Porträtt
24 juli 2023 06:25
Ridsportplus

”Jag tog inte för givet att vi skulle ta oss till SM”

Ung ryttareHon slog personbästa och tog sig via b-finalen till a-finalen på SM. Young ridern Ida Albinsson är tacksam för lånet av läromästaren Bangsi från Örvik.

”Jag tog inte för givet att vi skulle ta oss till SM”
Ida Albinsson har ridit fyra GK-SM och som junior red hon dessutom ett Sport-SM. I år tog hon sig till a-final med lånehästen Bangsi från Örvik.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

19-åriga Ida Albinsson vann b-finalen i T2 för young rider på SM och tog sig sen till en efterlängtad a-final tillsammans med lånehästen Bangsi. Bangsi från Örvik (f-02, e Keilir frá Midsitju, u Dögun frá Holtsmúla 1), som är välmeriterad herre, har gått flera mästerskap med sin ägare Malin Wikander i sadeln. Men när det var dags för Ida att ta över tyglarna vid årskiftet hade Bangsi en lugnare period bakom sig och hade inte varit i full träning under några år.
– Jag fick låna Bangsi av Malin Wikander och hennes döttrar Cornelia och Fedra runt årskiftet. Så jag började sätta igång honom och jag visste ju att det var en jättefin häst. Men jag tog inte för givet att vi skulle ta oss till SM.

Stötte på patrull

Ekipaget startade några tävlingar under våren med lite varierande resultat.
– Vi red både T2 och femgång och femgången ställde till det lite för släppet. Det var lite svårt att hitta rätt. Men så bestämde jag mig helt enkelt för att skippa femgången och bestämde mig för att kvala till SM i T2, berättar Ida.

Kvalen satt och det blev en biljett till SM.
– Jag satte personbästa i uttagningen, kom till b-finalen som vi vann – vilket var en chock. Vi slog dessutom personbästa i b-finalen. Sen red vi a-final och slog personbästa i de första två momenten och sen strulade det lite. Men jag är jättestolt och nöjd över vår prestation, säger Ida som tillsammans med Bangsi hamnade på en sjätteplats i T2 young rider under årets SM.

Varje ridpass på Bangsi är jätteroligt konstaterar Ida.
– Han är underbar och också lite speciell som alla hästar. Han kan bli taggad och lite het, så mycket tid går åt att hålla honom nöjd och lugn. Världens gulligaste häst.

Tacksam över lånet

För Ida har hästar varit en självklar del av livet ända sen hon var liten. Hon förklarar att hennes föräldrar varken ägt egna hästar eller ridit speciellt mycket.
– Men vi har alltid haft hästar i närheten. Pappa red när han var liten och mammas syster har haft islandshästar. Sen har båda varit intresserade på sätt och vis och framför allt stöttat mig i min ridning. Så jag började på ridskola och fick min första islandshäst när jag var 6 år gammal. Sen har det rullat på, berättar Ida.

Fakta

Ida Albinsson

Bor: Stockholm

Familj: Mamma, pappa, lillebror Erik och hunden Albus.

Intressen: Hästar, Harry Potter och politik.

Lyssnar på: Håkan Hellström.

Första häst: Mosters uppfödning Sunna från Lilla Strängshemmet.

Det gör jag om tio år: Jobbar med något spännande, kanske som läkare, och avlar egna rid- och tävlingshästar.

Inspireras av: Tränaren Johanna Elgholm och resten av gänget på Edeby som alla är otroligt skickliga ryttare och hästmänniskor.

Utöver sina föräldrar har Ida ett stort stöd av teamet på Edeby gård i Mariefred. Ida tränar för Johanna Elgholm som driver Edeby gård.
– Hon är fantastisk, hon är den som har hjälpt mig att ta min ridning till nästa nivå. Hon är absolut den bästa jag ridit för. Sen får jag jättemycket hjälp av min pojkvän Viktor Elgholm, han är min coach nummer två. Vi hjälper varandra mycket både med att rida men också med att stötta och pusha varandra, berättar Ida.

Det var också genom Edeby möjigheten att låna Bangsi kom upp.
– Det var främst tack vare Malin såklart men också tack vare Johanna. Johanna matchade ihop mig och Bangsi lite och Malin trodde på oss som ekipage och är oerhört generös med hjälp och stöttning både i vardagen och på tävling.

En matchning som för Idas del kommit att betyda mycket.
– Jag har haft egna hästar förut och ridit andras hästar, men jag har aldrig känt att jag ska får rida en a-final på SM. Att få frågan att rida Bangsi gjorde det möjligt. Jag är bara väldigt tacksam för jag skulle aldrig ha möjlighet att köpa en sån här häst själv.

För Ida och Bangsi blir det ytterligare fortsättning tillsammans.
– Jag är otroligt glad för att få göra en säsong till och faktiskt kunna träna hela vintern. Så det känns superkul.

Ridsport digital

99:- i månaden