Hästliv
20 november 2023 06:12
Ridsportplus

De prisades av Stiftelsen Hästforskning

ForskningEtt forskningsprojekt om bakbenshältor och ett om kolhydrater i gräs. De båda studierna har nyligen uppmärksammats och prisats.

De prisades av Stiftelsen Hästforskning
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Stiftelsen Hästforskning som har utsett Årets hästforskningsprojekt och Årets hedersomnämnande. Detta berättas i ett pressmeddelande.

  Årets hästforskningsprojekt gick till ett samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. Det är Elin Hernlund, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Nils Ivar Dolvik, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, som fick utmärkelsen för sitt projekt Bakbenshälta hos häst – varför är den så svår att se och hur kan vi bli bättre? 

  Bakbenshältor har genom åren visat sig vara svåra att korrekt diagnostisera med traditionell hältbedömning. I projektet slås det fast att bedömning och utredning av hältor behöver förbättras för säkrare diagnos och rehabilitering, där objektiva mätmetoder kan vara ett värdefullt hjälpmedel. Projektet lyfter bland annat att detaljerad kontroll av bäckenets rotation är en intressant parameter för att bedöma hälta på rätt sätt. 

  Här finns hela studien om bakbenshältor.

  Cecliamuller
  Cecilia Müller, docent i fodervetenskap på SLU Foto: Privat

  Årets hedersomnämnande gick till ett projekt lett av Rasmus Bovbjerg Jensen, NMBU, i samverkan med SLU:s Cecilia Müller: Kolhydrater i gräs och grovfoder till häst – Den goda, den onda och den fula. 

  Välfärdssjukdomar som övervikt, metaboliskt syndrom och fång har ett tydligt samband med intag av kolhydrater i gräs och grovfoder. I studien har näringsinnehållet från sex olika gräsarter undersökts. Gräset har odlats och skördats under kontrollerade förhållanden. Kolhydratinnehållet i gräsproverna varierade mycket, och man såg att innehållet av socker och fruktaner kan vara svårt att förutspå.

  Här finns hela studien om grässorter.

  Ridsport digital

  99:- i månaden