Porträtt
25 juli 2023 18:12
Ridsportplus

Drömstart som senior för Molli och nyförvärvet Divar

KortporträttHon vittnar om utmaningarna att gå från young rider till senior. Jakten för att hitta rätt häst tog åtta månader för Molli Persson, men en månad efter att hon hittat rätt levererar det nyblivna ekipaget tävlingsresultat långt över förväntan.

Drömstart som senior för Molli och nyförvärvet Divar
Molli och Divar på Margaretehof. Foto: Amanda Jönsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Molli Persson startade på Margaretehofs SM-kval i gaedingakeppni i helgen. Ryttaren gör sitt första år som seniorer och har under young rider-åren synts i sadeln på Uggi frá Hamraendum (f -06, e Þristur frá Feti, u Elding frá Búðardal). På Margaretehof var det däremot ytterligare en häst Molli äntrade banan med, tioåriga Divar du Langeren (f -13, e Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum, u Viona frá Ármóti). Den franskfödda valacken kom till Sverige för tre och ett halvt år sedan, men har bara varit i Mollis ägo i ungefär en månad.

– Jag hade letat efter rätt häst att gå upp som senior med i åtta månader när jag fick ett meddelande om Divar. Det var viktigt för mig att det skulle kännas 100 procent rätt. Allt bara klickade med Divar, han är så trevlig från marken, men från ryggen är han ett riktigt krutpaket, berättar 22-åriga Molli.

Lovande debut

Molli Persson Divar Du Lengeren 2

Efter en lugn första månad där Molli och Divar bekantat sig med varandra, först från marken och sedan uppsuttet, startade ekipaget sin första tävling som en del i att lära känna varandra och utvärdera var de står. Molli som tidigare mestadels tävlat gaedingakeppni med Uggi, valde att låta gaedingakeppni även bli den första starten med Divar.

– Gaedingakeppni har varit Uggis paradgren, så de fem åren jag tävlat mer intensivt har det blivit mest fokus på gaedingakeppni. Divar har däremot bara tävlat fåtal gånger, och aldrig gaedingakeppni.

Under kvalhelgen på Margaretehof såg Divar och Molli till att bli färdigkvalade i GDB, och dessutom sätta ett kval i gaedingatölt. Av tre starter satte de tre kval. Utvecklingskurvan under helgen visade sig också vara stark. Lördagens 8,287 höjdes på söndagen till 8,42.

– Känslan var magisk. Det blev många glädjetårar, säger Molli som inte väntat sig att nå det resultat som de uppnådde.

En erfarenhet på vägen

Efter att ekipaget kvalat till SM har Molli bestämt att de också kommer starta, helt utan förväntningar och med fokuset inställt längre fram.

– Det blir en erfarenhet för framtiden. Jag hoppas på att få en lika fin känsla som på Margaretehof, men framför alla hålla hans glädje och positivitet uppe.

Den långsiktiga planen är sedan att satsa på både sport och gaedingakeppni.

– Divar lär mig något varje ridpass. Jag trodde aldrig att vi skulle komma till SM mitt första år som senior, det känns jättekul. Det är ett stort kliv att gå från young rider till vuxen – att ta det steget och hitta en häst som passar in är svårt. Det känns så bra med Divar, jag tycker om honom så mycket.

Ridsport digital

99:- i månaden