Ung ryttareNär 13-åriga Michelle Edvall Karlsson äntrade banan på Himmelstalund under SM i gæðingakeppni hade redan en dröm gått i uppfyllelse. Att hon senare korades till dubbel svensk mästare, och det efter bara ett och ett halvt år tillsammans med energiknippet Heiðmar frá Berglandi, beskriver den detaljfokuserade junioren som overkligt.
Hästarna fick 13-åriga Michelle Edvall Karlsson att blomstra
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Michelle Edvall Karlsson kommer inte från någon inbiten hästfamilj, men intresset fanns där och en önskan om att få rida från Michelles sida. Efter att ha testat några ridskolor med ponny utan att fastna, var det när 9-åriga Michelle kom till Spelmansgården på hallandsåsen och fick testa att tölta i skogen som hon förstod att hon hittat rätt.
Den fortsatta ridkarriären tog avstamp i just den där ridturen i skogen. På Spelmansgården fortsatte Michelle rida och i takt med att hon blev allt säkrare i sadeln lärde hon sig också vilken hästtyp som hon trivs bäst med.
– Det fanns en häst på ridskolan som har betytt mycket för mig. Han heter Eitill och är känslig, det blev som att det gjorde mig mer orädd, berättar den unga ryttaren.
Målmedveten resa
För Michelles föräldrar var det tydligt hur stort intresse Michelle hade för hästarna, något som de gärna ville uppmuntra, berättar mamma Louise Edvall. De såg genast att Michelle hade god hand med hästarna och ville uppmuntra det ansvar som omvårdnad av djur kräver. Det, i kombination med att familjens kontaktnät uppmuntrade till att köpa häst, resulterade i att familjen köpte energiknippet Heiðmar frá Berglandi (f -09, e Blær frá Hesti, u Heiður frá Hofi) våren 2023. Heiðmars orädda, coola karaktär i kombination med hans energi och explosivitet var vad Michelle fastnade för, men det är också något hon fått arbeta med de gångna åren.
– Under provridningen i Mellerud kunde jag inte stanna, han bara sprang, minns Michelle.
Enträget och målmedvetet har Michelle sedan dess tränat valacken. Varje ridpass räknas, sin unga ålder till trots är Michelle medveten om detaljer och har tydliga visioner om vägen och målbilden.
– För mig är det viktigt att hästen lyssnar och att jag kan ge eftergift, att jag inte ska behöva använda för stora hjälper. Hjälperna ska vara små och hästen ska lyssna, berättar hon och kan konstatera att det har varit en vinnande koncept med Heiðmar.
– Resan med Heiðmar har varit helt magisk. Nu kan jag bara säga whoa och så stannar han direkt, berättar Michelle och mamma Louise fyller i:
– Michelle är målmedveten och vet att hon vill ha honom mjuk även för ett härligt skogspass.
Just Michelles konsekvens, att varje ridpass ska vara i harmoni, tror hon själv har stor betydelse i andra sammanhang – som på tävlingsbanan.
Överträffade drömmarna
Efter tre månader tillsammans deltog Michelle och Heiðmar på sin första tävling tillsammans, en liten tävling på skoj. Sedan dess har utvecklingskurvan pekat rakt upp. Som 13-åring har säsongen 2024 varit Michelles första riktiga säsong, något som ekipaget avslutade med att bli dubbla svenska mästare. Under gæðinga-SM tog de guld i både gæðingatölt och GDK.
Släpper Michelle fram honom blir det en jäkla fart. Då lyser Michelle upp
– Det känns fortfarande helt overkligt.
Michelle beskriver Heiðmar som uthållig med mellan- till ökat tempo tölt som ekipagets styrkor. Kort tölt är däremot något både Michelle och Heiðmar inte tycker är lika roligt.
– Heiðmar är en cool häst, han är världens snällaste men släpper Michelle fram honom blir det en jäkla fart. Då lyser Michelle upp, konstaterar mamma Louise.
De betydande inspiratörerna
Sedan köpet av Heiðmar har Michelles intresse fortsatt att växa och hästarna är hennes enskilt största hobby. Så ofta hon får hänger hon i stallet och sammanhanget har också bidragit till många nya bekantskaper och vänner. Sedan i våras står Heiðmar på Sundabakki, något familjen trivs med och som passar Michelles ordningsamma sinne. Resan har också bestått av en handfull avgörande personer för Michelle.
– Mina föräldrar har betytt mycket, de har peppat mycket genom allt och låtit mig rida, även att jag fått rida ut själv.
– Vi litar mycket på henne med ridningen och begränsar henne inte så länge hon sköter skolan, instämmer mamma Louise.
Sedan finns det tre förebilder som alla finns med som stöttepelare under Michelles resa. Ida Karlsson står även hon på Sundabakki och hade en avgörande roll under framgångarna på gæðinga-SM där hon hjälpte till vid framridningen.
– Det gav mig trygghet och hon var hela tiden peppande.
Ytterligare två inspiratörer för Michelle är Helena Krogen Adalsteinsdottir och Peter Häggberg, båda två är tränare som hon tränar för.
– Helene är tydlig, rak, pigg och glad. Hon ger bra tips och hon passar bra med mig och Heiðmar, hon ger mycket feedback och rider väldigt fint också. Peter började vi ta lektioner för när vi köpte Heiðmar och han passar också oss som ekipage, han förklarar väldigt bra.
Så vad drömmer man om, om man som 13-åring överträffat sina drömmar och är dubbel svensk mästare?
– Drömmen var ju att ens komma till SM. Men en annan dröm är att åka till Island och jobba någon sommar, att bara få vara med hästar.
Följ Ridsport på