite kort historia om tävlingsformen.
– Lag-SM har arrangerats ända sedan 1998. Första gången arrangerades det i Göteborg på Sävebanan. Det har varit en tradition i många år att det vinnande laget får arrangera tävlingen året efter. Men från och med förra året så ska det rotera runt i Sverige.
Med på clinicen var Fanny Reijonen, Lilly Starborg, Vendela Åhlén, Ronja Lindberg, Elin Jansson och Elsa Jansson som alla är med i laget Eddas Horsepower.
– De här tjejerna har vunnit Lag-SM två gånger: 2022 och 2023. 2024 så blev det en fjärdeplats och de vill ha revansch 2025, konstaterade Frida Lindström.
Många grenar – något för alla
Under Lag-SM tävlar deltagarna i 13 olika grenar som är uppdelade i tre kategorier: sex ovalbanegrenar, sex specialgrenar och den avslutande lagshowen.
På ovalbanan rids tre töltdiscipliner med olika svårighetsgrader, där ryttarna visar sina och hästarnas färdigheter i den unika gångarten tölt. En av de mest tekniska grenarna är femgången, där ryttarna visar upp hästens alla gångarter – skritt, trav, tölt, galopp och pass – i en harmonisk kombination. Fyrgångsgrenarna är också en del av tävlingen, där en specialversion betonar övergångar mellan gångarterna, medan den öppna fyrgången fokuserar på olika tempo i tölt, från långsamt till ökat och mellantempo.
Utöver ovalbanegrenarna tävlar deltagarna i sex specialgrenar som utmanar deras tekniska skicklighet på andra sätt. En av dessa grenar är ett enklare dressyrprogram som innehåller övergångar, ridvägar och skänkelvikningar, med inslag av tölt i olika tempon. Dessutom rids både flagglopp och en terrängritt.
Den avslutande grenen på Lag-SM är den efterlängtade lagshowen, som alltid äger rum på söndagseftermiddagen. Här kombineras kreativitet, samarbete och presentation, och det är ofta ett av evenemangets mest uppskattade inslag.
Flera grenar visades på arenan
På den lilla Mässarenan var det det dags för praktisk genomgång. Grenen trail stod på agendan och Fanny Reijonen med Draumur fick visa hur grenen går till.
– Draumur har gjort nio lag-SM med ett par olika ryttare. Fanny här har tävlat honom och vunnit den här grenen ett par gånger. Han är en häst som har varit med på alla grenar utom femgång och pass, presenterade Frida Lindström som förklarade att grenen handlar om att ta sig förbi hinder och att det inte finns någon tidsgräns men att ekipaget inte får bli stående alldeles för längre på ett hinder.
– Nu har Fanny ridit slalom och enhandsfattning i trav. För höga poäng så ska det se lätt ut och man ska hålla rätt gångart, förklarade Frida Lindström.
Fanny Reijonen och Draumur visade totalt fem moment, bland annat fick ekipaget skritta över en pressenning och öppna en grind.
Därefter var det dags att visa tävlingsformen Smáli. Smáli är en fartfylld gren där banan, till skillnad från trailen, rids på tid. Smálibanan för Lag-SM finns på Svenska Islandshästförbundets hemsida, berättade Frida Lindström.
Fartfyllt inslag
Därefter var det dags att visa grenen flagglopp. Demonstrationen av flaggloppet blev ett av clinicens mest fartfyllda inslag. Grenen utförs normalt på en 200 meter lång rakbana, och Frida Lindström förklarade de tekniska detaljerna kring flaggloppet.
– 40 meter från start står det en tunna med en hink och en flagga. 40 meter senare står nästa tunna med hink där ryttaren ska sätta första flaggan. Därefter kommer den tredje tunnan, där finns den andra flaggan som ska sättas i hink nummer fyra. Sedan är det 40 meter till mål och här har man två försök, sa Frida Lindström.
– Om man inte får i flaggan eller får flaggan ur hinken, då är det noll poäng. Rider du rider snabbare än 16 sekunder får du 10 poäng. Om flaggan trillar ur hinken får man 7 sekunders påslag på tiden.
Clinicen på Mässarenan avslutades med att Edda Horsepower fick visa sin lagshow som innehöll flera moment där ryttarna red barbacka och också tog sig upp och ner från hästarna.
– Jag har varit lagledare i ungefär 10 år ungefär, sedan jag även varit tävlingsledare när det arrangeras på min egen gård Forsen i Riddarhyttan. Jag tycker Lag-SM ger mycket gemenskap och samarbete, sa Frida Lindström.
Vill du veta mer om Lag-SM? Då hittar du mer information på Svenska Islandshästförbundets hemsida här.
Följ Ridsport på