Hästägartips
18 februari 12:00
Ridsportplus

Dimma ska minska smitta

StudiePå Wången har man genomfört försök med att dimma stallet med väteperoxid för att få bort bakterier, virus och svampar.

Dimma ska minska smitta
Kan dimman förhindra smitta? Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På Wången har genomförts ett intressant projekt för att minska smittorisken i stallar med många olika hästar och i lösdrifter, där det kan vara svårt att desinficera. 

  Projektet innebar att 16 boxar i ett försöksstall dimmades automatiskt under 30 sekunder varje hel timme dygnet runt. Lösningen som användes var baserad på väteperoxid som rår på alla typer av bakterier, virus, sporer och svampar. Den är giftfri och finns bland annat i produkter för dentalindustrin och lantbruket. Koncentrationen i detta försök var 1,9 procent.

  Människorna i stallet märkte inget av dimningen och hästarna mådde bra under de tre månader som deras hälsotillstånd följdes. Ett sprinklersystem användes, med speciella munstycken som slår sönder lösningen i extremt fina partiklar som stannar länge i miljön. För mindre stallar finns olika lösningar i form av en spruta där man själv pumpar upp trycket.

  Metoden med dimning sparar mycket tid och arbete, dimman når alla ytor i stallet. I stall med många hästar som tränar och tävlar, kan det vara ett effektivt sätt att reducera förekomsten av skadliga mikroorganismer.

  Källa: Unik studie om desinficering genomförd. Wångens tidning.

  Ridsport digital

  99:- i månaden