Porträtt
11 juli 06:15
Ridsportplus

Elsa Mandal Hreggvidsdóttir tillbaka i Sverige: ”Utvecklande att komma ifrån sitt eget”

Nytt kapitelEfter nästan ett år på Island är Elsa Mandal tillbaka i Sverige, redo att vidareutveckla sin egen verksamhet och axla en allt större roll på familjegården. Dessutom finns en ny häst med i bilden, som Elsa hoppas ska bli hennes nya stjärnskott.

Elsa Mandal Hreggvidsdóttir tillbaka i Sverige: ”Utvecklande att komma ifrån sitt eget”
Under året på Island har Elsa fått möjligheten att tävla olika hästar. Foto: Kristbjörg Eyvindsdóttir

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Elsa Mandal Hreggvidsdóttir berättade för Ridsport om det hägrande Islands-flytten under SM 2023 beskrev hon det som ”en sista chans” innan sonen, som idag är sex år, skulle börja förskoleklass. Ett år senare blickar Elsa tillbaka på det gångna året i backspegeln samtidigt som hon åter är i Sverige.

  – Jag har fått träna jättemånga hästar och tävlat en hel del. Det har varit väldigt utvecklande att komma ifrån sitt eget och se hur andra gör – både med att träna hästar och att driva företag. Jag har fått många idéer hur jag själv vill göra, det har varit utvecklande på många sätt.

  Väl hemma på familjegården Bärby är tanken att Elsa succesivt ska utöka sin egen verksamhet med träningshästar och ta över den redan befintliga verksamheten med kurser och ridskola.

  – Jag är väldigt avelsintresserad, så det vill jag också få in.

  Elsa Mandal Dröfn
  Tillsammans med Dröfn frá Feti (f -14, e Ómur frá Kvistum, u Kreppa frá Feti) kom Elsa tvåa i kvennatölt med totalpoängen 7,56. Foto: Kristbjörg Eyvindsdóttir

  Sedan våren 2023 är Elsa en av totalt tre svenskar som klarat FEIF’s nålsöga för att kunna titulera sig som internationell avelsdomare. För ett par veckor sedan fick hon chansen att utöva domarrollen i skarpt läge på Island, och mer sådant hoppas hon på framöver.

  – Det var en jätterolig erfarenhet. Eftersom det bara får vara en viss kvot av utländska domare är det svårt att få chanser att döma på Island, berättar hon.

  Sätter hopp till spontaninköpt framtidslöfte

  Inför Islandsflytten sålde Elsa sin dåvarande tävlingshäst Leistur från Toftinge (f -09, e Reynir frá Hólshúsum, u Nál frá Laugabóli). Ekipaget slutade på topp med personbästa i uttagningen och en fjärde plats på SM 2023, innan valacken såldes till junioren Hanna Holmström. Elsa vittnar om ett känslomässigt farväl.

  Hanna Holmström Leistur Från Toftinge _mal6966
  Hanna Holmström och Leistur tog SM-guld i T1 junior och i fyrgångskombination 2024. De tog även brons i fyrgång. Foto: Sandra Nordin Johansson

  – Det var mycket jobbigare än vad jag trodde. Därför är det extra kul att se hur bra de passar ihop och att följa deras framgångar, berättar Elsa om ekipaget som tog två guld vid årets SM.

  Sedan ett par veckor är Elsa hästägare till ett nytt framtidslöfte, sjuåriga Kjarval från Sundabakka (f -17, e Viking från Österåker, u Karma från Lilla Sträckås). Tanken på att skaffa en ny tävlingshäst fanns sedan tidigare, men det var brodern Eyvindur Mandal Hreggvidsson som peppade Elsa att ta steget och slå slag i saken efter att valacken kommit upp i flödet på sociala medier.

  – Han ser spännande ut och jag hoppas att han kan bli min nya tävlingshäst.

  Ridsport digital

  99:- i månaden