Porträtt
23 september 2023 06:20
Ridsportplus

Hugo Sporrsätter har drömmen inom räckhåll

Ung ryttareHugo Sporrsäter är 19 år och tillsammans med familjen och flickvännen Tindra driver dom Klevsviks gård utanför Göteborg.

Hugo Sporrsätter har drömmen inom räckhåll
Foto: Photohestur / Sabina Svenningsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hugo Sporrsäter har ambitioner och en stark vilja att förverkliga sina drömmar med sina hästar och familjens gård. Ridsport Island har pratat med Hugo om hur han började med hästar och vad som är målsättningen för framtiden.

  Klevsviks Gård ligger i Kungsbacka strax söder om Göteborg. Familjen bedriver idag på gården ett inackorderingstall med 10 stycken boxar. Gården är självförsörjande med hö och de säljer även grovfoder till kunder i området, på den mark som slås produceras runt 450 rundbalar om året så det räcker gott och väl för alla.

  På gården finns även en fin ovalbana där både den lokala klubben och familjen själva anordnar tävlingar. På gården finns även två grävmaskiner som pappa Christian spenderar dem flesta av dagar med olika entreprenadarbeten. Familjen har i dagsläget 6 hästar i sin ägo men de hoppas på sikt att hästarna ska bli fler.

  Hugo är född 2004 och redan fyra dagar gammal satte mamma Louice honom upp på en häst. Så att Hugo är uppfostrad på en hästrygg och med hästar är inte en underdrift.

  Samma år som Hugo föddes fick Louices sto Aþena frá Snjallsteinshöfða 2 (f-97 e Seimur frá Víðivöllum fremri, UuSkvetta frá Ægissíðu 4) ett föl efter hingsten Sleipnir frá Laufhóli (f-92 e Hilmir frá Sauðárkróki, u Brúnstjarna frá Laufhóli). Fölet döptes till Skelmir från Klevsvik och det föll sig naturligt att han blev Hugos första egna häst. När både Skelmir och Hugo nådde fyraårsåldern så började inridningen tillsammans med mamma Louice och en lång relation tog sin början.

  -Jag och Skelmir hängde ihop i många år, jag tävlade bland annat mitt första SM på honom i Gaedingakeppni 2015. 2017 red jag ett till GK-SM på Skelmir, det blev vår sista tävling tillsammans, berättar Hugo.

  Efter Hugo och Skelmir avslutat sin tävlingskarriär 2017 tillsammans tog en ny häst över hans roll som tävlingshäst. Fylkir frá Þjóðólfshaga 1 (f-09, e Kjarni frá Þjóðólfshaga 1, u Fífa frá Brún) tävlade Hugo i grenarna fyrgång och T2, de kvalificerade sig till SM både 2018 och 2019. 2019 var de precis utanför b-final i grenen T2 med poängen 5,50.

  2020 köpte familjen den nya hästen Sif frá Bergi (f-14, e Haki frá Bergi, u Sjón frá Bergi) från Island, Sif var ett spännande projekt berättar Hugo. Det var en ung och outbildad häst Hugo fick sätta tänderna i och målsättningen var att träna Sif mot en avelsbedömning.

  Under årets sista avelsbedömning på Axevalla uppfylldes målet med Sif. För första gången i sitt liv visade Hugo två hästar till både exteriörbedömning samt ridbedömning. Det var Stoet Sif samt Birta frá Skáney -14 (f-14 e Hersir frá Lambanesi U Skíma frá Skáney).

  -Det var absolut nervöst! Det är jag och min flickvän Tindra som har tränat hästarna under våren och sommaren. Vi har kollat på andra bedömningar och läst avelshandledningen bland annat för att vara så pålästa som möjligt inför första gången. Jag har också tränat för landslagsryttaren Kristjan Magnusson i Falkenberg som har gett mig tips och idéer. När vi kom fram till Axevalla på torsdagen, jag skulle visa på lördagen, så kollade vi på flera visningar för att se hur de gjorde och tog idéer därifrån, säger Hugo och berättar om sina framtidsdrömmar.
  – Nu vill jag fortsätta att träna och visa hästar, redan nästa år planerar jag att visa våra ston igen. Drömmen vore ju att driva vår gård Klevsvik och bygga upp ett eget avelsarbete och namn i framtiden.

  För de som vill visa häst själva har Hugo råd:
  – Sug in allt du kommer åt och våga!

  Långläsningar från 2023 (16)

  Ridsport digital

  99:- i månaden