Porträtt
22 november 2022 06:11
Ridsportplus

Vilma Billström: ”Olika hästar behöver att man rider på olika sätt”

Ung talangI somras startade hon på NM tillsammans med Þrymgjöll frá Bergi. 2023 kliver Vilma Billström upp som senior.

Vilma Billström: ”Olika hästar behöver att man rider på olika sätt”
Vilma Billström och Þrymgjöll frá Bergi på NM på Åland. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vilma Billström var sju år, och fick egentligen inte börja på ridskolan där mamma och syster gick förrän hon fyllt åtta på grund av ridskolans regler.

  – Men jag var så intresserad att jag fick smyga mig upp i sadeln redan som sjuåring. Jag har alltid haft ett djurintresse och det kändes naturligt att vara runt hästar, berättar Vilma.

  Hon sitter i den stora mässhallen på Elmia i Jönköping, där hon varit med och tävlat Jönköping Horse Show och vunnit töltklassen för ungdomar.

  Efter att ha gått på ridskola i sex år kom Vilmas första egna hästen till familjen.

  – Det var Nökkvi frá Strandarhjáleigu (e Þytur frá Neðra-Seli, u Linda frá Hvolsvelli) och honom har jag fortfarande kvar. Han är nu 16 år, och vi har varit oskiljaktiga sedan han blev min. Vi har också tävlat i många år, bland annat flera år på GK-SM.

  Startade på NM

  I ”familjen” finns även sedan två år tillbaka Þrymgjöll frá Bergi (f-14, e Hreyfill frá Vorsabae II, u Brá frá Bergi), ett 8 år gammalt sto som gått både GK-SM och NM i år med Vilma i sadeln. I somras på NM var ekipaget del av det svenska lag som red hem titeln bästa nation.

  – Det var en häftig upplevelse som jag lärde mig otroligt mycket från. Det var första gången för både mig och Þrymgjöll att göra en så lång resa och tävla på ett så stort mästerskap. Det är så mycket runtomkring ett sånt mästerskap som jag aldrig kunnat föreställa mig tills jag fick uppleva det, säger Vilma.

  Det var en ära att få en plats i ett så framgångsrikt landslag

  Hon berättar att det gav mycket inspiration att se de andra svenska ekipagen som imponerade stort under NM.
  – Sverige är riktigt duktiga inom sporten och det var en ära att få en plats i ett så framgångsrikt landslag.

  Lånade häst under Elmia

  Hästen som är med Vilma på Jönköping Horse Show är en lånad häst, stoet Karítas frá Kálfhóli 2 (f-15, e Hreyfill frá Vorsabae II, u Bylting frá Lálfhóli 2). Ägaren heter Sigurjón Örn Björnsson och är den tränare Vilma jobbat hos under två år.

  – Arbetet kretsade mycket kring att få träna hästar och det var det som var så givande. Att lära sig träna olika typer av hästar, och hur man som ryttare anpassar sin ridning efter hästen.

  Att få låna just Karítas till veckans tävlingar i Jönköping tyckte Vilma kändes speciellt.

  -Karítas är en häst jag känner väl och har varit med och ridit under min tid hos Sigurjón. För mig är det viktigt att själv träna och förbereda en häst jag får låna till tävling. Inför Elmia har jag tränat Karítas på samma sätt som jag brukar träna mina egna hästar under tävlingssäsongen.

  Nästa år blir det seniorklassen som gäller.
  – Att tävla mot seniorerna blir utmanande men också spännande. Numera är det visserligen väldigt hög nivå även på ungdomssidan, så kanske är man mer förberedd på hoppet. På GK-SM i år var det ett extremt bra startfält i ungdomsklasserna, vilket visar hur mycket sporten har vuxit bland ungdomarna.

  3b3a7928bild
  Tillsammans med Karítas frá Kálfhóli på Jönköping Horse Show. Foto: Photohestur

  Framtid

  Vilma bor inte på gård, utan arrenderar med sin mamma en lösdrift som de sköter tillsammans. Men drömmen är glasklar:

  – Att bo på en egen gård och ha hästarna hemma. Hela livsstilen. Att få träna hästar, tävla och så småningom hålla på med avel. Det har alltid funnits lite som ett mål i mitt bakhuvud att få föda upp min egen framtida tävlingshäst.

  Nu i höst har Vilma börjat på psykologprogrammet. Kombinationen heltidsstudier och träning och tävling av hästar är inte alltid en dans på rosor.

  Man tränar hela långa vintern

  – Om man vill så går det. Man tränar hela långa vintern, även regniga kvällar när man är trött, för att kunna njuta av ögonblick som detta, säger Vilma och sveper med handen över tävlingsmiljön på Elmia.

  Att se Vilma rida är att se en fin sits och mjuka hjälper.
  – Det är svårt att säga vilka som är ens styrkor, men från andra har jag fått höra att jag rider mjukt. Det är det jag strävar efter också. Sen försöker jag att lyssna på vad hästen säger, och anpassa min egen ridning för att passa just den hästen. Olika hästar behöver att man rider på olika sätt.

  Fakta

  Vilma BIllström

  Namn: Vilma Billström.

  Ålder: 21 år.

  Bor: I Göteborgs utkant.

  Familj: Mamma, pappa, storasyster och lillebror.

  Aktuell: Red NM i somras.

  Gör: Pluggar till psykolog, tränar och tävlar hästar.

  Äter helst: Pasta.

  Dricker helst: Cola zero.

  Meriter i urval:
  2:a plats GK-SM 2021 (med egna hästen Þrymgjöll)
  4:e plats GK-SM 2022 (med egna hästen Þrymgjöll)
  12:e plats i GK på NM 2022 (med egna hästen Þrymgjöll)
  1:a plats i Tölt på Jönköping Horse Show (med Karítas som ägs av Sigurjón Örn Björnsson)

  Ridsport digital

  99:- i månaden