SIHSVad ska du titta efter när du köper en islandshäst? Och vad är egentligen en snäll häst? Det var lite av det som diskuterades när Heimir Gunnarsson och Guðmundur ”Gummi” Einarsson höll clinic på Sweden International Horse Show. Under clinicen dök dessutom en bekant hästköpare upp...
Inför islandshästköpet: ”Jättestor variation i rasen”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
”Att köpa islandshäst – Vad bör du tänka på?” var titeln på en av de populära clinics som hölls på Mässarenan under Sweden International Horse Show. Deltagarna fick ta del av värdefulla tips och viktiga ”kom ihåg” när Heimir Gunnarsson, avelskonsulent på SIF Avel, och Guðmundur ”Gummi” Einarsson, landslagsryttare, delade med sig av sina bästa rekommendationer inför hästköpet.
Sin vana trogen så inledde Heimir Gunnarsson med att påminna om att man som hästköpare ska titta på hästens exteriör och fysiska förutsättningar. Det handlar om att noggrant utvärdera hästens fysiska och mentala förutsättningar, menade Heimir Gunnarsson.
Med sig på Mässarenan var en häst som varken Heimir Gunnarsson eller Guðmundur ”Gummi” Einarsson träffat tidigare: Aðall från Fullsta (f-13, e Prins från Knutshyttan, u Assa från Sundsberg).
– Vi kan konstatera att det här är en ganska stor häst. Det är väldigt bra också att känna på hästen och då kan vi konstatera att den här hästen är överviktig. Det är givetvis någonting som man kan göra någonting åt – det är inte permanent tillstånd. Men det är ändå bra att konstatera det för är hästen är i det här tillståndet när du köper den så att du tar hänsyn till det, förklarade Heimir Gunnarsson medan han kände igenom och granskade valacken.
Heimir Gunnarsson noterade att valacken inte hade något avvikande i sin exteriör som skulle kunna begränsa den som ridhäst:
– Jag ser inga konstigheter i exteriören som gör att han har skulle sämre fysiska förutsättningar för samling eller bärighet eller vad som helst.
– Fysiska förutsättningar är en sak. Sen är mentala förutsättningar också en annan sak. Vi har jättestor variation i rasen när det gäller exteriör och fysiska förutsättningar. Men vi har också jättestor variation när det kommer till islandshästars temperament och vi har hela skalan inom rasen: Vi har allting ifrån väldigt lugna, trygga hästar av naturen men vi har också hästar som är väldigt alerta och vakna.
Att det finns en variation inom rasen är bra menade Heimir Gunnarsson, eftersom det finns alla typer av ryttare. Men det är viktigt att ta hänsyn till det när du köper häst och att hitta en häst som matchar din egen personlighet och ridning.
– Det är noga med att känna igenom hästen ordentligt, leta efter svullnader eller gallor i benen. Glöm inte att göra en ordentlig veterinärbesiktning, sa Heimir Gunnarsson som lämnade över ordet till Guðmundur ”Gummi” Einarsson som höll på att bekanta sig med hästen.
– Jag känner inte hästen alls. Den kommer från en ridskoleverksamhet och jag tror att det är första gången han är där inne, sa Guðmundur ”Gummi” Einarsson som noterade att hästen var nervös över situationen då den hade ökad puls och andades fort.
– Jag går lite med honom så att han får kolla omgivningen och jag får se hur han reagerar.
Inför uppsittningen rådde Guðmundur ”Gummi” Einarsson alla i publiken att tänka över säkerheten – man är noggrann när man sitter upp på en häst man inte känner. Guðmundur ”Gummi” Einarsson satt upp och började skritta runt inne i Mässarenan. Aðall skrittade på och gnäggade en och annan gång.
– Första känslan som här är att det är en pålitlig häst, som saknar sina kompisar lite.
Ekipaget skrittade runt, gjorde halt, svängde och nosade på sidförande.
– Det är väldigt bra när man provar en ny häst, att man inte tar med sig ridspö. Du vill se att det är skänklarna som inverkar. Så när man provar häst och hästförsäljaren säger att du måste ha pisk: No, no, no – inte i början, rådde Guðmundur ”Gummi” Einarsson.
Sen var det dags att öka tempot lite och det blev tölt för hela slanten.
– Den här kan man rida länge på om man ska ut på en tur i skogen. Det här är en jättebra häst om man är väldigt ovan eller okunnig. Man vill kanske skaffa sig en kompis och vill bara rida i skogen och ha det mysigt. Då är en sån här typ av häst väldigt bra, konstaterade Guðmundur ”Gummi” Einarsson samtidigt som han sa att hästen kanske inte var en optimal match för en van ryttare som vill ut och konkurrera på högre nivå på tävlingsbanan.
– Han har kanske inte gångarterna för höga poäng. Men han är väldigt snäll och trygg.
Guðmundur ”Gummi” Einarsson vände sig till publiken och frågade:
– Är det någon som vill prova hästen?
Från publiken hördes plötsligt ett tillrop och en kvinna i stickad tröja med yvigt hår och med ridhjälmen i högst hugg tog sig nedför läktaren.
– Ursäkta. Jag letar faktiskt efter precis en sådan där häst – jag letar ju efter en sådan riktig bästa vän. En riktig sån där skogsmulle.
Se spekulanten bekanta sig med hästen här nedan:
Och visst kände många igen spekulanten. Det var Johanna Berg, ryttare, skådespelare och youtuber, som tagit på sig rollen som hästköparen med ”lite mindre hästerfarenhet”.
Hjärtligt med en gnutta humor leverade hon träffsäkra frågor som många förstagångshästköpare ställer – och frågor som de borde ställa.
– Hur är han i flock? Kan jag rida ut själv på honom? frågade hon medan hon red runt på arenan.
– Han passar dig som handen i handsken. Vill du bara ut i skogen och det är det som är din ambition så är det här en jättebra häst, sa Guðmundur ”Gummi” Einarsson när Hästköparen gled runt inne på Mässarenan.
– Fast nu känner jag att jag vill tävla. Det var ju jätteroligt att rida såhär framför publik. Det hade varit kul att typ kvala till SM, sa Hästköparen.
– Då tror jag att vi behöver kanske titta på någon annan häst, sa Guðmundur ”Gummi” Einarsson.
Är snäll och lugn synonymer?
Då dök återigen frågan om hästars lynne upp. Heimir Gunnarsson konstaterade att hästen publiken precis fått se var en väldigt, väldigt snäll häst.
– Han är lugn, han är trygg, han är trevlig på alla sätt och vis. Men han saknar lite reaktionsförmåga vilket gör att han är perfekt för sitt ändamål om syftet är att rida turer i skogen, men lite begränsad i gångartskvaliteten. Men han är bekväm att sitta på. Jag tror att väldigt stor del av alla ryttare skulle ha väldigt stor glädje av den här hästen som vi precis såg, sa Heimir Gunnarsson medan en annan häst kom in på banan.
Det var Þráður frá Ármóti (f -10, e Mídas frá Kaldbak, u Nist frá Ármóti) som kom in på banan. Þráður ägs och tids av Sara Malmqvist och han fick visa upp den mer känsliga typen av islandshäst.
– Vi kan se det lite på uttrycket på hästen. Den här hästen är lite mer vaken och alert. Den är lite mer reaktiv, sa Heimir Gunnarsson medan Guðmundur ”Gummi” Einarsson satt upp på Þráður.
– Jag har fått en liten instruktion om hur känslig den är, förklarade Guðmundur ”Gummi” Einarsson.
– Jag tycker att det här väcker en fråga kring begreppen snäll och lugn som oftast används som synonymer. Tycker du den här hästen är snäll? frågade Heimir Gunnarsson.
– Det beror nog på vem som rider, han är väldigt reaktiv men han gör det jag ber honom om. Och det kan ju mycket väl vara så att den här hästen är väldigt snäll när det sitter en ryttare på som klarar av reaktionsförmåga – men en nybörjare hade kanske inte skulle ha uppfattat honom som ”snäll”, svarade Guðmundur ”Gummi” Einarsson som talade varmt om Þráður.
– Men för de som har hyggligt med ridkunskap så är den här hästen fantastisk. Den är känslig och fokuserad. Väldigt trevlig att rida.
Det går att tävla på vilken häst som helst. Det är bara frågan om vart man lägger ribban och vilka poäng man vill uppnå
Heimir Gunnarsson lyfte frågan kring kapaciteten i hästens gångarter och noterade att Þráður hade större gångarter än den tidigare hästen.
– Jag tycker att det i sig är en väldigt intressant fråga. Vad är skillnaden på en tävlingshäst och en häst som inte är en tävlingshäst? Då går egentligen inte att svara på den frågan för att det går att tävla på vilken häst som helst. Det är bara frågan om vart man lägger ribban och vilka poäng man vill uppnå. Men det är ju helt klart att den här hästen har större kapacitet att uppnå högre poäng än den vi såg tidigare, sa Heimir Gunnarsson.
Dags för provridning nummer två för ”Hästköparen”
– Var tog tanten som ville köpa häst vägen? frågade Guðmundur ”Gummi” Einarsson skämgsamt.
Och så dök Hästköparen upp igen.
– Vilken fin häst måste jag säga, sa hon medan Guðmundur ”Gummi” Einarsson började instruera henne inför den kommande provridningen.
– Du får inte vara fladdrig, du måste vara tyst och lugnt inverka när du rider den här hästen, sa han.
Hästköparen började rida runt på Þráður inne på arenan och utbrast:
– Vilket kraftpaket – han känns härlig att sitta på!
– Du har utvecklats mycket i din ridning under den här kvarten, sa Guðmundur ”Gummi” Einarsson lite skämtsamt för att därefter ge lite ridinstruktioner.
Då kom en fråga från publiken, publiken hade nämligen möjlighet att under clinicen skicka in frågor via en app.
– Vad hade dessa två hästar kostat om man köpt dem? löd frågan.
Heimir Gunnarsson konstaterade att det är en komplex fråga och att prisbilden på islandshästar i dagsläget kan variera mycket.
– Hästen är värd det som någon är villig att betala. Som säljare så får man tänka att om ingen köper hästen då är det antagligen antingen för att hästen inte har egenskaper som passar någon ryttare eller så är det helt enkelt för att hästen är för dyr för den typen av ryttare som är intresserad av den, sa han och la till:
– Så givetvis är det så att desto fler typer av ryttare som hästen passar för desto större blir marknaden och desto högre blir priset. Jag skulle faktiskt bara vilja undvika att nämna någon siffra.
Ett sista medskick från clinicen var att uppmuntra hästköpare att prova hästen ute och inte bara på en ridbana eller i ett ridhus.
– 90 procent av träningen av våra islandshästar sker ute på ridtur. Islandshästens kärna och natur är att vara ute på tur, det är genom det som rasen har utvecklats dit den är idag. Det är genom det som tävlingsgrenarna har utvecklats. Och det är alltid målet i slutändan att ha en fantastiskt rolig ridtur med sin häst – oavsett vilken häst du har och oavsett hur du kategoriserar dig själv som ryttare.
Vill du läsa mer från Sweden International Horse Show? Här hittar du alla våra artiklar.
Följ Ridsport på