Sport
1 juli 2023 06:18
Ridsportplus

Svensk raket på världsrankningen

VM-året 2023Med en och en halv månad kvar till VM slänger Ridsport ett öga på världsrankningen. Så ligger de svenska ekipagen till.

Svensk raket på världsrankningen
Máni Hilmarsson och Gljátoppur frá Miðhrauni.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den årliga världsrankningen kan ge ett hum om hur de svenska ekipagen står sig konkurrensmässigt inför VM. På den årliga världsrankningen som sträcker sig från 1 januari i år till 29 juli så ser Sverige ut att vara en stark passnation. Men det finns en redig utmanare bland de väletablerade töltekipagen. Utmanaren stavas Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum).

Ekipaget som i år satsar fullhjärtat på sport är just nu det bästa svenska ekipaget i töltgrenarna. Máni Hilmarsson med Gljátoppur ligger på en andraplats på den årliga T2-rankningen med ett snitt på 8,370. Ekipaget red på poängen 8,67 på Stenholmen tidigare i sommar, vilket är det nästhögst noterade resultatet i T2 2023, vilket såklart ger en del förhoppning om kommande mästerskap.

Leder T2-rankningen gör Christina Lund med Lukku-Blesi frá Selfossi (f-12 e Lukku-Láki frá Stóra-Vatnsskarði u Keila frá Steinnesi). Ekipaget har ett snittpoäng på 8,50. Nästa svenska ekipage på T2-rankningen är NM-bronsmedaljörerna Eyjolfur Thorsteinsson och Prímadonna från Dahlgården (f-11, e Hraunar frá Efri-Raudalaek, u Brynja frá Glaesibae). Ekipaget har ridit på ett snitt på 7,865 i år och ligger på en tionde plats.

Eyjolfur Thorsteinsson Primadonna Från Dahlgården 2
Eyjolfur Thorsteinsson och Prímadonna från Dahlgården på Stenholmen i år.

I T1 ser det dessvärre lite bistert ut för de svenska ekipagen på den årliga rankningen, med största sannolikhet för att flera av de svenska konkurrensmässiga ekipagen i T1 bara valt att starta en gång inför SM. Det krävs minst två starter för att hävda sig på världsrankningen vilket flera av de svenska ekipagen valt bort under våren. Därför är det ännu inte dags att oroa sig för konkurrensen på VM. Till exempel så vann Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg  (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) T1-finalen på Romme med 8,66 och Jamila Berg Dibi och Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f -07, Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu) vann T1-finalen på Sundabakki i maj på 8,22.

Leder världsrankningen i T1 i skrivande stund gör isländska Jóhanna Margrét Snorradóttir tillsammans med skimmeln Bárður frá Melabergi (f-10, e Héðinn frá Feti, u Skrítla frá Grímstungu). Ekipaget har en snittpoäng på 8,680. För att ta sig in på topp tio på den årliga T1-rankningen krävs just nu ett resultat på minst 8,10 i snitt.

Så ligger svenskarna till i passgrenarna

Filippa Helltén tillsammans med Ódinn from Inchree (f-07 e Glotti frá Sveinatungu, u Mýra frá Hallkelsstadahlid) ligger på en fjärdeplats på den årliga rankningen i speedpass med snittiden 7,505 sekunder. Nästa svenska ekipage är young rider-ekipaget Alicia Palm och Ljúfa från Ekeholm (f -15, e Mökkvi från Åleby, u Ástsæl från Majbacka) som har en snittid på 7,525 varav en tid är på 7,41 sekunder vilket är den tredje snabbaste tiden i världens hittills i år på WR-tävling. Alicia Palm och Ljúfa ligger på plats sex, strax efter på plats sju ligger Elise Harrysson med Lilja från Horshaga (f -09, e Þorvar frá Hólum, u Lóa frá Vatnsleysu). På en nionde plats på världsrankningen i speedpass ligger Carina Jylebäck med Jóra från Lövhagen (f-07 e Mökkur frá Hofi I, u Spes från Stenholmen).

Markus Albrecht Schoch, som rider för Schweiz, leder världsrankningen i speedpass tillsammans med valacken Kóngur frá Lækjamóti (f-02, e Kolfinnur frá Kjarnholtum I, u Haffa frá Samtúni). Ekipaget som vann VM i P1 2017, har ridit på ett snitt på 7,455.

I P1 leder Alexander Fedorov och Hrólfur frá Hafnarfirði (f-03, e Toppur frá Eyjólfsstöðum, u Hrönn frá Ytri-Reykjum) världsrankningen på snittiden 22,090 sekunder. På andraplats på P1-rankningen ser vi återigen Filippa Helltén tillsammans med Ódinn from Inchree som har snittet 22,315. Nästa svenska ryttare på rankningen i P1 är Daniel Ingi Smárason och Hrafn frá Hestasyn (f-11 e Forseti frá Vorsabae II u Dukka frá Borganesi) som ligger på en fjärde plats med 22,360 sekunder som snitt. Elise Harrysson med Lilja från Horshaga ligger på en nionde plats.

Daniel Ingi Smarason Hrafn Nm _mal8415
Daniel Ingi Smárason och Hrafn frá Hestasyn på NM 2022.

I stilpassen är det just nu Vignir Jonasson på Felix från Änghaga (f -10, e Vaki från Österåker, u Freydís från Killebacken) som är det svenska ekipage som ligger högst på världsrankningen med poängen 7,750 som är ett snitt av två ritter. Ekipaget ligger på sjätteplats.

I topp i stilpassen ligger det isländska ekipaget Bergþór Eggertsson med Dynfari frá Steinnesi (f-06, e Blær frá Torfunesi, u Drífa frá Steinnesi), ekipaget har snittpoängen 8,665. Dynfari är regerande världsmästare i grenen, men då med Teitur Arnason i sadeln.

Norskt i topp i V1

I V1-rankningen är det återigen Christina Lund med Lukku-Blesi frá Selfossi som ligger i topp med snittpoängen 7,915. Bästa svensk på den årliga V1-rankningen är Filippa Montan med Kristall frá Jaðri (f -09, e Kjarni frá Þjóðólfshaga 1, u Sylgja frá Ytri-Skógum) som har ett snitt på 7,37. Ekipaget ligger på plats 15.

I femgången, F1, är Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni det bästa svenska ekipaget på plats 13, med en snittpoäng på 7,215. Leder F1-rankningen gör  Jón Stenild med Eilifur fra Teglborg (f-10, e Hamur frá Blesastöðum 2, u Pen fra Langtved). Ekipaget har ett snitt på 7,820 Ekipaget vann VM 2019.

På topp tio på den årliga F1-rankningen hittar vi svensken Pierre Sandsten Hoyos som numera rider för Österrike. Tillsammans med Búi frá Húsavík (f -08, e Hróður frá Refsstöðum, u Dúsa frá Húsavík) ligger han just nu på fjärdeplats på rankningen med 7,565 i snittpoäng.

Ridsport digital

99:- i månaden