Porträtt
3 juni 2023 06:22
Ridsportplus

”Om två år tror jag att han är riktigt bra”

KortporträttHan vann VM-guld 2017, har under våren bytt nationalitet och rider numera under svensk flagg. Islänningen Máni Hilmarsson har vind i seglen och skördar framgångar med 8-åriga Gljátoppur.

”Om två år tror jag att han är riktigt bra”
Máni Hilmarsson och Gljátoppur frá Miðhrauni har visat på fina resultat under säsongens början. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Máni Hilmarsson vann VM-guld i F1 young rider 2017 var det i sadeln på då 8-åriga Prestur frá Borgarnesi (f -09, e Klerkur frá Bjarnanesi, u Drottning frá Þverholtum). Hingsten, som senare såldes till England, beskriver Máni som speciell med en brant utvecklingskurva.

– Jag red två tävlingar när han var sex år, någon när han var sju. När han blev åtta blev han magisk. Det gick fort, berättar Máni som nu gör en liknande resa med Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum)

Gljátoppur kom till Máni som treåring och som fyraåring visades han med tre 9,0 i sin bedömning – tölt, helhetsintryck och spirit.

– Då förstod jag att han är utöver det vanliga.

Snabb utveckling

Ekipaget som under våren utmärkt sig på tävlingsbanorna följer samma mönster som den Máni beskriver med Prestur. Sedan i fjol har Máni och Gljátoppur höjt sina poäng markant och presterat mer än Máni själv förväntat sig.

Mani Hilmarsson Prestur Frá Borgarnesi
Máni och Prestur.

– Jag har hela tiden vetat att hästen är jättebra, men säsongen har helt klart gått över förväntan.
– Det är viktigt för mig att inte pressa fram något för tidigt – en häst som ska hålla länge. Jag väljer att låta det komma från Gljátoppur.

När Máni och Gljátoppur startade T2 på Marma i mitten av maj var det ekipagets första start i grenen, som blev en spontananmälan efter att Máni testat att släppa tygeln under ett träningstillfälle med Daníel Ingi Smarason. Tre starter senare gick ekipaget ut på 8,07 i uttagningen på Romme nivå 1 i slutet av maj.

– Jag visste att han skulle bli bra i det, men kanske inte att han skulle bli så bra så snabbt. Jag vet att Gljátoppur kan gå hur långt som helst, det är bara för mig att försöka hänga med, skrattar Máni.

Ny mark

Sedan i fjol har Máni fokuserat på att stärka Gljátoppur. Målet har varit en mjuk, smidig och stark häst som orkar hela programmet, som Máni själv beskriver det.

– Det har hänt mycket bara den senaste månaden. På Marma fick vi 7,5–8 för tölt, nu på Romme fick vi i stället fyra 9: or.  
– För att stärka honom har jag varierat träningen mycket, det viktigaste är att han tycker att det är roligt och vill jobba. Det handlar om allt från uteritter, ridning inne, longering och att springa lös. Jag tänker mycket på konditionen så att han ska orka hålla ett helt program med jämn energi.

Grenarna har bytts från föregående säsongs V1 och T1 till årets starter i F1 och T2. Och det är ditåt de ska.

– Jag vill fortsätta satsa i femgång och T2. Så småningom även i stilpass, jag tror han är lovande inom det och kan bli vass i femgångskombination.
– Om två år tror jag att han är riktigt bra.

Bytt nationalitet

Máni flyttade till Sverige i oktober 2020 och driver sin verksamhet tillsammans med Jenny Wiström på Stångberga Gård norr om Stockholm. Omständigheterna har gjort att valet kändes självklart för Máni att börja tävla under svensk flagg.

– Jag bor i Sverige och har hela min verksamhet här. Jag tävlar bara på svenska tävlingar, så det kändes naturligt att även tävla för Sverige.

Kommer vi att få se dig och Gljátoppur på VM i Nederländerna i augusti?

– Målet är att bara att göra så bra vi kan, så får vi se om det räcker till VM. Jag tänker verkligen mest på att göra det så bra jag kan, men självklart skulle vara jätteroligt om det skulle räcka till VM.  

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden