Porträtt
2 juli 06:20
Ridsportplus

Alicia Palm – hoppryttaren som blev bäst på passrakan

Ung ryttareDe var ekipaget som 2022 dök upp från ingenstans, vann SM-guld och ett år senare kan bli aktuella för VM. Young ridern Alicia Palm och egenuppfödda Ljúfa från Ekeholm går mot sitt andra SM efter en stabil säsong.

Alicia Palm – hoppryttaren som blev bäst på passrakan
Alicia Palm och Ljúfa från Ekeholm blev svenska mästare i P2 young rider 2022. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Av vårens tre world-rankingtävlingar har alla löp varit under åtta sekunder i P2, med god marginal till kvalgränsen på 9,5, för Alicia Palm och Ljúfa från Ekeholm (f -15, e Mökkvi från Åleby, u Ástsæl från Majbacka). Under Sundabakkis nivå 1 i mitten av maj stannade klockan på 7,41 för ekipaget. Resultaten placerar ekipaget på en femtonde plats på världsrankingen i P2 bland alla ålderskategorier.

– Hennes snabbhet, viljan och positivitet till allt gör henne så bra i pass. Det uppskattar jag oftast otroligt mycket, men det kan också vara en utmaning när det gäller träningen med att hålla henne lugn och avspänd i arbetet, berättar 18-åriga Alicia vars hästresa började redan som bebis.

Från hoppbanan till pasrakan

Resultaten till trots är det inte islandshästar eller passridning som varit en självklar del för Alicia. På familjens gård i Kristianstad föds både islandshästar och stora hästar upp. Fram till förra året är det hoppning som fått ta störst plats i Alicias liv.

– Islandshästar har alltid funnits med i bilden, redan innan jag kunde gå satt jag i sadeln framför mamma och pappa. Men hoppning har varit den största delen både med ponny och stor häst, jag har gått ridgymnasium med inriktning mot hoppning.

Samtidigt har islandshästarna alltid funnits vid sidan av, och när Alicia förra våren sålde sin tävlingshäst inom hoppning öppnades en ny dörr med mer tid åt islandshästarna.

– Nu är det nästan bara islandshästar jag lägger all min tid på. Men jag har också några lovande ungstorhästar som vi själva fött upp som jag ska börja så smått med i vinter.

Alicia Palm Ljufa 3
Alicia och Ljúfa i pass. Foto: Privat

Det bästa från olika världar

Det som främst skiljer islandshästarna och de stora hästarna åt menar Alicia är vad de har för uppgift, deras temperament och nerv. Lärdomarna går att ta med från den ena rasen till den andra.

– Jag har tagit med mig otroligt mycket, inte bara från hoppningen till islandshäst utan tvärtom också.

Detsamma gäller förebilder för Alicia, som tar det bästa från olika tränare som passar in i hennes egen träningsfilosofi.

– Jag plockar mycket från många olika tränare som jag gillar med hur de rider, tränar och deras horsemanship. Jag tar med mig något från alla jag träffar, säger Alicia som lägger stor vikt vid varierad träning med sina hästar.

– Viktigaste för mig är variation, att göra så mycket olika saker med hästarna så de får vara med på allt och att träningen är en stor del – men allt annat runt omkring är lika viktigt. Som ryttare skulle jag säga att mina styrkor är noggrannheten, att jag är ambitiös och alltid vet vad jag vill.

Resan är målet

Med ett stundande SM för dörren är det bara att konstatera att Alicia och Ljúfas resa gått snabbt.

– Vi började förstå vilken kapacitet hon hade under Skånska mästerskapen förra året. Då började man förstå hur snabb hon är, förklarar Alicia som hänvisar till ekipagets tid på 7,89 sekunder under tävlingen.

Ändå lägger Alicia stort fokus på resan och vägen fram till SM.

– Inför SM hoppas jag på att vi får en bra känsla i träningen hela vägen fram innan vi åker och kan få ha med den hela den veckan. Och att veta att vi gjort vårt bästa hela vägen fram.

När Ridsports redaktion tidigare under säsongen tippade hur VM-laget kan komma att se ut fanns Alicia och Ljúfa med i två av tre fiktiva landslag.

– Det är alltid kul att höra om det är så, men för mig är det viktigaste att jag och Ljúfa gör vårt bästa, att träna på som vi ändå skulle gjort och ha roligt hela vägen fram, så får vi se vad det leder till. 

Framtid med hästar i fokus

Förutom Ljúfa står nioåriga fyrgångaren Jónsteinn frá Sólvangi (f -14, e Framherji frá Flagbjarnarholti, u Steinvör frá Nautabúi) i stallet. Valacken, som varit i Sverige i drygt ett år, är tanken att Alicia ska tävla fyrgång med.

– Vid sidan om har jag Jónsteinn som jag rider mestadels fyrgång på, vi är ganska nya för varandra ännu. Vi har inte tävlat supermycket än men planen är att vi ska ut mer nästa år.

Alicia Palm Jonsteinn 3
Jónsteinn är ett framtidshopp för Alicia. Foto: Privat

Trots årets blygsamma förväntningar inför SM och ett eventuellt VM, är drömmarna framåt både många och stora.

– Framtidsplanerna med Ljúfa är såklart att bli bättre och bättre hela tiden och drömmen är ju att få en plats i landslaget – att få rida de stora tävlingarna. Har jag flera lovande hästar sedan hade det varit kul att tävla fler grenar och gärna rida femgång.

Vägen mot drömmarna har också fått en större plats sedan Alicia blivit klar med skolan.

– Jag har börjat jobba med hästar så smått och hoppas kunna göra det på heltid framöver, berättar Alicia och avslutar:
– Sedan vill jag såklart bli bättre och bättre hela tiden, man blir aldrig fullärd och drömmarna tar aldrig slut.

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden