Avel
16 juni 20:27
Ridsportplus

Efter avelsbedömningen: ”Teamet är A och O”

AxevallaHon köpte honom när han var 3 år, i helgen Dýrðlingur frá Prestsbæ blev högst bedömd på Axevalla med totalbedömningen 8,52.
– Det känns lite overkligt att det är min häst, säger ägaren My Björnsdotter.

Efter avelsbedömningen: ”Teamet är A och O”
Dýrðlingur frá Prestsbæ under visningen på Axevalla. Foto: Sabina Svenningsson / Photohestur

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  6-åriga Dýrðlingur frá Prestsbæ (f-18, e Þráinn frá Flagbjarnarholti, u Þrönn frá Prestsbæ) var högst bedömda hingst på Romme i maj och under helgens avelsvisning blev han också högst bedömda häst på Axevalla. Totalbedömningen landade på 8,52 varav 8,59 för ridegenskaper. Det blev 9 för tölt, galopp och ridbarhet i ridbedömningen. Visade gjorde Máni Hilmarsson.

  – Det var en bra visning, jämnt, stabilt, harmoniskt och lugnt. Máni tog sin tid där inne och verkligen skapade bra förutsättningar. Sen är väntan inför poängen alltid vidrig. När poängen kom så var det så fruktansvärt roligt att han fick 9 för tölt och han höjde skritten till 8,5. Han har alltid haft en bra skritt, men det kan vara svårt att kombinera mycket power för att sen få hästen att länga ut och skritta. Jag kände direkt att ”det är var en riktigt bra visning” – men man aldrig hur domarna resonerar.

  Det säger Dýrðlingurs ägare My Björnsdotter.

  – Det känns lite overkligt att det är min häst.

  My berättar att hon blev jätteglad över att hingsten höjde sin exteriörpoäng såpass mycket, från 8,25 på Romme till 8,39 på Axevalla. Bland annat höjde hingsten poängen från 8,0 till 8,5 för hals-manke-bog.

  Importerades från Island som 3-åring

  Hingsten är uppfödd av Inga och Ingar Jensen på Prästgårdens islandshästar. Det var också av uppfödarna som My köpte hingsten. Då var Dýrðlingur, eller Dyrre som han kallas, 3 år.

  My hade precis börjat jobba hos Åsa Nevander Holmén och Sissel Holmén och bollade med dem om att köpa en yngre förmåga som skulle kunna bli hennes framtida tävlingshäst. Genom kontakter fick hon kontakt med Ingar Jensen som berättade att de hade en unghingst på Island som skulle säljas.
  – Vi köpte honom på stam, en bild och en trevlig video. Åsa och Sissel sa till mig ”du måste köpa den här”. Jag köpte honom för en summa som Ingar skojar om i dag att ”det var alldeles för lite”.

  Sommaren 2022 betäckte Dýrðlingur sina första ston i Sverige, vilket betyder att hingsten redan har flera avkommor i Sverige.
  – Åsa red in honom och han stod hos dem hela unghästperioden. 2023 visades han två gånger och vi förstod att det var bara att fortsätta träna på och visa igen.

  Näst på tur: Svenska Avelsmästerskapen

  My berättar att hon haft bra stöd runtomkring som stöttat henne i att satsa på Dýrðlingur.
  – Från allra första början hade jag inte vågat köpa en unghingst från Island. Åsa och Sissel har verkligen stöttat och peppat mig. Vi har hjälpts åt på vägen. Uppfödarna Inga och Ingar har verkligen stöttat mig. Jag har också haft ett jättejättebra samarbete med Máni och Jenny. Hade jag inte haft den uppbackningen runtomkring, hade jag inte vågat göra det här. Teamet är A och O, säger My.

  Nu är planen att hingsten ska vila. Sen står Svenska Avelsmästerskapen på agendan i samband med sport-SM.
  – Sen ska han få lite betäcka lite. Tanken är att jag ska tävla på honom framöver.

  448149769_321953597627953_257245574355506744_n
  My och ”Dyrre” är installerade hemma på Rodga där de möttes av utsmyckad box och jordgubbstårta och champagne. Foto: Privat

  Och visst har My hunnit rida en hel del på Dýrðlingur under satsningen mot visning.
  – Nu i vinter har han varit hemma så det varit en ynnest att rida honom, varje ridpass är ren och skär ridglädje, säger My som också berättar om det praktiska i att Åsa red in hingsten.
  – Jag rider såklart jättemycket för henne och det är jättesmidigt att kunna få den hjälpen.

  Hon berättar också att hon ridit kurs för Þórarinn ”Tóti” Eymundsson när han var hos Ingar och Inga Jensen. Toti rider Dýrðlingurs pappa Þráinn frá Flagbjarnarholti och Toti gratulerade till en fin häst.
  – Han berättade Þráinns avkommor blir blir väldigt mjuka och elastiska i sitt rörelsemönster. Dyrre har mycket gång, men framför allt har han väldigt bra lynne – jag vet att alla säger det om sina hästar. Men han har aldrig en dålig dag – han ställer alltid upp.

  När Ridsport pratar med My har hon och Dýrðlingur precis installerat sig hemma på Rodga säteri utanför Åby. När de kom hem möttes de av en dekorerad box, jordgubbstårta och champagne så firandet är redan i full gång.
  – Sen får han fortsätta med att fira och träffa lite damer, skrattar My.

  Ridsport digital

  99:- i månaden