Porträtt
6 juni 2023 06:20
Ridsportplus

Hästarna förändrade Lykkes liv

Ung ryttareRedan innan hon fyllde tvåsiffrigt kämpade Lykke Pettersén i uppförsbacke med psykiska utmaningar och adhd. Hästarna var ljuspunkten och räddningen. Nu är 12-åringen, som fyller 13 i september, klar för SM.

Hästarna förändrade Lykkes liv
Foto: Sabina Svenningsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För Lykke Pettersén öppnades stalldörren när hon som fyraåring fick börja rida på ridskola. Med allvarlig min blev sadeln den plats där den oroliga barnkroppen fick ro, den sammanbitna minen var bara ett resultat av fokus och koncentration.

    – På ridskolan och i stallet var enda gången Lykke var lugn och mådde bra, berättar föräldrarna Emma och Joakim Pettersén som därför lät Lykke bli medryttare på en shetlandsponny som åttaåring.

    En avgörande present

    När Lykke sommaren 2019 förberedda sig inför ridläger fick hon en privatlektion på ridskolan för att öva på galoppfattningar, som Lykke vid den tiden inte fått full kläm på. I sadeln på Brandy från Fors (f -99, e Siggi fra Aase, u Barbara frá Hofi) passerade lektionen och önskemålet om vilken häst Lykke ville ha under ridlägret stod klart – Brandy. Samtidigt var kampen om måendet en långdragen historia där adhd började utredas. Ridlägret blev precis som Lykke önskat, tillsammans med Brandy blev dagarna så där idylliska som hästlivet är om sommaren. Det var också då föräldrarna tog ett avgörande beslut.

    Lykke Pettersen Barndy Från Fors
    Lykke och Brandy. Foto: Privat

    – Trots att vi inte har speciellt mycket erfarenhet av hästar fick Lykke Brandy i nioårspresent. Det har vi aldrig ångrat, berättar Emma.

    Som tioåring var utredningarna klara och adhd, tidigare kallad add, var den diagnos som fastställdes. Lykke beskriver själv hur diagnosen påverkar med toppar och dalar i måendet, att tålamodet är dåligt och skapar en förväntan om att allt ska hända med en gång.

    – Det har skapat en del utmaningar i den långsiktiga träningen med hästarna, jag tappar lätt motivationen om jag inte ser framsteg direkt, berättar hon.

    Tävlingsintresset börjar gro

    Att drömmen om att få en egen häst skulle bli sann var något Lykke aldrig vågats hoppas på, samtidigt som samhörigheten med hästarna är speciell och dessutom varit avgörande när Lykke lärt sig leva med sin diagnos genom att hitta strategier.

    – Hästarna har alltid betytt väldigt mycket, men framför allt när det är tufft i skolan eller med kompisar. De finnas alltid där, och jag kan alltid lita på hästarna, säger Lykke och Emma fyller i:
    – När Lykke har varit riktigt nere har hon ofta sagt att de enda som förstår är hästarna.

    När Lykke tillsammans med Brandy provade på att tävla blossade en ny passion upp. En önskan om att tävla mer växte, och det blev anledning att lyfta blicken efter en ny förmåga. När familjen träffade Halla frá Leysingjastöðum II (f -10, e Freyðir frá Leysingjastöðum II, u Jörp frá Leysingjastöðum II) för första gången förändrades intrycket från stallet till ridbanan. Halla som stått ett par år och var under igångsättning var både tjock och utan pannlugg. Men i sadeln var stoet både lyhörd och känslig, och Lykke var fast.

    Lykke-pettersen-brandy
    Att släppa taget om Brandy var ett svårt beslut. Foto: Privat

    – Hon är schyst men kan utmana en del, hon ger inget gratis. Hon ger en härlig ridkänsla.

    Resultat trots svårigheter

    För att lära känna varandra ordentligt fick Lykke möjlighet att träna Halla under ett par veckor, som de avslutade med ett kval i gaedingakeppni där de utan vidare uppnådde kvalpoängen. Det var då det tuffa beslutet togs – Brandy fick pensioneras i ett nytt hem till förmån för Halla. Att bedömas, få poäng och kunna följa utvecklingen är precis det Lykke gillar med att tävla. Mer frustrerande är det när framstegen tar längre tid på sig, berättar Lykke.

    – Eftersom att jag lätt tappar motivationen när utvecklingen står still har jag en strategi – jag försöker gå tillbaka och se det som faktiskt blivit bättre, även om det kanske inte märks så tydligt.

    Efter en bra start på säsongen är Lykke och Halla nu färdiga för SM i V1 och T2. T2 är en ny gren för ekipaget och det handlar om att få rutin och bli säkra. Något som Lykke kämpar med mer än de flesta.

    – Min diagnos gör att jag har svårt att ta in mycket information och lära, många säger att jag får kämpa dubbelt så mycket mot andra. Jag blir lätt ofokuserad och påverkad av min sinnesstämning.

    Kristján Magnússon och Anna Funni Jonasson är två tränare Lykke trivs med och tränar regelbundet för. En annan är Astrid Widén, som dessutom har en nyckelroll i träningen och nöter moment varje vecka med Lykke och Halla. Det kan handla om programridning, som sitter på träning men när det är dags att rida in på tävlingsbanan kommer nervositeten. Passivitet och dåligt fokus är ett faktum. Ändå finns viljan där.

    – Det är en speciell atmosfär på tävlingar som är så härlig.

    Framtidsdrömmar

    Under säsongen vill Lykke fortsätta utvecklas med Halla med blicken riktad mot sommarens höjdpunkt – SM.

    – På SM vill jag framför allt ha kul, men det vore jättekul att komma till b-final. Långsiktigt är drömmen att ta SM-guld och rida något stort mästerskap.

    Fakta

    Lykke Pettersén

    • Ålder: 12 
    • Bor: Skene i Marks kommun, sex mil utanför Göteborg 
    • Familj: Mamma, pappa och storebror Leo 
    • Intressen: Hästar 
    • Främsta meriter: B-final i GDK på GK-SM 2021

    Ridsport digital

    99:- i månaden