Porträtt
21 januari 06:14
Ridsportplus

Många drömmar för Milla Bergqvist

Ung ryttareHon gjorde sin första tävling när hon var två år gammal. Den nu trettonåriga Milla Bergqvist siktar på ytterligare ett SM och drömmer om både Falsterbo och Island.
– Det hade varit kul att rida SM med min nya häst, Fljóð från Skáneyland, säger hon.

Många drömmar för Milla Bergqvist
Milla Berqvist och Fljod Från Skaneyland Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Milla Bergqvist är nästintill född i sadeln. Med en mamma och en moster som driver Vibys Islandshästar HB utanför Arboga så har hästarna alltid funnits där. Premiären för tävlingskarriären startade när Milla var två år gammal.
– Fast det var med ledare, berättar hon.

Milla själv menar att hon ridit “på riktigt” sedan hon var fem år. Då gjorde hon dessutom sin första fyrgångstävling på ovalbana. Denna gång utan ledare.
– När jag som mamma idag ser en femåring rida så tänker jag att den där mamman måste ha några felaktiga hjärnceller, men när Milla red i samma ålder så kändes det helt naturligt, skrattar mamma Anna Bergqvist.

Efter det har det bara rullat på. Intresset för islandshästarna bara ökade och varje dag efter skolan så var det ridning och bus med hästarna som gällde.
– Tävlingarna har bara varit en bonus. Det är inte det viktigaste. Att leka och ha kul tillsammans med hästarna tycker jag är det viktigaste, säger Milla.

Sitt första SM red Milla 2016 och 2021 tog hon tillsammans med den flotta hingsten Saumur från Viby (f-14, e Bikar frá Hólum, u Friða från Skáneyland) sitt första SM-guld i GDK. Året därpå försvarade paret sin titel och tog sitt andra guld. Utöver det har hon även två bronsmedaljer med sin passhäst Mistur från Lind (f-02, e Askur från Håkansgården, u Dis från Örvik).

Milla Berqvist_fljod Från Skaneyland_porträtt
Milla Berqvist och Fljod Från Skaneyland Foto: Sofie Sköld

Mistur står just nu med senskada och prognosen för att komma tillbaka som tävlingshäst ser inte god ut, men som bästa kompis och vanlig “hobbyhäst” ser chanserna bättre ut.
– Det gör inget. Tävling är inte det viktigaste, jag vill hellre ha tillbaka honom som min ridhäst och bara få vara med honom, säger Milla.

Tävlingsmålen med hästarna framöver är att utvecklas och rida på högre nivå än hon gör idag.
– Jag har inte tänkt mycket på det, men jag vill vara lika bra som de som rider på högre nivå, funderar Milla och fortsätter:
– Tänker man inte på mål inom tävling så är alltid mitt mål att hästarna ska ha kul, de ska må bra och vi ska ha roligt tillsammans.

Närheten till hästarna är viktig

Den ödmjuka ryttaren har några tips på hur en bra relation mellan häst och ryttare skapas, vilket också är nyckeln till framgångar på tävlingsbanan.

– Det är viktigt att komma ut, galoppera och rida lite fortare och att man inte tänker så mycket. Bara att ha kul tillsammans med hästen. Samtidigt är det också viktigt att träna och vara med hästarna väldigt mycket. Viktigt att komma nära hästarna så att man har en bra relation.

Milla Berqvist_fljod Från Skaneyland_tränare
Milla Berqvist och Fljod Från Skaneyland tränar för Eyjólfur Þorsteinsson. Foto: Sofie Sköld

En bra häst för Milla är dels att den för tävling har bra kondition och bra tölt, men det finns fler viktiga egenskaper.

– Viktigt att hästarna försöker. Att de jobbar med en, är arbetsvilliga och vill göra sitt bästa. Alla mina hästar är väldigt öppna och kontaktsökande. De vill gärna ha en dialog, och gärna komma fram och pussas. Det är viktigt hos en tävlingshäst att de vill, så att jag inte behöver tvinga fram något.

Någon speciell häst som du tycker extra mycket om?
– Det är en svår fråga. Jag tycker om alla mina hästar väldigt mycket, men jag tror att av de som fortfarande är kvar så är min passhäst Mistur från Lind bäst. Vi har lärt varandra så mycket. Han har lärt mig att rida pass och jag har lärt honom andra saker.

– Sen har vi Huld frá Steinnesi som är en riktig hjärtehäst också, säger Milla med värme. Huld frá Steinnesi (f-02, e Stígandi frá Leysingjastöðum II, u Harpa frá Blönduósi) fick Milla sluta rida när stoet skulle gå i avel. 

Fler drömmar

Med islandshästar överallt på gården och möjligheten att få rida fina hästar, är det inte så konstigt att Milla fastnat för den lilla hästen med stora möjligheter. Nu börjar hon dock snegla åt ett annat håll också.

– Det har alltid varit islandshästar. Jag tycker att det är kul att hoppa och så, men eftersom mamma och Elin alltid haft islandshästar så har jag bara flutit med. Jag har inte ens haft tanken på något annat förrän nu. Nu vill jag ha storhäst också som jag kan hoppa med.

I dagsläget hoppar hon med sin islandshäst Angi från Viby (f-12, e Mökkvi från Åleby, u Dís frá Laugardælum).
– Vi hoppar inte jättemycket men det är kul. Det är annorlunda och det är roligt att komma bort från det vanliga ibland, berättar hon och tillägger:
– Jag fick hopplektioner i julklapp så nu ska jag hoppa! Jag vill tävla lite hoppning i framtiden men inte med islandshäst.

Förutom att tävla i hoppning så finns det andra framtidsplaner.
– Jag vill fortsätta med hästarna men vet inte om jag vill jobba med det. Jag vill ha en stor gård med många hästar. Kanske ha hästar på träning och sånt. Skulle det gå så skulle jag vilja bli veterinär.

Milla Bergqvist Saumur _gk-sm_2
Milla Bergqvist och Saumur från Viby tog sin andra SM-titel i september på GK-SM.

Skulle du vilja ta över verksamheten på Viby islandshästar?
– Jo det skulle jag kunna tänka mig, men jag vill också bo på Island. Jag skulle vilja gå på Hólar University på Island.

Utöver dessa planer så finns det ett specifik mål inriktat på tävling:
– Jag vill rida på Falsterbo. Det är så många där och kollar. Det hade varit coolt, säger Milla.

Andra tävlingsmål är att försöka komma till SM med den nya hästen Fljóð från Skáneyland (f-13, e Rökkvi frá Hárlaugsstöðum, u Lokkadís från Kåbäckängen) och även kvala med Angi från Viby
– Jag har kvalat men behöver kvala en gång till med Fljóð.

Fljóð från Skáneyland är det senaste tillskottet för Milla. Ekipaget var ut och tävlade en del i början, men har nu den senaste tiden mest tränat och jobbat på relationen.
– Planen är att utveckla henne själv. Vi behöver hitta och lära känna varandra.

Fakta

Milla Bergqvist

Ålder: 13 år gammal (född 2009)

Bor: Hemma hos föräldrarna på gården strax utan Arboga, Västmanland

Hästar:

  • Angi från Viby
  • Saumur från Viby
  • Fljóð från Skáneyland
  • Mistur från Lind

Aktuell: 2021 och 2022 blev hon utsedd till Årets Gæðingaryttare GDK.

Tränar för: Eyjólfur Þorsteinsson.

Expandera

Ridsport digital

99:- i månaden