SIHSTränaren och tidigare landslagsryttaren Nina Keskitalo gav en inblick i islandshästars gångarter under sin clinic på SIHS.
SIHS 2024: Nina Keskitalo om tölt och pass på islandshästar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under Sweden International Horse Show delade Nina Keskitalo med sig av sin expertis om islandshästar i en clinic med temat ”Skillnad på häst och häst – fyrgångare vs femgångare”.
Hon förklarade inte bara skillnaderna mellan dessa typer av hästar, utan också hur ryttaren bäst samarbetar med sin häst för att optimera gångarter som pass och tölt. En av aspekterna som Keskitalo visade var skillnaden mellan de två hästarna som användes under clinicen – Fylkir från Åleby (f-06, e Prins från Knutshyttan, u Sara frá Leirulæk) och Glittra från Storön (f-05, e Mökkur frá Varmalæk, u Gríma frá Grímsstödum).
– Islandshästen har ju fyra eller fem gångarter. Sen finns det alla varianter däremellan. Det som är väldigt viktigt när man rider islandshäst är takten. Vi lägger väldigt stor vikt vid att hästarna alltid går i ren takt.
Fylkir fick stå exempel som en utpräglad fyrgångare med tydlig spänst och ett längre svävmoment i gångarterna, medan Glittra fick vara ett exempel av en femgångare med ett mer markbundet rörelsemönster.
– De flesta hästar har en favoritgångart som de rör sig i. Om vi tittar på fölen i hagen så rör de sig ofta i trav, pass eller i tölt. Och när man börjar värma upp hästen så låter man hästen ofta gå i den gångart som den föredrar helt enkelt. Det är logiskt.
Fylkir fick börja med att trava fram medan Glittra fick värma upp genom tölt.
Skritt viktig nyckel i töltarbetet
Tölt är en av islandshästens mest eftertraktade gångarter, och Keskitalo förklarade dess speciella fotförflyttning som liknar skrittens. Hon betonade vikten av att förbereda hästen för tölt genom skrittarbete och att ryttaren har en avslappnad, lodrät sits. Nina Keskitalo passade även på att avfärda myten om att ryttaren behöver luta sig bakåt och höja händerna för att få hästen att tölta.
– För en bra tölt krävs det att hästen är avslappnad, att ryggen är mjuk och att hästen svarar på ryttarens signaler utan spänning, sa hon och underströk att vara noga med handen.
– Man ökar energin lite och sen kan man starta i tölt från det. Men, absolut inte mot en hand som håller. För hästen ska alltid känna att det är fritt att röra sig framåt.
Hon demonstrerade detta med både Glittra och Fylkir, där Glittra visade upp sin naturliga jämnhet och Fylkir, som var något spänd, behövde extra arbete med avslappning och samling för att hitta rytmen.
Hon förklarade hur viktigt det är att kalibrera energin i hästen för att hitta den rätta balansen mellan aktivitet och avslappning i tölt. Hästen ska kunna tölta både i en längre, avslappnad form och i en mer samlad, bärig form över bakbenen – allt beroende på ryttarens signaler och mål.
Individuellt hur man lägger pass
Islandshästar tävlar vanligtvis på en ovalbana som är 250 meter i omkrets eller på en rakbana för flygande pass. I passen visade Glittra sitt paradnummer. För att lyckas i passgång är det avgörande att hästen är framme i handen och i balans, något som demonstrerades under clinicen med små justeringar i sits och form för att signalera rätt.
– Pass är nog den gångart som är mest individuell mellan hur man lägger. Man lägger absolut inte pass genom att dra hästen i munnen. Man fattar galopp, sen accelererar man i galopp till den hastighet man vill ha innan man lägger pass och därefter sitter man emot galopprörelsen lite.
– Jag skulle vilja säga att det är 90 procent kommunikation och säte och kanske 10 procent tygel i en bra passläggning. Det är väldigt individuellt mellan en bra passhäst och ryttare. De känner varandra. Hästen hittar ryttarens sätt att rida pass.
Keskitalos clinic gav en djupgående inblick i islandshästens unika gångarter och hur samspelet mellan häst och ryttare påverkar deras prestation. Skillnaderna mellan fyrgångare och femgångare framhävdes på ett pedagogiskt sätt, samtidigt som tekniker för gångarter som tölt och passgång demonstrerades.
– En bra islandshäst ska vara glad, framåt och modig, avslutade Keskitalo och betonade att det är islandshästens mångsidighet och positiva inställning som gör dem så populära.
Följ Ridsport på